44è aniversari de la Constitució

Batet demana utilitzar la paraula «per argumentar, no per ferir» després de la tensió al Congrés

Acte a les Corts Generals per recordar el 44è aniversari de la Carta Magna

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’aniversari de la Constitució, el 44è ja, ha arribat aquest any després d’uns dies molt lletjos al Congrés dels Diputats amb debats que han inclòs desqualificacions i paraules gruixudes. Davant aquest clima de tensió, la presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet (PSC), ha demanat que la paraula s’utilitzi «per argumentar» i «no per ferir». A més, davant la situació econòmica global derivada de la guerra a Ucraïna ha demanat seguir el camí emprès durant els mesos més durs de la pandèmia i que els partits actuïn units: «Quan hem fet una cosa junts, mai ens n’hem penedit».

Des del 2019, amb l’entrada de Vox a l’hemicicle, el clima s’havia enrarit, però en les últimes setmanes ha empitjorat encara més, i ha arribat a les cotes més altes registrades fins ara. A l’apreciació d’una diputada d’ultradreta sobre que l’«únic mèrit» d’Irene Montero ha sigut «haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias», la va seguir l’acusació de la ministra d’Igualtat al PP per promoure la «cultura de la violació» i va continuar amb l’ús del terme «filoetarra» per part de parlamentaris de Vox per referir-se a EH Bildu.

«El debat parlamentari és l’exhibició de les millors virtuts de la paraula», ha recordat Batet després de diversos dies en què ha hagut de cridar l’atenció en diverses ocasions a parlamentaris de gairebé tot signe polític. En aquest sentit, ha reclamat que es faci servir la paraula «per argumentar, no per ferir; per proposar, no per ofendre; per construir, no per ferir». Aquest nou missatge arriba després que la setmana passada, en la Junta de Portaveus, reprengués els grups, tot i que no va adoptar cap mesura especial i es va encomanar a l’autocontrol.

En el seu discurs d’aquest dimarts Batet cridarà previsiblement de nou a ser un bon exemple per als ciutadans i no embrutar la vida pública. La presidenta ja va demanar «respecte i diàleg» en la seva al·locució del 2019. «Si ens perdem el respecte, si entre nosaltres creix la desconfiança i traïm la nostra solidaritat, estem dilapidant el seu llegat [el de la Constitució]», va declarar llavors.

Hissat de la bandera

Notícies relacionades

Aquest dimarts l’acte institucional va començar les 10.00 amb l’hissat de la bandera organitzat pel Ministeri de Defensa. Per primera vegada ha tingut lloc a la Carrera de San Jerónimo, tot i que fins ara es feia sempre a la plaça de Colón. La presidenta del Congrés i el president del Senat, Ander Gil (PSOE), han sigut rebuts pel cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), l’almirall general Teodoro Esteban López Calderón, amb qui s’ha dirigit al podi situat a la Carrera de San Jerónimo per rebre els honors d’ordenança.

A l’acte hi han estat convidats representants d’institucions de l’Estat i de les comunitats autònomes; el cap de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo; diputats i senadors; expresidents del Govern central i de les cambres; ponents constitucionals, i una representació dels agents socials i de la societat civil. ERC, EH Bildu, el PNB, la CUP i el BNG han decidit no acudir a l’acte, com està sent habitual. A aquest gest de protesta s’hi ha afegit Vox. El seu portaveu parlamentari, Iván Espinosa de los Monteros, ha assistit a l’hissat de la bandera, però després s’hi ha absentat per no compartir l’esdeveniment amb el PSOE i Unides Podem.