Al Parlament

ERC cedeix davant el PSC i accepta les obres de la B-40 per desencallar els pressupostos

Els republicans anuncien el seu vot afirmatiu a la moció dels socialistes que recull l’execució d’aquesta carretera

ERC cedeix davant el PSC i accepta les obres de la B-40 per desencallar els pressupostos

Mariona Puig / ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Moviment d’Esquerra per aconseguir que Catalunya tingui pressupostos aquest 2023. La negociacióentre ERC i el PSC continua, però els republicans han fet un pas endavant acceptant el plantejament sobre la B-40 que els socialistes van plasmar en una moció que es debat i es vota aquest dijous al Parlament. El gest dels republicans persegueix desencallar les complexes converses que van quedar enrocades, precisament, en l’execució de les obres del quart cinturó, en essència, en el tram entre Terrassa i Sabadell. Cal veure, en les pròximes hores, si aquesta maniobra permet el ‘sí’ als comptes del partit de Salvador Illa i, amb això –i els vuit vots dels Comuns assegurats– donar llum verda als comptes catalans.

Després que el PSC i Junts s’aliessin dimecres per curtcircuitar el pla b del president Pere Aragonès, que consistia a anar decret a decret injectant recursos en escenari de pròrroga de no aconseguir uns nous pressupostos, els republicans han cedit al veure que el Govern podia quedar debilitat, lligat de peus i mans als designis dels dos partits, amb força suficient perquè el Parlament forci el Govern amb projectes i noves partides que no agraden a ERC. I és que socialistes i postconvergents van aconseguir que la pròrroga dels pressupostos del 2022 es tramités com a projecte de llei i, així es van garantir una via per aprovar, a través d’esmenes, noves partides, pontejant, si convé, Aragonès.

El PSC ha buscat amb aquesta moció acorralar ERC fins al punt que es veiés en la tessitura de decidir, amb la seva votació, si donava per liquidada o no la negociació de pressupostos. No en va la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, ha deixat clar a primera hora en una entrevista a Ràdio 4 que si els republicans votaven en contra de les infraestructures que defensen, es podia donar per fet que no hi haurà pacte per als comptes. 

Notícies relacionades

Que la disjuntiva ha calat a les files republicanes s’ha fet evident quan el conseller de Territori, Juli Fernàndez, exalcalde de Sabadell i una de les cares més visibles d’ERC a l’hora d’oposar-se a la B-40, no ha fet ni una sola referència a aquesta carretera durant la moció sobre infraestructures plantejada per Ciutadans.

Ara, davant la cessió d’ERC, la pilota torna a ser a la teulada de Salvador Illa. Tot i així, els socialistes ja han llaurat el discurs durant aquesta setmana que ni tan sols un acord en aquesta moció que defensa també l’ampliació de l’aeroport del Prat significa necessàriament que doni el seu ‘sí’ als comptes. Mentre el Govern insisteix que totes les partides estan tancades i que per això fa dues setmanes que la consellera d’Economia, Natàlia Mas, no acudeix a les reunions, el PSC replica que encara hi ha algunes discrepàncies no resoltes.