Els comptes catalans

El PSC i Junts s’alien per forçar el Govern a executar noves partides durant la pròrroga pressupostària

L’oposició curtcircuita el pla b d’Aragonès d’impulsar via decret la injecció de recursos si no s’aproven els comptes del 2023

El PSC i Junts s’alien per forçar el Govern a executar noves partides durant la pròrroga pressupostària

ACN

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Si el pla b del president Pere Aragonès en cas que no s’aprovin nous pressupostos per al 2023 és anar decret a decret per a la injecció de nous recursos en un escenari de pròrroga, l’oposició ha ideat una fórmula per intentar curtcircuitar aquesta possibilitat. El PSC i Junts s’han aliat perquè el decret de pròrroga amb què ha arrencat l’any es tramiti com a projecte de llei al Parlament i així tenir garantida una via per aprovar via esmena noves partides pontejant, si els convé, ERC.

La jugada, que busca fer mal a la minoria del Govern, ha caigut com una galleda d’aigua freda en els republicans. Ho ha anunciat la portaveu del PSC, Alícia Romero, durant la convalidació d’un decret que havia de ser un mer tràmit per a l’Executiu. Sempre havia sigut així en els contextos de pròrroga. Fins avui, en què s’obre una situació insòlita –una més– al Parlament.

Notícies relacionades

En el pols que mantenen el Govern i el PSC pels comptes, i en què cada vegada es nota més que això no va d’una autovia, la B-40, els republicans espremen totes les possibilitats per treure els socialistes de la comoditat de la taula de negociació i exposar-los al compromís de vetar amb el seu vot. Perquè una altra opció que s’estudia, i que ja va aparèixer al desembre a través del partit, és que el Govern aprovi el projecte sense esperar l’acord i el porti al Parlament.

Durant la sessió de control d’aquest dimecres, Aragonès va exposar la idea de la pròrroga i dels decrets. Va ser la cap parlamentària dels comuns, Jéssica Albiach, la que va preguntar a Aragonès, en vista de les vagues d’aquest dimecres, singularment la del sector sanitari, si no era hora ja d’aprovar la partida de 1.284 milions, via decret llei. La frase que va fer servir, per la seva càrrega de profunditat cap al PSC, va sorprendre: «Catalunya no pot quedar frenada pel xantatge a un país per una carretera», amb referència a la posició dels socialistes d’exigir la construcció de la B-40 i el suport de l’Executiu a aquesta infraestructura.