L’accés a la vivenda

El Parlament posarà en marxa una comissió d’investigació sobre els fons voltor

ERC, la CUP i els Comuns aconsegueixen el suport del PSC i de Junts quatre mesos després d’haver registrat la petició

El Parlament posarà en marxa una comissió d’investigació sobre els fons voltor

TONI ALBIR / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Parlament de Catalunya ha acordat aquest dimecres posar el focus sobre els fons voltor amb la creació d’una comissió d’investigació. Es tracta d’una iniciativa que va ser impulsada el mes de novembre per ERC, la CUP i els Comuns però que ha trigat quatre mesos a votar-se en el ple, principalment perquè, segons han assenyalat durant aquest lapse de temps els proposadors, tant el PSC com Junts exercien de fre.

De fet, va passar per davant –malgrat haver-se registrat posteriorment– la nova llei que habilita els ajuntaments per desallotjar ocupacions il·legals en 30 dies quan darrere hi hagi grans propietaris de més d’una desena d’immobles que no actuïn, norma que va ser propulsada per la via exprés de la mà de Junts, el PSC i Ciutadans. En paral·lel, la comissió sobre els fons voltor quedava fora de l’ordre del dia després de la reunió de la junta de portaveus perquè no tenia prou suports.

Finalment, després que ERC, la CUP i els Comuns retiressin el text d’exposició de motius que causava irritació entre els dos grans partits de l’oposició, tant socialistes com postconvergents s’han afegit a la creació d’una comissió que estarà presidida per la CUP, previsiblement per la diputada Monsterrat Vinyets. Ha sigut ella qui ha advertit de per què s’ha optat pel format de la investigació i no d’estudi: «Es tracta d’entitats que acumulen immobles que tenen la voluntat d’actuar des de l’ombra, en cas de fugir de l’escrutini públic, per la qual cosa és de preveure que davant la petició d’informació i de compareixences la col·laboració no serà voluntària».

Els tres grups proponents han esbossat que l’objectiu de la posada en marxa d’aquest òrgan és radiografiar l’estructura de la propietat a Catalunya, saber en mans de qui està la vivenda i com actuen els grans tenidors per poder tenir un diagnòstic precís que permeti combatre les «pràctiques especulatives». Si hi ha una afirmació que ha sigut fil conductor entre el discurs de tots els grups, és que les mesures que s’han aplicat fins ara no han acabat amb les dificultats per accedir a la vivenda.

Tant el PSC com Junts no han estalviat algun retret als impulsors de la comissió malgrat haver subscrit que la creació de la comissió té raó de ser i que, per això, hi votarien a favor. El grup de Salvador Illa, per boca de la diputada socialista Eva Candela, ha apuntat que està «avorrida de parlar del mateix ple rere ple» i ha assenyalat que al Parlament s’aproven mocions i resolucions però que, després, no s’actua. «La culpa no és de l’Estat», ha dit la dirigent, que s’ha preguntat quan hi haurà l’aprovació d’una llei de territori o un pacte nacional per la vivenda.

L’alcaldessa de Girona i diputada de Junts, Marta Madrenas, per la seva banda, ha carregat contra les fórmules «simplistes» marcades pel «sectarisme ideològic» que s’han mostrat ineficients i que no han provocat «cap canvi» en la garantia del dret a la vivenda. El quid de la qüestió, ha insistit, és l’escassa promoció de vivenda pública, amb la qual cosa ha exigit que «no es busquin culpables» perquè la responsabilitat ha de ser de les administracions.

El PP, Ciutadans i Vox, per la seva banda, s’han oposat a la creació d’una comissió que serà «fum» i que no «ajudarà ningú» i que consideren un intent de «blanquejar l’ocupació il·legal». L’alcaldable del partit taronja, Anna Grau, ha aprofitat l’ocasió per assenyalar que de la política de vivenda a Barcelona en són responsables tant els Comuns d’Ada Colau com el PSC.

El Sindicat de Llogateres reclama que parli Fainé

Notícies relacionades

En una compareixença posterior a la sala de premsa del Parlament, el Sindicat de Llogateres ha celebrat l’ampli acord per a la creació de la comissió per conèixer el «patró de funcionament» dels fons d’inversió. El portaveu de l’entitat, Enric Aragonès, ha reclamat que la «valentia» que han demostrat els grups amb l’impuls d’aquest òrgan fiscalitzador es mantingui a l’hora d’exigir explicacions i compareixences. L’objectiu, ha apuntat, ha de ser que per la comissió siguin interrogades persones com el banquer Isidre Fainé.

En nom del Sindicat de Llogateres han parlat també dues inquilines de finques de protecció oficial propietat d’entitats bancàries que, una vegada amortitzada l’obra, no vol renovar contractes i pretén «expulsar» els veïns fins i tot amb «assetjament» immobiliari. Hi ha 35 promocions, han denunciat, en aquesta situació. «Que retin comptes, que s’intervingui i que s’acabi amb el malson de centenars de persones», han reclamat.