Derivada del cas 3%

El propietari d’Ambulàncies Egara admet una donació a Catdem, però nega haver sigut beneficiat en concursos

  • El jutge del cas 3% investiga adjudicacions sanitàries irregulars

  • L’Audiència Nacional investiga David Madí per Ambulàncies Egara

El propietari d’Ambulàncies Egara admet una donació a Catdem, però nega haver sigut beneficiat en concursos
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge va donar per acabada la instrucció del cas 3% el juliol del 2020, però a l’Audiència Nacional encara se’n continuen investigant dues derivades. En totes dues també es tracta d’aclarir si Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) es va finançar il·legalment, però en comptes de fer-ho a través de les fundacions del partit, mitjançant la productora Triacom i l’adjudicació per la Generalitat el 2015 de tres lots de serveis sanitaris a Ambulàncies Egara.

L’encarregat d’inaugurar la ronda de declaracions de l’última peça oberta ha sigut el propietari de l’empresa d’ambulàncies, Óscar Simón, que va negar davant el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, Santiago Pedraz, qualsevol irregularitat en l’adjudicació sospitosa segons la Fiscalia Anticorrupció i va atribuir la donació de 30.000 euros a una de les fundacions de CDC, Catdem, al seu pare, tot i que hi va restar importància assenyalant que era una d’entre moltes a diferents països.

La seva declaració com a imputat va ser molt més extensa del que s'esperava, tant, que va obligar a retardar a dimarts vinent la de la resta de citats i a posposar la del principal imputat, l’ex alt càrrec de CDC David Madí, que ja hi havia prevista per a aquell dia. Fonts jurídiques van assenyalar que davant el magistrat Simón va explicar que en un moment determinat necessitaven inversors i Juan Luis Gallardo, que treballava amb ambulàncies basques, els va posar en contacte amb el grup inversor ICAT Desenvolupament, de Madí i Joan Albert Arqués, que també ha comparegut aquest dijous davant el jutge.

Segons les fonts esmentades, Madí i Arqués van fer una opció de compravenda de les accions d’Ambulàncies Egara el 2012, però que no es va exercitar. Arqués ha declarat que perquè es va desvincular d’ICAT Desenvolupament i Simón ha assegurat que perquè no el convencia Madí.

Després d’eleccions

En aquest punt, Arqués ha explicat que va conèixer l’ex alt càrrec de CDC a través de l’organització d’esdeveniments i que quan el 2010 el partit va guanyar les eleccions, gràcies al contacte personal que mantenen, li va oferir participar en el projecte d’inversió que va culminar en ICAT. En aquest context, va ser quan els va arribar a través de Gallardo la possibilitat d’intervenir en el negoci d’ambulàncies, però ha afirmat que com que el va veure arriscat va rebutjar participar-hi.

Notícies relacionades

Fonts de la investigació apunten que el 2012 Ambulàncies Egara, amb un radi d’acció que fins aleshores havia sigut la comarca del Vallès Occidental, es va voler expandir per tot Catalunya. Els investigadors sospiten que tot i que l’excàrrec de CDC no va executar l’opció de compra va col·locar a l’empresa homes vinculats a ell, una circumstància que Madí nega.

Ambulàncies Egara ha assegurat en un comunicat que ni l’empresa ni els directius han tingut vincles amb cap partit polític català ni amb persones involucrades en casos de presumpta corrupció política», circumstància per la qual afirmen que el magistrat els ha de retirar la imputació que hi ha sobre ells. Afegeix que «tots els contractes de transport sanitari públic a Catalunya» adjudicats a Ambulàncies Egara ho van ser «de manera transparent i d’acord amb el dret».