Poder Judicial

El sector progressista del CGPJ es reuneix aquest dimarts per decidir si dimiteix en bloc

La dimissió en bloc és una opció que no compta amb un suport unànime ja que alguns vocals ho veuen «inviable» perquè «no garanteix la renovació del Consell»

El sector progressista del CGPJ es reuneix aquest dimarts per decidir si dimiteix en bloc
2
Es llegeix en minuts

El sector progressista encara aquest dimarts una reunió clau per al futur del CGPJ amb la possibilitat d’acordar una dimissió en bloc, una opció que, no obstant, no compta amb un suport unànime ja que alguns vocals ho veuen «inviable» perquè «no garanteix la renovació del Consell».

Serà la segona reunió del grup progressista després de la trobada de divendres passat per analitzar la «insostenible» situació del Consell i en la qual es va posar sobre la taula la possibilitat de dimissions, que serien «individuals i no col·lectives».

Aquesta opció permetria esquivar qualsevol responsabilitat penal ja que alguns vocals del grup conservador adverteixen que, davant una dimissió en bloc, els vocals progressistes podrien incórrer en «un delicte d’abandonament col·lectiu del servei».

El grup progressista està format pels vocals Rafael Mozo, Pilar Sepúlveda, Álvaro Cuesta, Mar Cabrejas, Roser Bach, Clara Martínez de Careaga, a més de Concepción Sáez –la renúncia del qual per carta ha de ser fins i tot acceptada pel president– més Enrique Lucas, designat pel PNB però que sol unir-se a aquest grup, si bé la seva adhesió a aquesta proposta sembla complicada.

Fonts jurídiques han explicat a EFE que la proposta va partir de Cuesta, a qui es vincula amb Moncloa, que va plantejar que la dimissió en bloc d’aquests vuit vocals seria la clau per forçar la renovació perquè deixaria el ple sense quòrum per celebrar-se i, per tant, inoperatiu.

Però les fonts recorden que no passaria el mateix amb la Comissió Permanent, l’organisme que administra el dia a dia del Consell i que sí que tindria quòrum per convocar-se.

És per això que existeixen veus entre els progressistes que consideren les dimissions «inviables» perquè «no garanteix en absolut» que això forci els partits a asseure’s a renovar.

«Seria un gest més simbòlic que operatiu» que, a més, atorgaria «el control del poder judicial als conservadors».

Notícies relacionades

Perquè tot i que els conservadors són majoria en l’actual composició del Ple, que data de la segona legislatura de Mariano Rajoy, hi ha vocals progressistes que defensen el seu «exercici de control» i tasca de «contrapès» davant els conservadors.

D’aquesta manera, la reunió dels progressistes precedeix el Ple ordinari d’aquest dijous, on aquesta qüestió sortirà a col·lació, i en la qual, en la mesura possible, els progressistes miraran de portar una posició comuna al respecte que, fins i tot, pot no fixar-se demà i dilatar-se fins al mateix dijous.