Investigació

Noves proves sense investigar de la Kitchen: Villarejo reconeix haver espiat l’advocat de Bárcenas

El comissari va explicar al seu cap, Eugenio Pino, que havia mantingut una reunió amb «un advocat que li explicaria coses de Gómez de Liaño, de la pasta que li pagaven fora», segons consta en un àudio fet públic

Noves proves sense investigar de la Kitchen: Villarejo reconeix haver espiat l’advocat de Bárcenas

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

El comissari José Manuel Villarejo va reconèixer el desembre del 2014 al seu cap en la Policia, el director adjunt operatiu, Eugenio Pino, que havia investigat els comptes de Javier Gómez de Liaño –que va defensar Luis Bárcenas–, sense coneixement de l’autoritat judicial responsable del cas Gürtel, el jutge Pablo Ruz. Així consta en una gravació del 17 de desembre del 2014, avançada per La Sexta i a la qual ha tingut accés El Periódico de España, mitjà del grup Prensa Ibérica al qual també pertany aquest diari.

Aquest àudio és una prova fins ara desconeguda del supòsit espionatge que va patir l’exjutge de l’Audiència Nacional Gómez de Liaño, que també va ser perseguit pel clan policial, ja que els seus integrants el consideraven el principal responsable del canvi d’estratègia del seu client, que després de recórrer a l’exjutge de l’Audiència Nacional va començar a tirar de la manta i a reconèixer l’existència de la caixa b de la formació conservadora.

Tal com va avançar El Periódico de España, la Policia política que va organitzar l’espionatge a Luis Bárcenas també va investigar Gómez de Liaño en un intent que l’extresorer del PP no destapés la caixa b de la formació política, llavors presidida per Mariano Rajoy. Així consta als diaris del comissari jubilat José Manuel Villarejo que van ser interceptats per la Unitat d’Afers Interns de la Policia i ho confirmen algunes de les persones coneixedores dels fets.

Va demanar personar-se a Kitchen

Després de llegir la informació publicada per aquest diari, Javier Gómez de Liaño va reclamar al magistrat Manuel García Castellón, que investiga el cas Kitchen sobre el presumpte espionatge a l’extresorer del PP, que l’autoritzés a personar-se com a perjudicat pel presumpte espionatge que va dur a terme la policia política.

L’exjutge encara no n’ha obtingut resposta, però els magistrats de la Sala Penal de l’Audiència Nacional Félix Alfonso Guevara Marcos, Carolina Rius Alarcó i Ana María Rubio Encinas, aquesta última en qualitat de ponent, van confirmar la decisió del jutge d’instrucció Manuel García Castellón de finalitzar la investigació de la Kitchen. També la d’arxivar la causa contra l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal; el seu marit, Ignacio López del Hierro, i contra qui va ser el número dos de la llavors presidenta castellanomanxega, José Luis Ortiz Grande.

García Castellón sí que ha admès la personació de l’exjutge com a perjudicat en la peça separada del cas Tàndem sobre la denominada operació Sogecable, sobre un suposat encàrrec realitzat a Villarejo perquè Gómez de Liaño fos condemnat per prevaricació, segons va avançar ‘Vozpópuli’.

«Coses de Liaño»

Quan Pino va preguntar a Villarejo, segons consta en l’àudio, què li havia fet a Martín-Blas, el polèmic excomandament policial diu, literalment: «Res més que favors. L’última vegada que vaig parlar amb ell va ser pel tema dels indis [cas Varma], que allà sí que surto jo, on hi havia un advocat que m’havia d’explicar coses de Gómez de Liaño, de la pasta que li pagaven fora

A les agendes del comissari consten nombroses anotacions en les quals es mostra com la trama Kitchen va buscar proves, sense ordre ni mandat judicial, del suposat cobrament en b per part de Gómez de Liaño de fins a 5,5 milions d’euros que haurien sigut abonats per Zakhar Kalashov, un criminal georgià. L’exjutge ha confirmat a aquesta redacció que no va percebre cap quantitat de forma irregular del seu client.

Reunió a la presó

Notícies relacionades

En els seus apunts, Villarejo sosté que l’advocat Óscar Jiménez Rubia, integrant llavors del despatx del lletrat Javier Iglesias, va acudir a la presó d’Estremera (Madrid) per entrevistar-se amb Zakhar Kalashov. Anys després, aquest condemnat, que havia sigut reclamat per la República de Geòrgia, va ser extradit a Rússia.

Va ser el propi advocat qui va informar del contingut de la reunió a Villarejo, que pretenia obtenir informació compromesa sobre Gómez de Liaño. El lletrat Jiménez Rubia va confirmar a aquesta redacció que es va veure a la presó amb Kalashov. Però va rebutjar que el motiu de la reunió tingués a veure amb Gómez de Liaño. Ni l’exjutge ni el lletrat han declarat en la instrucció duta a terme a l’Audiència Nacional.