La presidenta de JxCat, al banc dels acusats

Turull demana a Junts que tanqui files amb Borràs davant el recel que desperta el seu judici per corrupció

El secretari general exhibeix el seu suport a la presidenta del partit per no donar cap excusa perquè ella i els seus fidels l’acusin d’apartar-la

  • MULTIMÈDIA | Laura Borràs, a judici: les proves que l’assenyalen i els arguments de defensa

Turull demana a Junts que tanqui files amb Borràs davant el recel que desperta el seu judici per corrupció

MARIONA PUIG / ACN

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Davant un centenar de càrrecs del partit, el secretari general, Jordi Turull, va recordar una cita al calendari: la presidenta de Junts, Laura Borràs, s’asseu aquest divendres al banc dels acusats i «tot el que pugui que vagi a recolzar-la» davant el tribunal, va dir dilluns, en la reunió de la formació. Però, després d’aquestes paraules, no hi va haver més comentaris. Borràs tampoc va obrir la boca. L’escena és simptomàtica de la situació interna a JxCat: oficialment, suport total a Borràs; extraoficialment, a més d’un dirigent li serà «impossible» acompanyar-la per «motius d’agenda».

El discurs que imposa de cara a la galeria el partit és que el de Borràs és un «judici polític» perquè se la persegueix per ser independentista. De fet, se sent no només perseguida per un tribunal d’un Estat «repressor», sinó també per ERC i la CUP –poc sospitosos d’espanyolistes– per no recolzar-la davant el judici. Els acusa de dictar sentència preventiva contra ella. Però portes endins, els que a Junts no comparteixen res amb ella en el terreny polític –i personal– creuen que no es pot embolcallar amb l’estelada perquè el que es jutja és si va trossejar diversos contractes de manera irregular quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), abans de figurar a les de Junts i de començar a encadenar càrrecs polítics.

Junts va fer un desplegament de càrrecs al passeig Lluís Companys, tot i que no hi va ser una de les peces claus: Xavier Trias. La presidenta del partit va arribar acompanyada d’una part important de la plana major de la formació i el secretari general, Jordi Turull, va defensar la seva presumpció d’innocència davant els periodistes. Turull ha exhibit sempre, en públic i privat, el seu suport a la presidenta del partit. No vol donar cap excusa perquè ella i els seus fidels l’acusin d’apartar-la. Ha evitat el xoc, malgrat que el seu entorn ha reclamat més mà dura quan Borràs ha protagonitzat polèmiques i s’ha envoltat de col·laboradors com el diputat Francesc de Dalmases, que va reconèixer després de diversos informes, haver esbroncat una periodista de TV-3.

Els equilibris de Turull

El secretari general, per tant, espera. Si Borràs és condemnada, ell no s’haurà cremat per apartar-la. La inhabilitació que pugui suposar la sentència –se li reclamen sis anys de presó i 21 d’inhabilitació– farà la ‘feina bruta’. Però també es prepara per al contrari: que sigui absolta i això la impulsi a reivindicar-se com a candidata i presidenta del Parlament.

Notícies relacionades

Mentrestant, els que s’han enfrontat obertament a la líder postconvergent guardaran un discret silenci o faran el just per mostrar formalment el seu suport. En els seus plans hi ha que sigui suspesa durant anys i, d’aquesta manera, poder deixar enrere l’efecte d’ella i dels seus sobre el partit en termes de lideratge i ideologia. Esperen, doncs, que el discurs radical de recuperar la declaració d’independència, d’unir-se als sectors més recalcitrants de l’independentisme, d’exercir l’hiperlideratge i d’envoltar-se d’un grup de fidels enemistats amb una part notable del partit, es doni per finalitzat per la força de la sentència.

Els alcaldables se centren en els seus plans i algun ha evitat donar a Borràs protagonisme al seu municipi. Turull, per la seva banda, agraeix a la presidenta que des de fa mesos hagi adoptat un rol més discret en el partit. L’última mostra va ser l’acte preelectoral a Girona amb els principals alcaldables, en què el discurs de Borràs va ser més que discret. Un perfil baix per no acaparar el focus, després que Trias reclamésobertament un partit «fort» que no faci «tonteries». Un missatge amb un destinatari clar. O, més aviat, una destinatària.