En el Congrés

Sánchez s’obre a fer algun «retoc tècnic» en la llei del ‘sí és sí’

El president del Govern demana esperar el Suprem, però apunta per primera vegada la possibilitat de modificar la norma

Fonts del Ministeri d’Igualtat treuen importància al comentari i insisteixen que el cap de l’Executiu continua apel·lant a l’alt tribunal

Sánchez s’obre a fer algun «retoc tècnic» en la llei del ‘sí és sí’

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Per primera vegada, el Govern dona mostres d’acceptar la necessitat de modificar la llei del ‘només sí és sí’, per impedir que els delinqüents sexuals puguin revisar les seves penes a la baixa. En els dos mesos d’aplicació de la llei estrella de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, més d’una cinquantena de condemnats han aconseguit retallar els seus càstigs. Aquest dimarts, el mateix Pedro Sánchez, que quan va esclatar la polèmica va donar un total suport a Montero, ha admès en una conversa informal amb els periodistes que està disposat a fer algun «retoc tècnic» si és necessari.

Després de l’acte institucional en el Congrés amb motiu de l’aniversari de la Constitució, en un petit còctel als passadissos, Sánchez ha insistit en les bondats de la norma i en la necessitat que tenia Espanya d’aprovar-la, i ha demanat temps perquè el Tribunal Suprem unifiqui doctrina. Per ara l’alt tribunal ha dit que cal analitzar «cas per cas» i, quan li ha tocat parlar del primer, el de l’Arandina, va aplicar la rebaixa de penes als exjugadors. El president del Govern ha apel·lat a la calma per llegir aquesta sentència, de la qual només es coneix la decisió, i veure què continua fent el Suprem amb altres casos, tot i que en la conversa ha reconegut que pot arribar a fer-se algun «retoc tècnic».

Les opcions per introduir els canvis

En la mateixa línia, fonts del Ministeri de Justícia també es refereixen a la possibilitat de fer «ajustos» a la norma i fins i tot apunten on es podrien introduir els canvis. Una possibilitat seria la del projecte de la llei d’eficiència digital del servei públic de justícia i que ara està en tràmit parlamentari. Fins al dia 14 de desembre es poden introduir esmenes.

En el departament que dirigeix Pilar Llop no es va entendre la primera reacció contra els jutges que Montero va tenir quan van arribar les primeres rebaixes per la llei del ‘sí és sí’ i mantenen fortes crítiques contra la titular d’Igualtat per carregar contra els magistrats.

Notícies relacionades

També el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha deixat anar una altra via per la qual es podria portar a terme aquest «retoc tècnic». Sobretot perquè la llei d’eficiència digital obligaria a prendre decisions ben aviat. Potser massa. Una altra opció que s’obre camí és la de la llei del benestar animal, del Ministeri de Ione Belarra, també d’Unides Podem, que té una part de llei orgànica pel que fa a la modificació del Codi Penal. Per aquí es podria introduir una esmena que modifiqués la llei del ‘només sí és sí’. Es faria a través d’una norma morada i a més hi ha més marge d’actuació perquè encara queden setmanes per introduir modificacions.

Igualtat insisteix en el Suprem

Tanmateix, malgrat aquests múltiples plans B, en el Ministeri d’Igualtat remarquen que el president del Govern continua demanant esperar primer que el Tribunal Suprem marqui doctrina abans de fer cap canvi. Fonts de l’equip de Montero expliquen que la norma, que ja va suposar una revolució interna quan es va estar debatent en el si del Govern, va tirar endavant amb el vistiplau de l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo, informa Miguel Ángel Rodríguez. Aquestes fonts mostren la seva «confiança» en l’«experiència» del que ha sigut nomenat recentment membre del Tribunal Constitucional pel Consell de Ministres i asseguren que van seguir totes les seves recomanacions.