La cirereta de la negociació

ERC ultima amb el PSOE una rebaixa de penes de la malversació sense lucre

Els republicans presenten aquest divendres una esmena que busca acotar el concepte d’«administració deslleial» sense beneficiar els corruptes

ERC ultima amb el PSOE una rebaixa de penes de la malversació sense lucre

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern és a punt de posar la cirereta a la contrarellotge de tres mesos d’intenses negociacions amb ERC. Després de la derogació de la sedició i l’aprovació dels Pressupostos de l’Estat, les dues parts ultimen ara la reforma de la malversació que els republicans plasmaran en l’esmena que registraran aquest divendres. Es tracta de l’última baula abans de la taula de diàleg que, segons van anunciar al juliol, s’hauria de reunir abans de final d’any per exhibir els acords, una escenificació que donarà després pas a un any, el 2023, que serà eminentment electoral. Amb el bisturí a la mà, aquest dijous els republicans polien encara els últims detalls del text amb dos pilars bàsics: que la malversació no pugui ser utilitzada per «perseguir» projectes polítics i rebaixar les penes quan no hi hagi enriquiment propi ni benefici a tercers sense que això vagi en detriment del càstig a la corrupció.

El propòsit no és precisament senzill i és d’alt risc, i per això tant el president Pedro Sánchez com ERC s’encomanen constantment a actuar de forma «quirúrgica». L’efecte que ha tingut l’aplicació de la llei del «només sí és sí» pesa especialment i per això els esforços se centren a com acotar les possibles interpretacions jurídiques per no trobar-se amb una bateria no volguda de revisió de condemnes. Per això, assenyalen, fa falta anar més enllà de desfer la reforma que el PP va fer el 2015 després de la consulta del 9-N que es va celebrar a Catalunya sota la presidència d’Artur Mas.

Si ERC fa el pas de presentar l’esmena és perquè té garantit que comptarà amb els suports tant del PSOE com de Podem perquè aquesta reforma beneficiï els condemnats o encausats per l’1-O. Junts, que ha presentat també les seves iniciatives, demana directament que no hi hagi penes de presó si no hi ha lucre. Des del Govern insisteixen que no es hi haurà cap modificació en el Codi Penal que afavoreixi la corrupció. Així ho va dir dimarts Sánchez, que es va obrir a reformar el delicte de malversació sempre que no comporti «rebaixes de les penes» dels corruptes. Aquest mateix missatge va llançar una de les figures més conservadores del Govern, la ministra de Defensa, Margarita Robles, que aquest dimecres defensava que estudiaran totes les propostes, amb la «línia vermella» de no «afavorir la corrupció». Aquest dijous ha sigut el torn del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha insistit que no hi haurà «cap relaxació» de les penes en els delictes greus. 

També s’ha pronunciat la vicepresidenta segona de l’Executiu, Yolanda Díaz, per descartar que Unides Podem presenti cap esmena per reformar la sedició. Una altra cosa és el suport a la dels republicans, que també faran el mateix amb les iniciatives dels morats per matisar el nou delicte de desordres públics per evitar que s’utilitzi per criminalitzar les protestes ciutadanes. El PP, per la seva banda, ha reiterat els seus retrets a Sánchez, a qui ha acusat de complaure les exigències d’ERC amb l’únic objectiu de «seguir en el poder».

Condició de Junqueras

Notícies relacionades

La reforma de la malversació també tindrà efectes al Parlament. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, la va posar com a condició per acceptar el suport del PSC als Pressupostos de la Generalitat. Els republicans, que han intensificat aquesta setmana la negociació, veuen «possible» que el Govern aprovi el projecte la setmana que ve. Aquest calendari va compassat amb el del Congrés. Els grups parlamentaris tindran fins aquest divendres a les 18.00 hores per registrar les seves esmenes. Així, només dues setmanes després que s’acceptés a tràmit la proposició de llei del PSOE i Unides Podem per reformar el Codi Penal, s’obrirà un període de tot just tres dies per estudiar els canvis proposats. Dilluns es farà una reunió de la Comissió de Justícia en què, previsiblement, s’ultimarà el text de la norma i s’introduiran les modificacions acordades. 

Si no hi ha cap sorpresa, l’esmena que registri aquest divendres ERC ja arribarà amb l’aval de socialistes i morats, per la qual cosa sens dubte rebrà el vistiplau. Serà dimarts quan la Comissió de Justícia es torni a reunir i aprovi el dictamen que es votarà dijous vinent en un ple extraordinari. Amb el ‘sí’ del Congrés, la norma passarà al Senat i continuant la tramitació exprés podria ser aprovada de manera definitiva l’última setmana de l’any. Justament, la data límit que maneja la Generalitat perquè els comptes catalans es debatin al Parlament.