Sense canvis

El Govern s’encastella amb la llei del ‘només sí és sí’ malgrat el desgast

La ministra Rodríguez torna a demanar esperar a la unificació de doctrina per part del Suprem

El Govern s’encastella amb la llei del ‘només sí és sí’ malgrat el desgast

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern continua igual: defensant la llei del ‘només sí és sí’ i sense mostrar cap voluntat de canviar el text de la norma, per mirar d’impedir que la seva aplicació serveixi per rebaixar penes a delinqüents sexuals. Ja són gairebé una cinquantena els que s’han beneficiat de la llei i, segons el baròmetre de novembre del GESOP per a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, el 57,1% dels espanyols atribueixen aquesta disminució de les condemnes a un error de la norma. El desgast que suposa pel que fa a soroll intern (amb el Ministeri d’Igualtat, d’Irene Montero) i extern no preocupa, segons fonts de la Moncloa, que prefereixen posar el focus en altres sondejos, com el d’‘El Mundo’ del cap de setmana, que assenyala la frenada de l’‘efecte Feijóo’.

Malgrat que en els últims dies la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el president del País Valencià, Ximo Puig, s’havien mostrat partidaris de modificar la llei per impedir aquestes disminucions de penes, l’Executiu, a través de la seva portaveu, Isabel Rodríguez, ha tornat aquest dilluns a demanar calma per conèixer el pronunciament del Tribunal Suprem. L’alt tribunal, no obstant, es va manifestar la setmana passada sobre el cas Arandina i va decidir que els acusats es beneficiessin en un any per l’aplicació de la llei del ‘només sí és sí’, tot i que se’ls va augmentar per una altra banda al suprimir l’atenuant de proximitat d’edat.

El Suprem va assenyalar que l’aplicació de la llei del ‘només sí és sí’ en benefici del condemnat ha d’analitzar-se cas per cas, per la qual cosa cal esperar que es pronunciï sobre altres condemnes, més enllà de la del cas de l’Arandina, per veure la unificació de doctrina, assenyalen fonts de l’Executiu.

Protecció integral

Notícies relacionades

Rodríguez ha tornat a destacar com de beneficiosa és la norma del Ministeri d’Igualtat per a la protecció de les dones, ja que les ajuda fins i tot sense posar denúncia, i per abordar aquest greu problema de manera integral, posant l’accent en l’educació, la formació o l’assistència a les víctimes.

Preguntada sobre si en el Govern hi ha dubtes sobre la seguretat jurídica dels projectes legals dissenyats pels socis d’Unides Podem, la ministra portaveu ha respost que les normes no les escriu només el Govern, sinó que arriben al Consell de Ministres avalades per un treball tècnic i jurídic «important», i ha afirmat que continuaran treballant «amb el mateix rigor».