La batalla per la gestió de l’aigua

El Govern, el PSC i Junts negocien deixar en ‘stand by’ les multes als ajuntaments per la sequera

  • Mesura inèdita per la sequera: acaba la campanya de reg al canal d’Urgell

  • De la sequera a l’escó de Borràs: el Parlament dissenya un ple per saldar comptes pendents abans de les municipals

El Govern, el PSC i Junts negocien deixar en ‘stand by’ les multes als ajuntaments per la sequera

JORDI V. POU

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Un acord que no situï el focus ni en la priorització de les multes als ajuntaments que incompleixin ni tampoc en una moratòria amb data. Aquesta és la proposta que està debatent el Govern amb el PSC i Junts després del fiasco de la cimera de la sequera del 31 de març passat. L’escenari s’ha obert a partir de la proposició de llei de JxCat que el Parlament votarà en el ple de la setmana que ve i que proposa que les sancions s’ajornin fins a l’1 de juliol, una data que els socialistes –que rebutgen les amonestacions– s’obrien a ajornar fins al setembre, malgrat que la Generalitat, si bé podia avalar que s’esperés fins i tot passada la campanya de les municipals, prioritzava que hi hagués un marc dissuasori perquè els ajuntaments complissin.

«Serem prudents per buscar el consens», asseguren fonts de Junts, disposades a negociar i sabent que només amb ERC la iniciativa no tira endavant. Així que es requereix un pacte a tres amb el PSC perquè els Comuns i la CUP no volen cedir. Els postconvergents afegeixen que les converses estan obertes a «diferents bandes» i que la pauta serà treballar amb «discreció» perquè l’acord arribi a bon port. Per ara no s’han celebrat reunions conjuntes. D’una banda, Junts s’ha reunit aquest dimarts amb el Govern per abordar de nou la crisi hídrica, com ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d’avui a Palau. Els representants del Govern, ha assegurat, han sortit de la reunió «amb bones sensacions» i fonts republicanes reconeixen que una de les opcions és que no aparegui cap data de moratòria i que es condicioni el règim sancionador «a altres qüestions».

Una nova «oportunitat»

D’altra banda, Junts s’ha reunit també amb el PSC, que ha proposat una redacció alternativa que, sense necessitat de concretar dates per a la moratòria, planteja centrar-la en com ajudar els ajuntaments que incompleixen amb les restriccions d’aigua i que manifesten voluntat de resoldre la situació. «L’objectiu no ha de ser sancionar, sinó col·laborar amb els ajuntaments que volen resoldre les seves deficiències», ha argumentat la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, que ha definit la proposta presentada per Junts com una «oportunitat» per teixir l’entesa que no va ser possible en la cimera. De fet, ha donat per amortitzada la iniciativa que el seu grup havia presentat en forma d’esmena al decret del Govern amb vocació d’eliminar les multes.

Malgrat negociar amb Junts, els socialistes s’han queixat que ells no han tingut una cita amb el Govern. «Es tornen a equivocar si no convoquen tots els grups», ha advertit Romero. No obstant, Plaja ha remarcat que l’Executiu preveu reunions amb els altres partits en els pròxims dies. «Hi ha la voluntat d’arribar a un acord el més gran possible i creiem que ho podem aconseguir», ha manifestat.

Així doncs, la salomònica alternativa que planeja les negociacions és un redactat que per a ERC suposarà poder presumir de no haver eliminat les sancions –tot i que tampoc tindrien un rang prioritari– mentre que el PSC podria vendre’l com una congelació ‘sine die’. Junts, per la seva banda, es penjaria la medalla d’haver propiciat l’acord. En tot cas, si el Govern ha entrat en el debat és perquè hi havia el risc que, si no entrava a debatre amb Junts, els postconvergents acabessin pactant amb el PSC una moratòria fins a l’1 de setembre.

Els comuns, que de moment no participen d’aquesta triangular, acusen ERC de «no frenar la pinça del PSC i Junts» per desfer-se del règim sancionador i proposen que se celebri «amb urgència» un ple monogràfic al Parlament per determinar el model de gestió de l’aigua i posar fi als «interessos partidistes». La sequera, ha afirmat Jéssica Albiach, «no entén de cites electorals». Plaja, per la seva banda, ha reclamat que hi hagi una «gran entesa» entre els grups. L’objectiu, ha insistit, és assegurar la «millor gestió possible» de la crisi, motiu pel qual l’Executiu manté la «mà estesa».

Modernitzar el canal d’Urgell

Notícies relacionades

En paral·lel, la portaveu governamental també ha advertit l’Estat que la Generalitat tirarà endavant vuit projectes per modernitzar el canal d’Urgell en cas que el govern espanyol no s’avingui al conveni compartit que va plantejar la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. La Generalitat estaria disposada a sufragar el 60% dels 138 milions d’euros que costa la remodelació de la infraestructura de regadiu, segons va exposar Jordà al ministeri la setmana passada.

El Govern ha rebut la resposta del líder del PSC, Salvador Illa, que ha exigit a la consellera que «no condicioni» la modernització del canal a una aportació de l’Estat. «No fa falta que mirem sempre què fa l’altre. Vostè té recursos, ¿oi? Comencem», ha deixat caure adreçant-se a Jordà, a qui ha demanat que «lideri» la situació tenint present que el Govern ja destinarà més de 28 milions a la infraestructura.