Corrupció

Els detalls del cas Mediador: aquestes són les claus i els seus protagonistes

Tot el que està relacionat amb una trama de corrupció i tràfic d’influències

4
Es llegeix en minuts

El cas Mediador, que ha tingut com a principal escenari les Canàries, és en el centre d’huracà polític i informatiu aquesta última setmana, a causa de la repercussió que pot tenir durant els pròxims mesos, amb els comicis del maig ben a prop. Però, ¿en què consisteix?, ¿qui són els implicats? En aquest article, es recullen les principals claus per entendre tota la trama. 

¿Què és el cas Mediador?

És un cas relacionat amb una trama de corrupció a les Canàries i d’extorsió a empresaris vinculats al sector ramader i alimentari de les illes. Entre les principals acusacions als implicats hi ha la de delicte de suborn, blanqueig de capitals, falsificació, tràfic d’influències en la tramitació d’ajudes de la Unió Europea en l’àmbit ramader a l’arxipèlag i pertinença a organització criminal. 

¿Quin va ser el detonant perquè es destapés la conspiració?

Per trobar els inicis, cal remuntar-se al mes de desembre de 2021, concretament a Tenerife. L’exdirector insular d’Esports del Cabildo de Tenerife, Ángel Luis Pérez, que va ser nomenat pel PSOE, va denunciar una sèrie de càrrecs a la seva targeta d’El Corte Inglés, per un import de 2.575 euros, que no havia fet ell directament. A mesura que avança la investigació de la denúncia, la Policia aconsegueix la declaració de l’anomenat ‘mediador’, que assegura que disposa de «proves contundents» en les quals queda de manifest que els càrrecs fets a Pérez no són els únics, sinó que hi ha més persones de diferents àmbits de la vida pública que formen part d’aquestes operacions –a priori, habituals–. No obstant, la denúncia va ser arxivada, però el ‘mediador’ va permetre als investigadors accedir a les seves trucades telefòniques, perquè finalment la trama es destapés. 

¿Qui és el ‘mediador’?

El protagonista és un empresari, Marco Antonio Navarro Tacoronte, que complia les funcions de mediador durant el procés d’investigació. La seva principal tasca era la d’establir el contacte entre altres empresaris i el vessant polític. En les converses a què van poder accedir els investigadors, sembla que hi ha proves que hi havia presumptes tractes de favor a canvi de favors polítics. 

¿Quin era el funcionament del cas Mediador?

Entre els anys 2020 i 2021, els ramaders i productors de formatges canaris van rebre presumptament peticions econòmiques per part dels implicats, com a contraprestació perquè les seves granges no fossin inspeccionades, o per rebaixar o treure multes, així com per agilitzar tràmits per a les subvencions. D’aquesta manera, els empresaris s’havien de fer càrrec dels costos relacionats amb les trobades polítiques –uns 5.000 euros aproximadament– que es dispensaven en sopars, hotels, vols, drogues i prostitutes. 

¿Quins són els principals implicats?

Des de la fiscalia, el principal investigat com a cap de l’operació és Juan Bernardo Fuentes Curbelo, ja exdiputat nacional del PSOE, secundat pel general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas i pel mateix Navarro Tacoronte. El trio sol·licitava un «peatge econòmic» d’aproximadament 5.000 euros als ramaders i prometien una sèrie de privilegis en matèria de contractació pública. Les reunions entre els implicats es mantenien al Congrés dels Diputats i a la seu de la Guàrdia Civil a Madrid, per envoltar-ho tot d’un aire de solemnitat. 

¿Quins eren els seus rols?

Francisco Espinosa Navas. Per ara, l’únic que és a la presó. General de la Guàrdia Civil de professió, Assumptes Interns de la Benemèrita indica que era l’encarregat de rebre els suborns dels empresaris. Ordenava la visita del Seprona a diferents granges de ramaders, cosa que provocava que els propietaris es veiessin obligats a abonar les comissions imposades, amb l’objectiu de «salvar-se de les conseqüències de les possibles irregularitats que trobessin en les inspeccions». 

Juan Bernardo Fuentes Curbelo. Diputat del PSOE des del 2020 –hi va renunciar al poc d’esclatar el cas–, va exercir el càrrec de director general de Ramaderia del Govern de les Canàries al principi d’aquesta legislatura. Després d’abandonar el càrrec, el seu substitut va ser Taishet Fuentes, que també ha sigut detingut. Fuentes cobrava «comissions» dels empresaris i s’ocupava d’agilitzar les subvencions i els contractes públics. Els «pagaments» quedaven registrats en els comptes de l’Asociación Deportiva Vega de Tetir, de la qual era president. 

Notícies relacionades

Taishet Fuentes. Està assenyalat pels investigadors com el personatge fonamental en les presumptes operacions de la trama. Va ser destituït del seu càrrec a l’Executiu regional l’estiu passat. L’argument esgrimit des del Govern de les Canàries va ser «per pèrdua de confiança», tot i que el mateix partit el volia presentar com a candidat a alcalde del municipi d’Antigua en els comicis del mes de maig vinent. La seva principal funció, en teoria, era «manipular expedients» i fer valer la seva privilegiada posició. 

¿Quines poden ser les implicacions polítiques?

El principal afectat, en principi, pot ser el PSOE, tot i que els socialistes s’han mostrat «contundents» a l’hora d’aclarir dubtes sobre la implicació del partit en tot el procés. El PP, per la seva banda, en paraules d’Alberto Núñez Feijóo, va indicar que el que ha sortit a la llum pública és «només la punta de l’iceberg», en un cas en què els socialistes estan intentant tapar «una bomba» ètica, ja que està relacionada amb assumptes delicats, com la prostitució i les drogues. 

Temes:

cas Mediador