INVESTIGACIÓ
L’empresa presidida per Eduardo Serra, exministre del PP, va cobrar un milió de comissió per mediar en la venda d’armes a l’Aràbia Saudita
Aquesta operació va ser aprovada per l’Executiu de Rajoy, malgrat que la UE i l’ONU havien demanat no vendre armament al Govern de Riad per la seva implicació en la matança civil al Iemen

La consultora espanyola Everis, presidida per l’exministre de Defensa Eduardo Serra i propietat de la multinacional japonesa NTT Data Corporation, va mediar i va participar l’estiu del 2017 en la venda al Govern de l’Aràbia Saudita de material armamentístic –morters– per un valor total de 79.702.500 dòlars (65,5 milions d’euros), un milió dels quals en forma de comissió a aquesta companyia per la mera intermediació amb l’Executiu de Riad.
Aquesta operació és una altra de les que va sortir a la llum a partir d’un conflicte laboral intern a Everis que va acabar judicialitzant-se. Als tribunals es va aportar nombrosa documentació en la qual, entre altres coses, es confirma que la filial de defensa de l’esmentada empresa va vendre armes als Emirats Àrabs Units (EAU) i a l’Aràbia Saudita i es destapen suposades irregularitats comptables que, segons la companyia matriu, eren imputables a persones individuals.
L’operació de venda d’armament per part d’empreses d’aquest grup presidit per un exministre del Govern de José María Aznar –realitzada concretament per Everis Aeroespacial y Defensa (AEDE)– es va produir malgrat que des del 2016 diverses resolucions del Parlament Europeu i de les Nacions Unides van instar a no vendre armes a l’Aràbia Saudita per la seva implicació en la matança de població civil en la guerra del Iemen.
Al juny del 2021, l’Executiu espanyol –en aquestes dates de coalició i d’esquerres– va justificar per escrit que aquell embargament internacional només s’aplica a determinades persones i entitats involucrades en el cop d’Estat al Iemen, però no als països com a tals. Al juny d’aquest any, la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, va assegurar en una comissió del Congrés que des del 2016 s’està exigint un certificat d’últim destí reforçat en desenes de contractes de munició a aquests dos països àrabs.
En tot cas, els detalls de l’operació amb l’Aràbia Saudita són reconeguts per la pròpia empresa en diversa documentació aportada en el litigi laboral que enfronta, des del 2020, la direcció de la consultora presidida per Serra amb directius d’Everis AEDE, la seva filial de defensa. Els alts càrrecs d’AEDE van ser acomiadats, segons la versió oficial defensada als tribunals, per cometre un cúmul d’irregularitats que van ser avalades als jutjats amb diferent documentació i informes, si bé és cert que aquestes «irregularitats» eren conegudes per la cúpula de l’empresa central bastant temps abans dels acomiadaments.
Els afectats, però, van al·legar que el seu cessament laboral va arribar quan l’equip de Serra va constatar que havien intentat buscar, per vendre i «espanyolitzar» aquesta delicada filial de l’empresa, un soci inversor espanyol: Amper, que, a més de ser la competència d’Everis, ja tenia entre les seves files un altre exministre del PP que va acabar presidint la companyia, Pedro Morenés.
Client: el Ministeri d’Interior saudita
De la documentació que va acabar formant part del litigi laboral i a la qual ha tingut accés El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, a través de les interlocutòries judicials, és d’on es desprèn que Everis AEDE va rebre una comissió de l’1,5% sobre el valor total del contracte que es va firmar amb el Govern de Riad, una comissió que ascendiria a més d’un milió d’euros.
El document que acredita aquesta operació, amb data del 21 de juliol del 2017, és aportat per una de les parts del procediment judicial obert per l’enfrontament laboral i recull, amb detall, la descripció de les condicions particulars de l’«oportunitat» amb el client, que no és cap altre que el Ministeri d’Interior de l’Aràbia Saudita. En concret, la Direcció General de Guàrdia de Fronteres del Ministeri de l’Interior de Riad per al subministrament de 100 unitats del sistema de morters Alakran. La llicència es concedeix per a l’explotació dels drets de propietat industrial al territori del país asiàtic.
S’al·ludeix, concretament, a una «oportunitat tancada» en al·lusió al subministrament de morters segons condicions establertes al contracte –entre el fabricant NTGS (New Technologies Global Systems), una empresa amb seu a Collado Villalba (Madrid) i el ministeri saudita–. Les factures es van emetre en funció dels cobraments que NTGS –participada al seu torn pel grup Everis– rebés del seu client i l’import seria proporcional als cobraments.
La filial Everis AEDE havia sigut constituïda set anys abans d’aquesta operació, el 2010, a fi de desenvolupar «nous models de negoci alternatius al de la consultoria en el marc del pla estratègic del Grup Everis». Un dels seus objectius era la provisió de productes i serveis d’alt valor afegit a nivell global als sectors de Defensa, Seguretat i Aeroespacial, i en el marc d’aquest objectiu es va incardinar el contracte amb l’Aràbia Saudita. En aquest cas concret, es va realitzar un acord previ entre New Technologies Global Systems, S.L. (NTGS) i Everis EADE per al repartiment de beneficis.
‘E-mails’ que acrediten l’operació
L’operació també s’acredita en diversos correus electrònics aportats al procés que fixen la continuïtat de la relació comercial en el temps. Entre ells, un del 17 de gener del 2019 que el conseller delegat de l’empresa fabricant –NTGS– remet a Everis AEDE en el qual s’adjunten les dades analítiques dels projectes Alakran i de la seva derivada, Munició –la venda de projectils–, per a la seva revisió. En aquest ‘e-mail’ es diu que no es consideren més ingressos el 2019 que els del projecte Munició, qualsevol nova oportunitat d’Alakran hauria d’entrar com a llicència».
Uns mesos més tard, el 29 de maig d’aquell any, un altre ‘e-mail’ revela la tramitació d’aquestes llicències a través d’una nota del director financer d’Everis AEDE, a l’haver pagat per endavant el corresponent a un total de 15 permisos d’exportació: «No oblidem que el pagament de llicències és l’instrument legal i contractual que utilitzem per pagar marge compartit amb NTGS en projecte Alakran», s’assenyala al document.
A l’agost, el conseller delegat de NTGS adverteix el principal responsable d’Everis AEDE que, «degut a l’aturada» dels contractes d’Alakran i Munició que havien pensat gestionar simultàniament, la possibilitat de «realitzar les transferències resultants de cada contracte mitjançant compensacions ja no té sentit i la seva continuació suposaria un greu perjudici» per a la seva fàbrica.
4,3 milions
D’aquesta manera, el directiu apuntava a dos problemes concrets: d’una banda, el retard produït en l’Administració espanyola a l’hora de renovar les llicències i, de l’altra, el deute que Everis AEDE mantenia amb NTGS, que xifrava en 4.369.711 euros. L’esmentat e-mail va ser respost pel CEO d’Everis AEDE indicant que la queixa dels seus socis no s’ajustava a la realitat.
En els mesos següents, concretament el 8 d’octubre, els socis van continuar discutint sobre els deutes a subministradors i la disposició de fons per «aguantar fins a final d’any». «Hauríem d’estudiar com es repartiran els diners disponibles entre subministradors i necessitats de NTGS», advertia el responsable de l’empresa fabricant.
Canvi de Govern: del PP a la coalició d’esquerres
Els retards de les llicències es van produir pel canvi de Govern el 2018. Una de les promeses electorals de Pedro Sánchez va ser la paralització de vendes d’armes a l’Aràbia Saudita després de l’atac a un autobús escolar al Iemen en el qual van morir mig centenar de civils, entre els quals hi havia molts nens. Posteriorment, l’Executiu se’n va retractar «per motius de l’interès general». El país àrab és tradicionalment el comprador més important de la indústria armamentística espanyola fora de la UE i de l’OTAN.
Notícies relacionadesAl juny del 2021, la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, departament presidit per la Junta Interministerial per al Comerç i Control del Material de Defensa i Tecnologies de Doble Ús (JIMDDU), que és per on han de passar totes aquestes exportacions i on es revisa el compliment de les diferents regulacions internacionals, va afirmar en una comissió del Congrés que el Govern estrenaria amb l’Aràbia Saudita i els Emirats un mecanisme per fer comprovacions sobre el destí d’exportacions d’armament autoritzades a aquest país. Tot i així, va dir no que no tenia cap constància que aquest material de defensa hagués sigut destinat a la guerra del Iemen, que seria motiu de revocació.
Tant Everis Spain, que ara es denomina NTT Data Spain, com els directius expulsats han sigut contactats per la redacció d’El Periódico de España sobre les qüestions que recull aquesta notícia. Se’ls ha traslladat preguntes per poder contrastar detalls i recollir la seva versió tant telefònicament com per escrit, però podien optar per no contestar i mantenir-se en silenci.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers