RUPTURA PER LA LLEI DEL ‘NOMÉS SÍ ÉS SÍ’

Sánchez ordena als seus ministres contenir el nivell de tensió amb Podem per frenar el declivi del Govern

La Moncloa demana «serenitat» i «temperància» però el president no acudirà aquest dimecres a l’acte d’Igualtat pel 8-M amb Irene Montero després de fer-ho els dos últims anys

Sánchez ordena als seus ministres contenir el nivell de tensió amb Podem per frenar el declivi del Govern
6
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández
Ana Cabanillas

El Govern de coalició va exhibir aquest dimarts que ha entrat en una fase de descomposició interna amb la votació, totalment oposada, de la tramitació de la reforma de llei del ‘només sí és si’ que el PSOE ha registrat en contra del criteri d’Unides Podem i que ha aconseguit impulsar gràcies al suport del PP. No hi havia dubtes que els morats no li donarien suport. Fa setmanes que per la discrepància entre els socis sobre l’abast i la conveniència d’aquesta modificació es ventila públicament. Això no va evitar un enverinat debat parlamentari, una baralla televisada, que deixa greus ferides polítiques en el si de l’Executiu i que va arrossegar també els grups parlamentaris.

La majoria dels danys semblen irreparables. La crisi no acaba en fractura però no és possible dissimular la permanent coixesa. Per alleujar-la, perquè el declivi no sigui tan evident, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat abaixar el nivell de tensió i que els ministres no entrin en la baralla. «L’ordre és temperància», asseguren fonts socialistes de l’Executiu. «No ha sigut agradable, no era necessari aquest excés», destaquen sobre la duríssima intervenció de la diputada morada, Lucía Muñoz, però «no li donarem més valor». «No caurem en cap provocació», remarquen.

La part socialista del Govern mira així de restar-li importància al fet concret de la votació perquè les desavinences públiques, recorden, han sigut constants en les últimes setmanes. Però reconeixen que s’ha ressentit la cohesió interna i que aquest dimarts en la reunió del Consell de Ministres es notava més «tensió». «Estan disgustades i es nota», comenten sobre la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i la de Drets Socials, Ione Belarra. Han encarat aquest assumpte des d’un punt de vista «personal», com si s’hagués qüestionat la seva capacitat per fer lleis, expliquen des del PSOE.

La decisió, insisteixen, és «girar full» perquè queden moltes més coses per davant i perquè la «prioritat» de la Moncloa era oferir una resposta a les més de 700 rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals i gairebé 80 excarceracions per l’entrada en vigor de la llei del ‘només sí és sí’. Però, malgrat que la voluntat del PSOE és no continuar alimentant aquesta polèmica, els problemes segueixen sobre la taula.

Sánchez no acudirà aquest dimecres a l’acte institucional organitzat pel Ministeri d’Igualtat amb motiu del 8-M, com sí que ha passat en els dos últims anys. Un fet que se suma a l’absència aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, de la mateixa Irene Montero, en vigílies del dia de la Dona, i que el seu equip no hagi participat en l’elaboració de la nova llei de paritat que va presentar Nadia Calviño.

La destrossa va ser també visible en la reacció del grup socialista al discurs a la tribuna de la diputada de Podem, que els va acusar de «voler tornar al calvari probatori, a un model que ens feia ensenyar una ferideta i provar després si havia sigut produïda per una violació, a un model en què havia de ser normal que el nostre nòvio ens penetrés mentre dormíem», va defensar. Un to que va motivar unes declaracions posteriors de Patxi López, als passadissos del Congrés. Una intervenció, va dir, que «acusa el PSOE de pactar amb el PP i amb Vox, quan saben que és mentida, i de tornar al Codi Penal de ‘La manada’ és impresentable». Hores després a la SER, el portaveu tornava a exhibir el seu malestar però va defensar que l’única manera de superar la situació era «fer tots un exercici de responsabilitat i abandonar l’escalada verbal».

L’impossible equilibri de la vicepresidenta

A més, la crisi produeix altres conseqüències perquè els efectes de la llei del només sí és sí i la irada reacció de Podem ha posat en una difícil situació Yolanda Díaz, més partidària d’admetre errors i d’acostar postures amb el PSOE per arribar a una solució pactada. Però l’enrocament dels morats i les seves dures crítiques al soci majoritari del Govern van xocar de ple amb aquestes tesis, en unes formes pròpies de Podem que mai van agradar a la vicepresidenta segona, al considerar que aquesta estratègia enterbolia encara més la relació en la coalició i dificultava un possible acord. 

El fort distanciament de Díaz amb les ministres de Podem va quedar retratat a l’hemicicle del Congrés, amb la imatge d’Irene Montero i Ione Belarra en absoluta soledat al grup blau del Govern mentre es debatia la proposició socialista. La vicepresidenta segona i líder teòrica de l’espai es va absentar, evitant mostrar suport a la ministra d’Igualtat. Tampoc la van acompanyar la resta de ministres d’Unides Podem, ni el titular de Consum, Alberto Garzón, ni el d’Universitats, Joan Subirats, cap dels titulars socialistes o el president del Govern.

Díaz, que havia advocat fins a l’últim moment per aconseguir l’entesa, es va mostrar visiblement disgustada a la seva arribada la Cambra a última hora de dimarts per a la votació: «Ho lamento, mai hauríem d’haver arribat fins aquí», va esgrimir, en un retret tant a l’ala socialista com a les seves pròpies companyes de grup parlamentari. Mentre Díaz es disculpava, a les files morades continuaven atiant els socialistes. El portaveu parlamentari, Pablo Echenique, va publicar un missatge a les xarxes a última hora redoblant l’ofensiva contra el soci de coalició. «La votació de la vergonya. El PSOE vota amb el PP tornar al Codi Penal de ‘La manada’ i els del batec fetal els van ajudar amb una abstenció».

Reunió improvisada de Montero i Díaz

Malgrat les diferències, a pocs minuts de començar a votar, hi va haver una reunió in extremis entre Irene Montero, Yolanda Díaz i Enrique Santiago en una sala del Parlament, de la qual van sortir visiblement serioses. Una vegada consumada la votació, la ministra d’Igualtat va sortir del Congrés evitant la premsa, exhibint el seu malestar amb un gest molt seriós i de ràbia continguda. La falta de sintonia entre els dos referents d’Unides Podem va tornar a sortir a la palestra, però els desacords no són només a nivell intern. També es perceben clarament en el Consell de Ministres. 

Notícies relacionades

Des de l’ala socialista apunten que Belarra i Montero prenen aquest tipus de desacords «a nivell personal», sense distingir el greuge polític de l’humà, al temps en què mostren més sintonia amb la vicepresidenta segona, que té «una altra manera de fer política» i que «sap encaixar les diferències amb més normalitat».

A curt termini, per més que la consigna de Sánchez sigui no anar al xoc, sembla difícil reconduir la situació. Els dos socis acudeixen a la manifestació del 8-M profundament enfrontats, i en el cas del PSOE, amb l’advertència de Pablo Iglesias que es poden trobar amb protestes contra la seva reforma. I s’espera, a més, que la tramitació parlamentària per a la seva aprovació definitiva es prolongui encara un mes o mes i mig. Amb eleccions autonòmiques i municipals a finals de maig i generals al desembre, en les quals els dos socis han d’adreçar-se al seu electorat, res apunta a una reconciliació.