Ajudes

El Govern espanyol aprova una rebaixa del 25% en l’IRPF per a 800.000 agricultors i ramaders per la sequera

L’Executiu xifra la reducció de la base imposable en 1.807 milions d’euros, la de més abast de l’última dècada

El Govern espanyol aprova una rebaixa del 25% en l’IRPF per a 800.000 agricultors i ramaders per la sequera
2
Es llegeix en minuts

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública ha publicat aquest dimarts una ordre en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per la qual s’estableix una reducció general del rendiment net del 25% en l’Iimpost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) que beneficiarà 800.000 agricultors i ramaders que tributen pel sistema de mòduls.

En concret, aquesta ordre recull la proposta del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació de minoració d’aquests índexs i té en compte la incidència de la sequera i altres circumstàncies excepcionals que van afectar la rendibilitat de moltes explotacions agrícoles i ramaderes durant el 2022, com la guerra a Ucraïna, que va causar un encariment dels costos de producció.

A més de la rebaixa del 25% en general a tots els agricultors i ramaders, determinats sectors que es troben en una situació més vulnerable es beneficiaran de reduccions específiques. Així, en el cas de l’oliverar, l’ametller i l’apicultura, la reducció ascendeix al 50%, i serà del 30% per als cereals, les oleaginoses i lleguminoses, el castanyer, el préssec, la nectarina, l’albercoc i els altres sectors ramaders.

El Govern ha estimat que el conjunt de les reduccions previstes en aquesta ordre suposen una rebaixa de la base imposable de l’ordre de 1.807 milions d’euros, i es converteix en la de més abast de l’última dècada.

D’aquesta manera, aquesta ordre permet també que els declarants en estimació objectiva agrària de l’IRPF puguin minorar el rendiment net previ un 35% per adquisició de gasoil agrícola, i un 15% per compra de fertilitzants, segons el que s’estableix en l’Ordre HFP/1172/2022, de 29 de novembre, que desenvolupa el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF per al 2023.

A més, es mantenen les reduccions dels índexs correctors que es van establir l’any passat per pinsos adquirits a tercers i per cultius a terres de regadiu que utilitzin energia elèctrica.

En concret, s’estableix en un 0,5 l’índex aplicable a les activitats ramaderes que alimentin el bestiar amb pinsos i altres productes adquirits a tercers, sempre que representin més del 50% de l’import dels productes alimentaris consumits, i s’aplica tant als sectors ramaders intensius com als extensius. L’índex corrector per cultius a terres de regadiu que utilitzin energia elèctrica es redueix a 0,75.

A més, s’han efectuat un elevat nombre de reduccions a escala autonòmica, provincial o municipal en altres produccions, entre les quals destaquen les aprovades per als fruiters no cítrics a importants àrees productores.

Notícies relacionades

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ja havia avançat els últims dies que el Govern d’Espanya estava treballant en el disseny de mesures per lluitar contra la sequera, «una situació excepcional».

Així, el titular del ram va presentar la setmana passada en el Consell de Ministres un informe sobre la lluita contra la sequera, que recollia actuacions per 2.130 milions d’euros, una iniciativa que va qualificar d’«absolutament necessàries des del punt de vista d’una millor utilització de l’aigua i disminució de la factura energètica».

Temes:

Sequera IRPF