Canvis en la Generalitat

Infraestructures.cat i Habitatge tornen a dependre de Territori

El departament canvia de nom i també recupera antigues competències que havia perdut en altres remodelacions de Govern

Infraestructures.cat i Habitatge tornen a dependre de Territori

EUROPA PRESS/DAVID OLLER

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La sortida de Junts del govern català i la remodelació del Govern per part del president Pere Aragonès no ha comportat només un simple canvi de consellers. A la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) dels nous responsables s’hi han sumat també aquest dilluns les modificacions en els noms dels departaments (que, això sí, de moment ni augmenten ni disminueixen) i alguna variació en les competències. En el cas de Territori, recupera l’empresa que executa les infraestructures per a tota la Generalitat, Infraestructures.cat, i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

El primer de què es desprèn Territori és del llarguíssim nom i, per tant, de les responsabilitats que tenia el vicepresident Jordi Puigneró. Han sigut només 16 mesos, però a la conselleria que històricament s’havia ocupat de les infraestructures, les obres públiques o l’urbanisme, s’ha anomenat fins ara de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. Cau la vicepresidència i les polítiques digitals i es dirà Territori a seques.

Tornada a les essències

En mandats anteriors havia tingut també les responsabilitats vinculades a medi ambient, denominant-se Territori i Sostenibilitat, però aquestes es van traslladar al Departament d’Acció Climàtica de Teresa Jordà el maig del 2021. Ja sense les polítiques ambientals ni les digitals ni les vinculades a la vicepresidència, Territori tornarà a les essències, una cosa que s’ha celebrat en alguns àmbits.

Però si alguna cosa s’ha aplaudit amb la publicació del DOGC ha sigut la recuperació d’Infraestructures.cat a les mans de Territori perquè en els últims anys depenia de la Conselleria d’Economia i Hisenda. La raó per la qual es va traslladar precisament a l’altre departament era perquè aquesta empresa pública realitza les licitacions, executa i manté les obres de tots els departaments del Govern, no només de Territori. És a dir, s’ocupa també d’escoles, hospitals, oficines administratives o ambulatoris, a més de carreteres o línies de metro.

Un any de celebració

A Infraestructures.cat, encara pendents dels canvis en el Govern, eren una mica més escèptics sobre la bondat del canvi. Precisament aquest any celebren una dècada i aquestes setmanes han celebrat l’efemèride destacant aquesta mirada holística sobre tots els departaments. Sigui com sigui, el consell d’administració de l’empresa mantindrà representants de tots ells, amb la qual cosa suposadament el pes de Territori suposadament no hauria de ser tan important.

Notícies relacionades

L’altre gran repte amb què s’haurà d’enfrontar l’empresa executora de l’obra pública seran els fons Next Generation, que han obligat a contractar més personal per complir els terminis europeus.

I l’altra competència que la Conselleria de Territori havia tingut en legislatures anteriors era la promoció i manteniment del parc públic de vivendes a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. L’últim any, aquesta ha sigut responsabilitat de la cartera de Drets Socials, amb la consellera Violant Cervera al capdavant, però ara torna novament a Territori, tal com apareix en el DOGC.