Eleccions generals

Yolanda Díaz es planteja avançar la seva candidatura per evitar incerteses a l’esquerra

Podem reclama a la líder de Sumar que clarifiqui el seu futur per poder començar les negociacions de cara als comicis

Yolanda Díaz es planteja avançar la seva candidatura per evitar incerteses a l’esquerra

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les pròximes eleccions generals encara no tenen data. Tampoc hi ha una seguretat real que Yolanda Díaz es presenti com a candidata. I menys encara que es formi una llista d’unitat en l’actual espai d’Unides Podem. Els dubtes a l’esquerra a l’esquerra del PSOE són màxims. En un intent de rebaixar aquestes incerteses i amb Podem pressionant perquè aclareixi el seu futur, la vicepresidenta segona i impulsora de Sumar s’està plantejant avançar els seus plans i anunciar la seva candidatura abans del final del procés d’escolta que està previst per a finals de febrer.

Malgrat que n’hi ha pocs que dubtin sobre si Díaz acabarà fent un pas endavant, el cert és que la ministra de Treball mai ha dit en públic que hagi d’encapçalar les llistes als comicis generals que se celebraran a finals de l’any vinent. La vicepresidenta reitera una vegada i una altra que prendrà aquesta decisió quan finalitzi de recórrer tots els territoris per recollir idees amb què redactar un «nou contracte social» per al segle XXI. El termini que estudia la política gallega és finals de febrer. Tanmateix, podria acabar prenent aquesta decisió abans d’aquell moment, assenyalen fonts del seu equip, tot i que encara no hi ha res tancat ni cap data concreta assenyalada al calendari.

«No hi ha res clar», admeten en el seu entorn abans d’explicar que el pas endavant podria arribar abans que finalitzi el procés d’escolta. Segons les mateixes veus, Díaz està rebent missatges als actes de Sumar de part de la seva militància en els quals li demanen que concreti el seu futur, per la qual cosa ha obert la porta a presentar-se com a candidata abans del previst. Tot i així, segons ha dit ella en diverses ocasions, seran els inscrits a Sumar els que tinguin l’última paraula i hagin de ratificar-la com a cap de llista.

Reclamacions d’unitat

El plantejament d’aquests nous temps arriba just el dia en què s’ha fet pública una enquesta per al Grupo Prisa de 40dB segons la qual l’esquerra a l’esquerra del PSOE obtindria 57 diputats si es presenten units sota el paraigua de Sumar i tan sols 32 escons si acudeixen a les urnes dividits en diferents candidatures. Unides Podem va obtenir 35 butaques en les últimes eleccions. Preguntada per aquestes dades, Díaz ha afirmat, en l’acte de celebració del 44è aniversari de la Constitució, que «Sumar serà el secret d’una nova coalició progressista». «És imparable», reivindicava després la mateixa Díaz en conversa informal amb els periodistes.

Notícies relacionades

Sobre aquesta unitat, fonts de la direcció de Podem han apuntat que ha de ser Díaz qui concreti al més aviat possible si es presenta com a candidata per a les eleccions generals del 2023. «Encara hi ha temps per a un acord», ha afirmat el dirigent morat Javier Sánchez Serna en línia amb les paraules expressades en les ultimes setmanes per la ministra d’Igualtat i ‘número tres’ del partit, Irene Montero. Les mateixes veus reclamen que es clarifiqui el futur de Díaz per poder obrir les negociacions de cara a formar una coalició per als pròxims comicis i que es pugui arribar a «un acord just i generós».

No obstant, fonts de l’equip de Díaz rebutgen que els seus dubtes sobre quan fer el pas endavant siguin deguts a la pressió exercida pels morats i asseguren que la vicepresidenta no es deixa pressionar per ningú. A més, critiquen que Podem estigui generant un «soroll» que allunya la ciutadania de la política i que no està provocant cap altra de les formacions que componen l’espai morat.