Conversa informal

Sánchez, disposat a retocar la malversació si no suposa «rebaixes a les penes» dels corruptes

El cap de l’Executiu dona per fet que ERC presentarà en les pròximes hores una esmena sobre aquest delicte en la tramitació de la sedició

Sánchez, disposat a retocar la malversació si no suposa «rebaixes a les penes» dels corruptes

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Un pas més. El president del Govern central, Pedro Sánchez, s’ha tornat a mostrar obert a retocar el delicte de malversació sempre que no comporti «rebaixes a les penes» dels corruptes. En una conversa informal amb els periodistes al Congrés, Sánchez ha respost que no acceptarà que es «retrocedeixi en matèria de la lluita contra la corrupció» quan se li ha preguntat per l’esmena que ERC probablement presentarà en els pròxims dies per canviar el delicte de malversació. El cap de l’Executiu ha donat a entendre que el grup republicà, un dels seus socis clau aquesta legislatura, la presentarà i que el PSOE l’estudiarà.

Divendres és el dia límit perquè els parlamentaris presentin les seves esmenes a la derogació de la sedició, un pas en la tramitació que els republicans volen aprofitar per fer canvis també en la malversació, que afecta nombrosos polítics independentistes catalans.

Notícies relacionades

Sánchez no ha volgut concretar com pot reformar-se aquest delicte sense que acabi beneficiant els condemnats per apropiació indeguda del patrimoni públic o per administració deslleial dels béns sota la seva responsabilitat. Aquest és el quid de la qüestió, que no sembli que el Govern central, que ja està patint un important desgast per les rebaixes de penes a delinqüents sexuals per la llei del ‘sí és sí’, beneficia ara els polítics corruptes.

Polítics afectats

La idea, verbalitzada aquests dies enrere per Gabriel Rufián, portaveu d’ERC, és que la reforma sigui «quirúrgica» i lligada a beneficiar els condemnats per sedició, com els líders del procés. «No té sentit que, sense haver-hi enriquiment personal o una estructura de corrupció, a [Oriol] Junqueras se’l jutgi per malversació», va dir el 15 de novembre. Rufián va admetre llavors que els canvis legals poguessin però s’ha mostrat preocupat perquè una reforma en la malversació pugui beneficiar polítics corruptes, com els de l’operació Kitchen, en la qual el Ministeri de l’Interior amb el PP presumptament va utilitzar fons públics per robar-li informació a l’extresorer del partit Luis Bárcenas. Altres afavorits, segons sigui el retoc de la malversació, són els condemnats pels eros a Andalusia, entre ells José Antonio Griñán, expresident del PSOE.