Conflicte polític

El Govern dona un cop de porta a l’acord de claredat i demana no «tornar al passat»

  • Aquestes són les cinc preguntes als acadèmics per a l’acord de claredat de Pere Aragonès

  • ¿Qui és qui en el ‘sanedrí’ que dissenyarà l’acord de claredat d’Aragonès?

El Govern dona un cop de porta a l’acord de claredat i demana no «tornar al passat»

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La reclamació d’un referèndum, amb o sense acord de claredat, és un mur infranquejable. Ho és ara i ho serà, asseguren, tot i que els vots independentistes tornin a ser decisius per a Pedro Sánchez després de les eleccions generals. És el missatge que ha reiterat el Govern central per boca del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, l’agenda del qual inclou quatre dies d’intensiu a Catalunya per lluir a so de bombo i platerets la «normalització» de les relacions amb la Generalitat aprofitant que la diada de Sant Jordi serà un escenari d’inauguració de la campanya de les municipals i que Barcelona és una de les places més cotitzades.

Des de l’abadia de Montserrat, enclavament simbòlic per al catalanisme, el ministre ha deixat clar que, de diàleg, el que faci falta; però que la proposta del Govern de Pere Aragonès de pactar un referèndum està condemnada al fracàs des del punt de vista de la Moncloa. «Amb tota claredat dic que el Govern d’Espanya no aposta per tornar al passat, a fórmules que van dividir, que van enfrontar els catalans, que van portar Catalunya a entrar en un bucle que va durar una dècada i que va ser una dècada perduda», ha dit sense embuts.

Aquest divendres, el ministre coincidirà amb el president en la inauguració de la Fira d’Abril i allà, ha assegurat, podran «intercanviar breument alguna paraula», tot i que ha assegurat que no es reuniran. També fonts del Govern confirmen que no està prevista cap trobada. Va ser just fa un any quan, en plena crisi oberta entre la Generalitat i la Moncloa pel ‘Catalangate’, Bolaños es va reunir amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per desencallar el conflicte obert amb l’espionatge amb Pegasus a dirigents independentistes.

Ara, després d’un any d’interlocució sense interrupcions, la reforma del Codi Penal per suprimir la sedició i modificar la malversació amb efectes parcials i una taula de diàleg en ‘stand by’ en ple any electoral, els socialistes s’afanen a donar per tancat el procés i emplacen ERC a «parlar del que interessa a la gent» i a treballar en un marc d’«acords entre diferents». La divisió independentista i la centralitat conquistada pel PSC són, per al Govern central, el símptoma de l’efectivitat de la seva estratègia de diàleg amb Catalunya.

Però malgrat el rebuig de l’acord de claredat i l’intent per deixar en fora de joc de l’agenda política aquesta proposta, Aragonès ha detallat ja al grup d’experts les preguntes per embastar un marc teòric d’un referèndum pactat. La Moncloa vincula aquesta iniciativa amb el precedent d’un 1-O que «no va solucionar absolutament res» i que va suposar «enfrontar la societat catalana» i portar-la «al caire del precipici».

Ara, ha presumit, el context és absolutament diferent del del 2017, una afirmació en què insisteix el Govern cada vegada que un dels seus membres trepitja territori català. «Avui Catalunya, en lloc de ser un lloc del qual fugen espaordides les empreses, és un lloc on hi ha inversions, les inversions més importants en matèria de renovables a tot Europa», ha remarcat.

Els «fets greus» de l’operació Catalunya

Notícies relacionades

El viatge de Bolaños a Barcelona s’entrellaça amb l’agitada campanya a Barcelona, marcada també pels detalls que van transcendint sobre la denominada operació Catalunya i el cas que el 2014 va afectar el llavors alcalde i ara candidat de Junts, Xavier Trias. Segons RAC1, un policia francès que va rebre 25.000 euros de fons reservats va ser l’encarregat d’aportar el fals compte bancari a Suïssa que alguns mitjans de comunicació van atribuir a l’exalcalde.

El ministre s’ha mostrat rotund davant aquests presumptes fets, que considera que han d’«aclarir-se als tribunals i, si s’escau, en la comissió d’investigació que s’ha posat en marxa al Congrés». «Són fets gravíssims, era l’Espanya del passat, l’Espanya del PP, on es delinquia, es posava a disposició dels seus interessos polítics partidaris tota l’administració i les forces i cossos de seguretat de l’Estat per a aquest tipus d’operacions», ha acabat, donant a entendre que el seu Govern ha passat també pàgina a aquella època.