Escàndol al Congrés

El diputat del cas Mediador va exigir parlar amb el seu advocat abans de renunciar a l’escó

La Moncloa i el PSOE consideren que la «determinació» a l’hora d’actuar en aquest cas de corrupció els deslliura del desgast

El diputat del cas Mediador va exigir parlar amb el seu advocat abans de renunciar a l’escó
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ningú comptava en el PSOE amb un cas de corrupció a les seves files que vingués a enterbolir la precampanya de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. Però el ‘cas Mediador’, que afecta Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies ‘Tito Berni’, diputat fins a mitjans d’aquest mes, ha canviat en part el guió dels socialistes. Tot i així, tant en el partit com a la Moncloa consideren que la seva «determinació» a l’hora d’actuar davant aquest escàndol els deslliura del possible desgast a les urnes. 

Imputat per suborn, falsedat documental, blanqueig, tràfic d’influències i pertinença a organització criminal, Fuentes Curbelo va ser forçat a renunciar a la seva acta com a diputat després de les primeres informacions sobre la seva participació en una presumpta trama d’empresaris que, juntament amb càrrecs del Govern canari i parlamentaris del PSOE, intentava beneficiar-se dels fons europeus. Fonts de la direcció socialista assenyalen que no va ser senzill que fes aquest pas. 

El secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, es va reunir amb ell tot just conèixer-se la investigació judicial que l’afecta. Les mateixes fonts, coneixedores d’aquesta conversa entre Cerdán i Fuentes Curbelo, expliquen que aquest es va resistir fins a l’últim moment, que fins i tot va exigir consultar amb el seu advocat abans de renunciar al seu escó. Però finalment, després de deixar-li clar que no tenia cap altra opció, va acabar cedint i presentant la seva dimissió. Aquest enfrontament, conclouen a la cúpula socialista, mostra la «tolerància zero» del partit amb la corrupció.

La comparació amb el PP 

Mentre la direcció del grup parlamentari socialista descarta que hi hagi més diputats implicats, el ‘cas Mediador’ ha fet saltar les alarmes en alguns territoris. Sobretot, a les Canàries, d’on és oriünd Fuentes Curbelo. L’escàndol ha sigut molt present aquest dimarts, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 

La portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, ha remarcat en diverses ocasions que l’actuació per part del PSOE ha sigut impecable. «Rebutgem i condemnem aquest tipus de comportaments. Són denigrants, incompatibles amb el compromís públic. S’ha donat resposta a aquest cas amb rotunditat i promptitud», ha assenyalat la també ministra d’Administracions Públiques. 

A la Moncloa volen posar el focus en aquesta «determinació», comparant-la amb l’actitud del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Mentre Fuentes Curbelo ha sigut apartat, Feijóo va compartir taula diumenge passat amb Vicent Marí, president del Consell d’Eivissa, acusat per la Fiscalia Anticorrupció de prevaricació, tràfic d’influències i coaccions. 

Els socialistes també recorden la situació de l’alcaldessa de Marbella, Ángeles Muñoz, el marit i fillastre de la qual han sigut processats pels suposats delictes de narcotràfic i blanqueig de capitals. Muñoz continua ostentant la seva acta de senadora, mentre la Cambra alta es disposa a investigar el seu patrimoni. L’últim cas a què al·ludeixen els socialistes per argumentar que la seva actitud és molt diferent de la del PP és el que afecta Jorge Fernández Díaz, exministre de l’Interior, que continua sent militant dels populars malgrat que la Fiscalia ha sol·licitat 15 anys de presó per a ell pel presumpte espionatge el 2013 i 2014 a l’extresorer del PP Luís Bárcenas

Notícies relacionades

«El PP té una vara de mesurar molt diferent», ha conclòs Rodríguez després del Consell de Ministres. 

Per la seva banda, Feijóo, des de Barcelona, ha demanat al PSOE que doni «explicacions» pel cas Mediador i que no intenti «tapar-lo». El líder del PP ha dit que és «lamentable» que congressistes i senadors vagin a Madrid «no a treballar, sinó a divertir-se amb prostitució i drogues», una cosa que ha qualificat de «corrupció ‘cutre’».