Esmenes del partit de Turull al Codi Penal

Junts proposa eliminar la definició de malversació que va impulsar el PP

Reclama també la supressió total de la sedició

Exigeix que hi hagi violència concreta per poder aplicar el delicte de desordres públics

Junts proposa eliminar la definició de malversació que va impulsar el PP
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya proposa una sèrie d’esmenes a la proposició de llei del PSOE i Unides Podem sobre la reforma del Codi Penal no només per derogar –en lloc de suprimir– el delicte de sedició pel qual van ser condemnats els líders del procés en la sentència del Suprem sinó també fer marxa enrere en la definició del delicte de malversació que el 2015 el PP va imposar en la legislació penal. Les propostes de JxCat també inclouen canvis en favor de la llibertat d’expressió, entre altres mesures.

Quant a la malversació, JxCat vol diferenciar entre dues situacions: la comesa per qui gestioni de forma negligent diners públics i qui directament se’n beneficiï econòmicament. És a dir, separar la mala administració pública de la corrupció. En aquest últim cas hi ha d’haver, segons Junts, sanció penal. En la gestió negligent, només hi ha d’haver responsabilitat política o «responsabilitat comptable». Per això Junts demana eliminar la reforma que va aprovar el PP i tornar al que deia el text del Codi Penal, prèviament, sobre la malversació.

Definir què són desordres

Quant a la reforma del delicte de desordres, Junts és molt crítica amb la proposta plantejada pels grups del Govern, que considera un «frau» i un «ardit» per «induir a engany» la UE quan l’objectiu real és «culminar la persecució contra els líders independentistes a l’exili». En aquest sentit, el partit de Turull demana canviar el text perquè, per exemple, no n’hi hagi prou amb la intimidació sinó que hi hagi un resultat concret, pel que fa als desordres públics, per ser castigats. També reclama limitar les situacions en què es pot aplicar el delicte: quan siguin situacions perilloses per a la vida de les persones o la seva salut.

Junts demana rebaixar les penes proposades de presó màximes, de 3 a 2 anys, i també que en situacions que s’exhibeixin armes el màxim sigui de 5 anys i el mínim d’1 any de presó, a banda de la inhabilitació per exercir cap càrrec públic per qui sigui declarat culpable d’aquest tipus de desordres. Junts arriba fins i tot a suprimir parts del redactat proposat pel PSOE i UP en relació amb els actes de provocació i conspiració per als desordres públics. Junts al·lega que castigar aquests conceptes, com el de la provocació, només té lògica davant delictes greus, però no en el de desordres públics.

Rebel·lió amb armes

Junts reclama també modificar l’actual delicte de rebel·lió perquè sigui castigat només quan es porti a terme mitjançant l’ús d’armes. Ara mateix, el Codi Penal considera que hi ha d’haver un aixecament de forma «violenta i pública»

Llibertat per calumniar el Rei

Notícies relacionades

Junts aprofita per reclamar la supressió de les calúmnies al Rei com a delicte vigent en el Codi Penal apel·lant a la llibertat d’expressió. Aquesta és una llarga reivindicació de nombrosos partits a les Corts. El partit independentista demana suprimir la multa que imposa el Codi Penal per utilitzar la imatge del Rei o la seva família «de qualsevol forma que pugui perjudicar el prestigi de la Corona» i eliminar també la multa a qui injuriï les principals institucions de l’Estat. Junts també proposa eliminar la multa per «ofendre els sentiments d’una confessió religiosa».

Junts també demana suprimir la norma per la qual queda suspès automàticament de càrrec públic qui sigui empresonat per estar relacionat amb l’activitat de bandes armades.