Proposta no executada
Artur Mas va promoure sense èxit suspendre el polític que s’enfrontés a un judici penal
Els experts lamenten que els partits i els seus dirigents eludeixin aquest compromís de manera reiterada
«El tractament de les persones imputades: en aquest sentit caldrà valorar els criteris que s’utilitzen en la magistratura i en altres instàncies de les administracions, en el sentit d’acordar la suspensió d’un càrrec públic que està sotmès a un procés penal, en el moment en què el jutge que instrueix la causa contra aquesta persona acorda la finalització de la instrucció i decideix l’obertura de judici oral». Aquesta és la proposta número 29, una de les més destacades de les 51 mesures que l’expresident Artur Mas va acordar fa deu anys amb la presidenta del Parlament i els representants d’institucions com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Síndic de Greuges i l’Oficina Antifrau. Una dècada després, la realitat és que aquest compromís no es compleix, almenys, no per la voluntat dels afectats.
Sense anar més lluny, la presidenta de Junts, Laura Borràs, s’ha negat a prendre la decisió de deixar la presidència del Parlament al ser jutjada per delictes relacionats amb la corrupció i va ser apartada per la Mesa de la Cambra complint amb el reglament. La dirigent ha al·legat, basant-se en una reforma dels estatuts de Junts, que el seu cas no és corrupció, sinó «persecució política». És més, en el congrés de l’estiu passat va aconseguir que els estatuts del partit incloguessin que, davant el cas d’una condemna amb sentència ferma que respongui a un procés de ‘lawfare’, serà la comissió de garanties la que valori si pot continuar o no exercint la seva funció.
La rehabilitació posterior
«Es va incorporar aquesta mesura [apartar-se en cas d’obertura de judici] al reglament del Parlament i podria ser obligatori, però és la típica exigència que es fa respecte a d’altres i no respecte als teus, no s’està complint de manera rigorosa», denuncia Miguel Ángel Gimeno, director de l’Oficina Antifrau.
Notícies relacionadesEl fiscal Martín Rodríguez Sol, que va participar en la cimera de Mas, recorda que es va arribar a l’acord que davant l’obertura de judici «el polític havia de desaparèixer d’escena», però «sense que hagi quedat clara la rehabilitació posterior» en cas d’exculpació. «A Catalunya tots tenim casos molt singulars al cap, s’han adoptat mesures reglamentàries, es podrà millorar en el tractament, afegir-hi més mesures, però és una cosa que els polítics en el dia d’avui tenen present», considera el fiscal.
En la cimera institucional de fa deu anys, mes també va demanar «facilitar la restitució de les responsabilitats públiques prèvies» a la imputació en cas d’exculpació i «garantir un tracte informatiu equivalent». Una proposta difícil d’aterrar en mesures concretes. Segons l’última enquesta de l’Oficina Antifrau, el 64% dels catalans creuen que els polítics són poc o gens honestos davant el 35% els catalans que opinen el contrari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- El nou pontificat El nord-americà Lleó XIV, un Papa per bastir ponts al diàleg
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV