Consell de Ministres

El Govern es desentén de Puigdemont i assegura que «ha de venir per complir la Justícia i retre comptes»

La portaveu insta Feijóo a complir la Constitució «sense xantatges» i diu que per «incomplir-la ja teníem Pablo Casado»

Deixa en l’aire si l’Executiu rebaixarà les majories per renovar el CGPJ sense el PP 

El Govern es desentén de Puigdemont i assegura que «ha de venir per complir la Justícia i retre comptes»
4
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern va esquivar aquest dilluns oferir alguna pista sobre quines opcions estudia per superar el bloqueig del PP a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional, després que aquest partit suspengués abruptament les converses pel creixent protagonisme en el debat públic d’una reforma del delicte de sedició, que Pedro Sánchez ja havia confirmat abans que abordarà.

La portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, va deixar en l’aire la possibilitat de recuperar la proposta de canviar en el Congrés la majoria necessària per rebaixar-la de tres cinquens a majoria absoluta, cosa que impediria el veto del PP. No s’hi va referir de manera explícita però no ho va descartar, malgrat que se li va preguntar reiteradament en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que s’ha reunit avui pel dia festiu de demà dimarts.

En canvi, no va defugir respondre a les paraules de l’expresident, Carles Puigdemont, que aquest diumenge, en una carta a Twitter, va assegurar que durant els cinc anys que fa que viu a Bèlgica, ha rebut visites de membres del PSOE per generar-li «expectatives d’un bon tracte, via reforma del Codi Penal i un indult, sempre que accedís a comparèixer davant del Suprem».

La portaveu no va al·ludir a l’existència de contactes, que el PSC no arriba a negar, i va obviar vincular Puigdemont amb la reforma del delicte de sedició. Però sí que va voler contestar-li, en un to poc amable. Va dir d’ell que és «un senyor que es troba escapat del nostre país». I va afegir sobre la seva possible tornada que la posició del Govern és «clara i rotunda»: «Ha de venir per complir la Justícia i retre comptes». Rodríguez va censurar que el PP «utilitzi Puigdemont» com a «nou escut de protecció davant la debilitat de no saber donar explicacions». «És inadmissible que aquells que no van ser capaços de mantenir o que van posar en risc l’ordre constitucional per una i altra part, ara hagin de recórrer l’un a l’altre com a argument d’autoritat», va destacar.

No es descarta cap sortida 

El fet que Isabel Rodríguez no rebutgés la minoració dels vots requerits per nomenar els membres del CGPJ va resultar significatiu perquè Brussel·les es va pronunciar en contra que es fes, quan el Govern ja ho va plantejar i es va veure obligat a fer marxa enrere. Amb aquest antecedent no sembla que sigui una sortida. Però des de l’Executiu s’ha evitat descartar-ho.

«El Govern treballarà per complir la Constitució i que funcionin els òrgans institucionals malgrat el PP», va assenyalar Rodríguez, sense oferir més explicacions. Fa dos anys el PSOE i Unides Podem ja van registrar una proposició de llei per modificar la llei orgànica del Poder Judicial i simplificar el sistema d’elecció de l’òrgan dels jutges. En el seu moment es va interpretar com una manera de pressionar al PP però Sánchez es va veure obligat a paralitzar aquesta reforma només dues setmanes després per la reticències que va posar la Comissió Europea.

«Per a això ja teníem Casado» 

Per això sembla un camí intransitable que només adoba l’hermetisme de l’Executiu sobre quins passos pot fer després de la ruptura amb el PP. Un silenci que també té un sentit polític i és que el Govern vol carregar les tintes contra l’actitud de bloqueig d’Alberto Núñez Feijóo. Aquest va ser el missatge que més nítidament va transmetre la portaveu: «El compliment de la Constitució no admet xantatges», amb referència a la petició dels populars de no canviar el Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició. «Fa set mesos en el PP ens van dir que venia algú a liderar i el que hem vist és el senyor Feijóo no lidera res i ha vingut a obeir els més ultres del seu partit i d’aquest país».

En aquest relat es vol instal·lar el Govern mentre decideix què fer. No s’observa ni una sola escletxa de reconciliació amb el PP i tot l’esforç es dedicarà a deixar clar que no es pot naturalitzar un incompliment de la Constitució d’aquesta envergadura». «Per incomplir la Constitució ja teníem a Pablo Casado», va destacar la ministra, que va afegir sobre Feijóo, que amb ell no es pot ni jugar al parxís».

El CGPJ «complirà la llei»

Notícies relacionades

Isabel Rodríguez tampoc va aclarir quan l’Executiu nomenarà els dos membres del Tribunal Constitucional que li correspon designar i si confia que el CGPJ faci el propi amb els seus. Fins ara el sector conservador de l’òrgan dels dijous ho havia impedit. Primer, en protesta perquè el Govern va esmenar la seva pròpia reforma legislativa que impedeix al CGPJ fer nomenaments per treure del lot els del TC. I després a l’espera d’un acord entre la Moncloa i el PP per a la renovació.

Una vegada que ha fracassat, en el Govern entenen que el CGPJ «complirà la llei» i elegirà els seus dos magistrats del TC i, a gairebé alhora, el mateix Executiu als seus. A falta de confirmar si la Moncloa té altres plans, el desbloqueig del Constitucional per aconseguir una majoria progressista podria ser la solució que més satisfaci Sánchez. De fet era el pla previst abans que Brussel·les insistís a renovar el CGPJ i «immediatament» canviar la llei i que es produís la dimissió del ja expresident de l’òrgan dels jutges i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes.