Com demanava Anticorrupció

L’Audiència Nacional reobre la peça sobre suposades pressions a Bárcenas per no perjudicar el PP

La Sala Penal dona la raó a la fiscalia davant l’arxivament del jutge García-Castellón d’unes diligències remeses des de Marbella

L’Audiència Nacional reobre la peça sobre suposades pressions a Bárcenas per no perjudicar el PP
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha tornat a donar la raó a la Fiscalia Anticorrupció i ha revocat un arxivament d’una peça del cas Tàndem, al qual s’investiguen les clavegueres policials i el principal imputat del qual és l’excomissari José Manuel Villarejo. Aquesta vegada es tracta de la dirigida a investigar les presumptes pressions exercides sobre l’extresorer del PP Luis Bárcenas i el que era el seu advocat quan va declarar en relació amb la comptabilitat b del PP que va portar durant anys de manera manuscrita, Javier Gómez de Liaño.

La Sala considera que el tancament de la investigació relacionada amb aquestes suposades pressions perquè no es publiquessin informacions perjudicials per al PP va ser «prematur». Per això estima el recurs de la Fiscalia Anticorrupció i revoca la decisió del Jutjat Central d’Instrucció 6 del 30 de novembre, a la qual va acordar obrir la peça i tancar-la de ple sense practicar cap diligència.

El tribunal sustenta la seva decisió en el fet que hi ha diligències d’investigació sol·licitades pel ministeri públic sense practicar, malgrat que en el procediment hi ha «indicis de la comissió de delicte». No obstant, rebutja que la peça se sumi a l’operació Kitchen, la tramitació de la qual es troba molt avançada i es podria veure obstaculitzada.

Des de Marbella

Tal com assenyala el recurs del fiscal, la peça 36 es va obrir arran de la inhibició del Jutjat d’Instrucció número 2 de Marbella després d’unes entrades i el registre al domicili de Halit Hahitaj i Jana Kleiner. En aquestes entrades «els investigadors van tenir accés a una adreça electrònica en què constaven quatre fitxers d’àudio que, el 20 d’octubre del 2014, van ser remesos, des de l’adreça electrònica corresponent al despatx professional del lletrat Javier Gómez de Liaño».

«Aquests fitxers d’àudio [...] posarien de manifest de manera indiciària un encàrrec fet per terceres persones vinculades al Partit Popular a fi d’aconseguir, mitjançant pressions a Luis Bárcenas i al seu lletrat llavors en el sumari conegut amb Gürtel, Javier Gómez de Liaño, que no sortissin a la llum informacions comprometedores o perjudicials per al Partit Popular vinculades a aquest sumari». 

Notícies relacionades

Arran d’aquests àudios, sempre segons el recurs del fiscal, es va oficiar la Policia perquè emetés un informe i identifiqués els tres interlocutors als quatre fitxers d’àudio remesos a la direcció de correu electrònic de Gómez de Liaño, que eren José Luis Moreno Cela, Mónica Gil Manzano i Juan Ramón Días Moro, que el fiscal considerava que calia interrogar.

Al mateix informe policial es posava de manifest informació relativa a Halit Hahitaj, a la vivenda del qual es van trobar els àudios, «concretada en anotacions fetes pel comissari José Manuel Villarejo relatives a suposats pagaments rebuts per Gómez de Liaño que podrien resultar comprometedors –als quals, a més es fa referència als quatre fitxers d’àudio a fi d’utilitzar-los com a elements de pressió–».