Corrupció

La jutge del cas Mediador rebutja la posada en llibertat del general Espinosa

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Santa Cruz de Tenerife ha confirmat l’obertura de dues peces més, una de secreta

La jutge del cas Mediador rebutja la posada en llibertat del general Espinosa
2
Es llegeix en minuts

La jutge de Santa Cruz de Tenerife encarregada del cas Mediador ha rebutjat deixar en llibertat el general retirat de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas, a presó provisional des del 16 de febrer per la seva presumpta implicació en delictes de suborn, tràfic d’influències i participació en grup criminal organitzat.

En una interlocutòria notificada aquest mateix divendres, la jutge respon a la defensa d’Espinosa que es mantenen les raons per les quals va decretar l’ingrés a presó, que es va justificar en la necessitat d’evitar la destrucció de proves.

La jutge, que recolza la Fiscalia Anticorrupció en aquesta decisió, remarca que el Servei d’Afers Interns de la Guàrdia Civil ha portat a terme una «ingent actuació» per recopilar proves i dades d’interès per a aquesta causa, sense que s’hagi produït cap «abandó de funcions ni inacció policial durant les dues setmanes escasses en què es troba vigent la presó provisional impugnada».

La instructora comparteix amb la fiscalia que s’ha de mantenir a presó Espinosa Navas «el temps estrictament necessari» per no comprometre la investigació, perquè considera que en aquest moment hi ha «un risc real de destrucció de proves».

Per això, acorda «el manteniment de la mesura cautelar, no per analitzar la prova, sinó per aconseguir-la».

En aquesta causa, el general Espinosa Navas està acusat de col·laborar en una trama que cobrava suborns a empresaris de diversos sectors a canvi d’aconseguir contractes, ajudes públiques o d’aturar expedients sancionadors.

Obertura de dues peces separades

A més, la jutge ha confirmat que s’han obert dues peces separades més amb la informació aportada per l’intermediari que dona nom al cas Mediador, així com amb les proves obtingudes en els registres, una de les quals ha sigut declarada secreta.

Ho ha confirmat aquest divendres el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, que també ha precisat que, en el dia d’avui, no hi ha cap més acusació en la causa que el ministeri fiscal, tot i que sí que consten diverses peticions de personació a què encara no s’ha respost.

Els últims dies, han manifestat la voluntat de personar-se com a acusació en aquest procediment el PP, el PSOE, Vox i l’Associació Unificada de Guàrdies Civils.

Notícies relacionades

El TSJC confirma que una de les entitats que ha demanat personar-se ha recorregut la interlocutòria de posada en llibertat del presumpte capitost de la trama, l’exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, però la sol·licitud encara no s’ha pres en consideració perquè formalment no forma part del procediment.

Vox va ser el partit que dijous va anunciar a través d’un comunicat que havia recorregut la posada en llibertat de Fuentes Curbelo, a qui la instructora va permetre abandonar el jutjat després de prestar declaració «per imperatiu legal», perquè la fiscalia no havia demanat mesures cautelars contra ell, com va explicar en la interlocutòria la mateixa magistrada, que era partidària de recloure’l en presó preventiva per evitar el risc que destrueixi proves.