Exercici de transparència

L’enquesta d’EL PERIÓDICO sobre Catalunya després de la ruptura del Govern, al complet

El diari difon totes les dades del sondeig del Gesop publicat els dies 16 i 17 d’octubre

  • El PSC consolida el seu avantatge i ERC s’imposa a Junts després de la ruptura del Govern

  • El 40% dels catalans culpen Junts de la ruptura del Govern

  • Els catalans, dividits entre eleccions o pactes per continuar la legislatura

  • Els votants de Junts aposten per aprovar els Pressupostos d’Aragonès

  • El 60% dels catalans no donen per acabat el procés malgrat la ruptura entre ERC i Junts

  • ¿Tot continua igual a Catalunya? Claus i detalls de l’enquesta del Gesop

L’enquesta d’EL PERIÓDICO sobre Catalunya després de la ruptura del Govern, al complet
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En un exercici de transparència, molt valorat per politòlegs, periodistes, militants i ciutadans sensibles a la demoscòpia electoral, EL PERIÓDICO difon de manera habitual des del 2011 les dades completes de totes les seves enquestes. A continuació, fem el mateix amb el sondeig sobre les eleccions a Catalunya elaborat pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) després de la ruptura de la coalició del Govern entre ERC i Junts, que aquest diari va publicar els dies 16 i 17 d’octubre. Es tracta del primer estudi d’opinió elaborat després de la sortida de JxCat de l’Executiu català.

Segons aquesta enquesta, la crisi al Govern ha donat ales al PSC, que consolida l’avantatge que mantenia sobre ERC i tornaria a guanyar les eleccions amb cinc escons de distància respecte als republicans. El duel particular dels ja exsocis se l’adjudicaria el president Pere Aragonès, que veuria augmentada a tres diputats la seva diferència respecte a Junts. Els postconvergents retrocedirien, però s’han recuperat respecte a anteriors sondejos. L’independentisme mantindria la seva majoria al Parlament, tot i que el PSC i ERC podrien governar sense dependre dels comuns. Per primera vegada, una enquesta pronostica la desaparició de Ciutadans de la Cambra catalana.

Més enllà de les expectatives electorals, el sondeig del Gesop reflecteix que els catalans culpen sobretot Junts de la ruptura del Govern, tot i que entre els independentistes hi ha divisió d’opinions sobre quin partit és més responsable del final de la coalició. El conjunt de la ciutadania també està dividida sobre la necessitat de convocar eleccions o buscar noves aliances per continuar la legislatura. Només 1 de cada 10 enquestats recolzen que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança com exigeix Junts

Notícies relacionades

A més, 4 de cada 10 catalans prefereixen que el Govern pacti els Pressupostos amb el PSC, però 3 de cada 10 optarien per JxCat. Malgrat que els postconvergents s’han desentès dels comptes que va encarrilar el seu conseller Jaume Giró, els votants de Junts són partidaris d’aprovar aquest projecte. Finalment, l’enquesta dona una dada rotunda: el 60% de catalans no donen per acabat el procés malgrat la ruptura entre ERC i Junts. La majoria de votants de tots els partits coincideixen que el cisma en el Govern no suposa el final de l’envit independentista.

Aquestes són, al complet, les microdades, les microdades variables, la fitxa tècnica i les tabulacions verticals d’aquesta enquesta recent.