Ple del Congrés

Igualtat guanya: el Congrés donarà el sí a una llei trans sense retallades

Igualtat guanya: el Congrés donarà el sí a una llei trans sense retallades
5
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

«Ens han volgut fer creure tantes vegades que no arribaríem a aquesta votació»: fins i tot la ministra d’Igualtat, Irene Montero, reconeixia en el ple del Congrés dels Diputats la dificultat en la tramitació de la llei trans. Malgrat un camí ple de desavinences i desacords, el projecte rebrà demà el suport definitiu de la Cambra baixa, sense retallades de pes, al comptar amb els suports dels socis parlamentaris i el vistiplau definitiu del PSOE.

La baralla s’ha acabat, l’aposta legislativa del Ministeri d’Igualtat per garantir els drets i protegir el col·lectiu LGTBI i les persones trans serà llei i la fórmula consensuada pel Congrés s’acosta bastant al text consensuat dins el Govern.

«Avui el Congrés tanca armaris i obre portes i finestres per assegurar vides lliures a totes les persones trans i LGTBI. [...] Aquesta llei ha de continuar el seu tràmit al Senat, ja estem més a prop que sigui una realitat», defensava, alleujada, Montero des de la tribuna de la Cambra baixa, que aquest dimecres debatia l’aprovació del dictamen del projecte de llei. El PSOE, Unides Podem, ERC, el PNB, Bildu, Junts, Compromís, el BNG, Més País ja han avançat el seu suport al text, que es votarà aquest dijous.

Així, la llei salvarà còmodament l’últim tràmit al Congrés. «Espero que sentiu que aquest Parlament, aquesta societat i que el vostre país us allarga la mà amb fermesa i que no la deixarà anar mai més. [...] Reconeixem la ciutadania de ple dret de totes les persones LGTBI i trans», ha dit la titular d’Igualtat als col·lectius LGTBI que han presenciat el debat.

Aquesta aprovació clara contrasta amb les tensions que han caracteritzat la tramitació de la llei trans des que va començar a discutir-se dins el Govern, amb la reacció mantinguda d’una part del PSOE i cert sector del feminisme. S’aconsegueix finalment «el que semblava impossible» i sense retallades ni modificacions que atemptin contra l’esperit de la norma impulsada per Igualtat, principalment l’autodeterminació del gènere.

«Vam saber sempre que el camí mereixia la pena, que només intentar-ho valia la pena, aconseguir-ho encara més. [...] La fortalesa de la nostra democràcia s’expressa conquistant drets. Especialment aquests dies, fer valer la democràcia davant els reaccionaris dins i fora d’aquestes parets significa conquistar drets», ha emfatitzat.

El partit «determinant»

El PSOE ha volgut aprofitar el debat del projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI per deixar enrere les amargors provocades per la divisió interna dels socialistes de cara a aquesta norma.

La secretària socialista d’Igualtat, Andrea Fernández, ha sigut contundent a l’hora de reivindicar el paper del seu partit en la consecució dels avenços en drets LGTBI.

«En més de 40 anys de democràcia, el PSOE ha acompanyat i liderat totes les conquestes en drets socials. Ho sento per qui esperava que en aquesta ocasió féssim una excepció. Una vegada més, hi ha una pàgina de la nostra història que situarà el PSOE al costat de les persones que han vist amenaçada la seva manera de viure per ser qui són. Ni els vam fallar en el passat, ni els fallem ara, ni els fallarem en el futur», ha dit Fernández, que ha presumit que el seu grup ha sigut «determinant» per a l’aprovació de la llei.

La secretària d’Igualtat del PSOE ha reconegut que el seu partit volia una llei «millor» i «més garantista», però ha afegit que «en democràcia sempre es guanya, fins i tot quan aparentment es perd». Les esmenes socialistes que van sembrar la discòrdia i van fer trontollar el futur de la llei van ser retirades després que cap partit les recolzés en la Comissió d’Igualtat, una cosa que el PP li ha recriminat: «¿Per què s’agenollen davant els seus socis de Podem, per què claudiquen i renuncien als seus principis? És massa alt el preu que pretenen pagar perquè Sánchez segueixi a la Moncloa», ha remarcat la diputada popular Rosa Romero.

Les dones trans són dones

El ressò dels atacs a la llei trans han arribat a la Cambra baixa. El rebuig de certs sectors a la inclusió de les dones trans en el moviment feminista i l’argument recurrent que la llei trans enderrocarà avenços feministes ha sigut molt criticat en el ple.

Fins i tot en dues ocasions ha negat que els drets del col·lectiu LGTBI puguin col·lidir amb el feminisme: «Ser feminista no és negar l’existència de les persones trans. [...] Els asseguro que entre la gent corrent d’aquest país és perfectament compatible el feminisme amb els drets LGTBI».

També la ministra d’Igualtat ha volgut incidir que «les dones trans són dones», després de denunciar i demanar perdó al col·lectiu pel fet que la «transfòbia hagi aconseguit un forat en el debat públic».

En el mateix sentit, Mireia Vehí (CUP) ha assegurat que «els drets de les persones trans no resten».

Des de la dreta, tant Cs com el PP s’han tornat a queixar de la celeritat en la urgència de la tramitació de la llei, però mentre la formació taronja reconeix els avenços en drets, el grup popular ha assegurat que es tracta d’una norma plena d’inseguretat jurídica que generarà problemes en la seva aplicació, i les seves conseqüències, ha afirmat la diputada Rosa Romero, les pagaran dones i menors.

Alleujament i alegria dels col·lectius

Els col·lectius LGTBI i trans han celebrat que el Congrés aprovi demà la llei, després de tants anys de lluita.

Notícies relacionades

«Aquesta llei ha sigut un repte i demà estarà aprovada, però avui els partits majoritaris que estan amb la democràcia i que estan amb els drets humans ja han dit que voten sí. [...] Canviarà les nostres vides, canviarà la nostra societat», ha declarat, emocionada, la presidenta de la FELGTBI+, Uge Sangil.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Plataforma Trans, Mar Cambrollé, ha destacat que per primera vegada en la democràcia espanyola es reconeixeran «amb dignitat» els drets de les persones trans: «És un moment històric per al nostre col·lectiu. La democràcia ha complert un deute amb les persones trans», ha sentenciat Cambrollé.