AUTODETERMINACIÓ DEL GÈNERE

La llei trans tirarà endavant sense la retallada a l’autodeterminació de menors que proposava el PSOE

Els socialistes es queden sols en el seu plantejament d’exigir autorització judicial per al canvi de sexe de menors de 14 i 15 anys en el Registre Civil

5
Es llegeix en minuts

El PSOE s’ha quedat sol en el seu intent de retallar l’autodeterminació del gènere en els menors de 14 i 15 anys: el dictamen de la llei trans es queda amb la redacció sobre menors que va proposar el Govern i que va defensar moltes vegades el Ministeri d’Igualtat.

Cap grup ha recolzat aquesta esmena dels socialistes en la Comissió d’Igualtat, si bé tots els socis de la investidura han donat el seu vistiplau al dictamen de la llei, que es votarà pròximament en el Ple del Congrés.

La llei trans veu aclarit finalment el seu camí, malgrat que la seva tramitació ha sigut tortuosa des de la seva redacció en el si del Govern fins a l’aprovació del dictamen aquest dilluns en la Comissió d’Igualtat. Ha sigut, sens dubte, un dels principals punts de desacord i tensió en la relació entre els partits del Govern de coalició.

Totes les mirades estaven posades aquesta tarda en el PP, del sentit del vot del qual depenia que la polèmica esmena del PSOE –que pretenia exigir autorització judicial per al canvi de sexe de menors de 14 i 15 anys– tirés endavant, però els populars no han secundat el plantejament socialista al considerar que es tracta únicament de «maquillatge» que no millorarà absolutament gens la llei», en paraules de la vicesecretària de política social dels populars, Carmen Navarro.

Ni el PP ni cap altre grup han recolzat el PSOE en la seva proposta sobre menors i, així, la Comissió d’Igualtat ha decidit que el projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI segueixi endavant sense tocar l’autodeterminació en adolescents de 14 i 15 anys.

La redacció del Govern, defensada per Igualtat i que és la que s’ha decidit mantenir, assenyala que a partir de 16 anys qualsevol persona podrà sol·licitar el canvi de sexe en el Registre Civil sense més requisits que la seva pròpia voluntat. Els de 14 i 15 anys també podran fer-ho, però comptant amb l’autorització dels seus progenitors o tutors legals.

Al Ministeri d’Igualtat han respirat. Com que el PP no ha revelat la seva decisió sobre aquesta esmena fins al moment de la votació, gairebé al final de la sessió de la Comissió, estava en l’aire el sentit final de la norma.

La titular d’Igualtat, Irene Montero, ha agraït a la «majoria parlamentària feminista» que hagi sigut possible que la llei tiri endavant «sense retrocessos».

La secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, ha celebrat aquest «pas rellevantíssim» perquè «la llei trans sigui llei» i garanteixi «els drets de les infàncies trans».

Per la seva banda, des del PSOE, la secretària d’Igualtat Andrea Fernández ha assegurat que ara «el que toca és la unitat i la defensa d’una llei que és patrimoni de tots i de totes», amb referència als partits de la coalició. A més, ha afirmat que la llei mai ha perillat i que es tracta d’un projecte que «també és del PSOE».

«La treballarem i celebrarem», ha asseverat Fernández.

Fonts socialistes han explicat a ‘El Periódico de España’, del grup Prensa Ibérica, que la idea és mantenir vives les seves esmenes de cara a la votació definitiva del projecte en el Ple del Congrés, tot i que els socialistes tindran la mateixa resposta que aquest dilluns en Comissió: els socis rebutgen de ple la retallada en l’autodeterminació dels menors i el PP, en el costat contrari, considera que aquesta retallada és «maquillatge» que no suposa «cap millora», per la qual cosa ha avançat que tampoc ho recolzarà en la seva votació final.

Violència intragènere

El PSOE tampoc ha aconseguit suports per a la seva proposta de reversibilitat del canvi registral del sexe: els socialistes volien que aquelles persones que haguessin canviat ja el seu sexe i volguessin fer marxa enrere i revertir-lo haguessin de recórrer a la justícia per rebre aquesta autorització.

Millor fortuna ha tingut el partit de Pedro Sánchez en la retirada del concepte de violència intragènere i la seva substitució per «violència en l’àmbit familiar», aquí sí que ha comptat amb els vots favorables del PP.

Altres canvis que ha aconseguit introduir el PSOE en el dictamen del projecte és l’obligació d’elaborar un estudi sobre el ‘sexili’, entès per l’«abandonament de les persones LGTBI del seu lloc de residència per patir rebuig, discriminació o violència»; així com que les administracions públiques promoguin un turisme divers i inclusiu que visibilitzi les persones LGTBI com a subjectes de l’activitat turística.

Claus de la llei trans

La mesura més coneguda del projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI és l’autodeterminació del gènere, això és, que una persona pugui canviar el seu nom i el seu sexe en el Registre Civil simplement expressant la seva voluntat.

La norma permetrà que Espanya deixi de considerar malaltes les persones trans (despatologització de la transsexualitat) i acabarà amb les tuteles mèdiques i judicials.

El text plantejat pel Govern permet l’autodeterminació del gènere a partir dels 14 anys (entre 14 i 15 amb l’autorització de pares o representants legals) i estableix que el canvi en el Registre Civil ha de completar-se en un termini màxim de quatre mesos. Per als 12 i els 13 anys, exigeix una autorització judicial.

Notícies relacionades

Fins ara, per canviar la seva menció registral de sexe i nom, les persones trans han d’acreditar a Espanya un diagnòstic mèdic de disfòria de gènere i sotmetre’s durant dos anys a un tractament hormonal.

La llei trans i LGTBI també canviarà el Codi Civil amb l’objectiu que lesbianes i dones bisexuals puguin procedir a la filiació dels seus fills sense l’exigència del matrimoni, prohibirà les teràpies de conversió de l’orientació sexual o l’expressió de gènere i protegirà la salut de les persones intersexuals.