Baròmetre de la Generalitat

Enquesta CEO: el PSC guanyaria les eleccions i ERC doblegaria Junts després de la ruptura del Govern

El treball de camp es va elaborar durant la crisi que va desembocar en la sortida dels postconvergents de l’Executiu català

Enquesta CEO: el PSC guanyaria les eleccions i ERC doblegaria Junts després de la ruptura del Govern
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara amb entre 35 i 41 escons, seguida d’ERC, que n’obtindria entre 30 i 36, mentre que Junts baixaria i perdria entre 13 i 8 diputats al Parlament quedant-se amb entre 19 i 24, segons la primera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat elaborada després de la ruptura del Govern

El treball de camp de l’enquesta es va portar a terme a partir de 2.000 entrevistes durant tota la crisi entre els dos partits, del 27 de setembre al 21 d’octubre. Aquest serà el segon sondeig efectuat després del cisma en l’Executiu català, després del que va publicar EL PERIÓDICO el 16 d’octubre, que consolidava l’avantatge del PSC i situava ERC davant a Junts en el duel independentista.

Després del PSC, ERC i Junts, la quarta força al Parlament seria el PP amb 11-16 diputats, la CUP n’obtindria entre 8 i 12, els comuns i Vox entre 6 i 10, i Cs podria quedar fora de la Cambra catalana o entrar-hi amb 4 seients.

El tercer i últim baròmetre de l’any del CEO inclourà, entre altres qüestions, estimació de vots i escons per a les eleccions catalanes i la pregunta habitual sobre el suport a la independència de Catalunya. En aquesta ocasió, a més, també hi haurà preguntes sobre «associacionisme i participació», sobre política internacional i sobre el «llegat» dels expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Notícies relacionades

En l’últim sondeig del CEO, del juliol passat i, per tant, anterior a la ruptura entre Esquerra i JxCat, el PSC guanyava folgadament ERC, però l’independentisme mantenia sense problemes la majoria absoluta. En aquell baròmetre, no obstant, la dada que cridava més l’atenció era que el suport a la independència de Catalunya va arribar al nivell més baix de tot el procés, el 40,9%. Des de la primera Diada massiva, el 2012, el ‘sí’ ha retrocedit 16 punts i el ‘no’ l’avantatjava d’11 punts al juliol.

Segons l’enquesta que va publicar setmanes enrere aquest diari, elaborada pel Gesop, la crisi en el Govern donava ales al PSC, que consolidava l’avantatge que mantenia respecte a ERC i tornaria a guanyar les eleccions amb cinc escons de distància respecte als republicans. El duel particular dels ja exsocis se l’adjudicava el president, Pere Aragonès, que veia augmentada a tres diputats la seva diferència respecte a Junts. Els postconvergents retrocedirien, però s’havien recuperat respecte a anteriors sondejos. L’independentisme mantindria la seva majoria al Parlament, tot i que el PSC i ERC podrien governar sense dependre dels comuns. Per primera vegada, un sondeig pronosticava la desaparició de Ciutadans de la Cambra catalana.