Decisió controvertida

ERC poleix la malversació per evitar que es torni a utilitzar per «perseguir independentistes»

Els republicans volen acotar el text per no donar marge a interpretacions judicials

Feijóo acusa el president de fer «exactament el contrari» del que va prometre en la campanya electoral

ERC poleix la malversació per evitar que es torni a utilitzar per «perseguir independentistes»

EFE/ Raquel Manzanares

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Divendres a les sis de la tarda acaba el termini per registrar les esmenes al projecte de llei que acabarà amb el delicte de sedició i en què ERC vol introduir també la reforma de la malversació. Després de la confirmació de Pedro Sánchez, dimarts, que està disposat a recolzar els republicans en el seu objectiu sempre que no suposi «rebaixes a les penes» de polítics corruptes, només falta veure com ho fan. El també líder del PSOE i ERC sempre han fet bandera de la seva lluita contra la corrupció. Sánchez va arribar a la Moncloa després de tombar Mariano Rajoy per una sentència del cas Gürtel i els republicans sempre han sigut taxatius de cara als escàndols dels seus contrincants de l’extinta CiU, així que tots dos s’hi juguen molt en aquesta decisió a només a sis mesos de les eleccions municipals.

Segons fonts d’ERC, l’esmena no pretén únicament tornar a la tipificació de la malversació que hi havia abans de la reforma del PP del 2015, sinó que l’objectiu és acotar prou el text com per evitar donar marge d’interpretació judicial. Els republicans parlen d’evitar que es pugui tornar a utilitzar el delicte de malversació «de forma arbitrària per perseguir el moviment independentista».

L’objectiu que persegueix el partit d’Oriol Junqueras és que la modificació aconsegueixi posar fi al que entenen que és la utilització com una eina per castigar determinats projectes polítics. El nus gordià és com llimar el concepte d’«administració deslleial» sense que això vagi en detriment del càstig a la corrupció mentre permet la reducció de penes en els casos que no hi hagi enriquiment propi ni benefici a tercers. 

Por de l’antecedent del ‘sí és sí’

El precedent de l’aplicació de la llei del ‘només sí és sí’ està especialment present a la Moncloa. Més d’una cinquantena de delinqüents sexuals han vist rebaixada la seva pena. L’Executiu central no es pot permetre cap altre error semblant i hi haurà mil lupes sobre el nou text legal que podria acabar beneficiant també polítics en què, com en el cas dels dirigents del procés, tampoc hi va haver enriquiment propi ni de tercers. És el cas de José Antonio Griñán, expresident del PSOE i condemnat pels eros fraudulents de la Junta d’Andalusia.

En el memorial de greuges de la utilització no adequada que l’independentisme considera que s’ha fet de la malversació inclouen des de la causa per l’organització de la consulta del 9-N fins a la causa oberta contra alts càrrecs en el Tribunal de Comptes i la que pesa sobre dirigents d’ERC com Josep Maria Jové i Lluís Salvadó per l’organització del referèndum de l’1-O.

En el cas de la reforma de la malversació, la CUP està oberta a donar suport en funció del redactat final. La diputada al Congrés Mireia Vehí va considerar en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 que és «una bona notícia» que s’avanci en la modificació, tot i que ha remarcat que no decidiran el seu vot fins veure com es concreten els acords.

Altres canvis

A banda de l’esmena per reformar la malversació, també està en l’aire si prospera o no una esmena sobre els delictes públics agreujats per afinar conceptes com el de la intimidació o les ocupacions pacífiques. Els republicans no tenen tancat encara si la presentaran ells o bé donaran suport a la iniciativa d’un altre grup.

Notícies relacionades

Enmig d’aquest pont festiu, Sánchez va rebre el suport d’un dels membres del seu Consell de Ministres amb formació jurídica. La titular de Defensa, Margarita Robles, un dels perfils més conservadors del Govern i magistrada del Tribunal Suprem durant 12 anys, va defensar retocar la malversació amb el límit també marcat per Sánchez de no beneficiar els corruptes. «En cap cas el PSOE recolzarà cap esmena que d’alguna manera afavoreixi el que és la corrupció, el que tots entenem per corrupció: aprofitar-se, per a un mateix o altres; lucrar-se de fons públics», va declarar a ‘El programa de Ana Rosa’. Robles va fer referència a la reforma del PP del 2015, en què es va deixar de distingir la malversació entre l’«enriquiment propi o d’un tercer» i «altres conductes» referents al mal ús dels cabals públics. Ara es podria tornar a recuperar aquesta distinció.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va tornar a censurar Sánchez per aquesta reforma i va assegurar que està «enganyant tota la nació» perquè es va presentar a les eleccions generals del 2019 prometent «exactament el contrari» del que està fent.