Acte a Pedralbes

Els exconsellers Rull i Nadal debaten sobre la ideologia (o no) de les infraestructures

Els polítics de CiU i el PSC, abans rivals al Parlament, despleguen els seus arguments per analitzar el futur amb el canvi climàtic com a teló de fons

Els exconsellers Rull i Nadal debaten sobre la ideologia (o no) de les infraestructures

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Entre 2003 i 2010, Joaquim Nadal era el conseller de Política Territorial i Obres Públiques. En aquell temps, el diputat convergent Josep Rull exercia l’oposició sobre transport, urbanisme, carreteres i aeroports. Mítics eren els debats al Parlament entre tots dos («eren vehements i dinàmics», ha descrit el cronista de TV-3, Josep Martí i Rigau). Amb els anys, Rull es va convertir en conseller (2016-2017) amb competències ampliades, ja que va assumir Medi Ambient. Aquest dimecres se’ls ha citat per debatre sobre el futur de les infraestructures, amb el canvi climàtic o la crisi energètica com a teló de fons.

L’amfitriona era Infraestructures.cat, que aquest 2022 compleix una dècada com a executora de l’obra pública de la Generalitat i, lluny de voler celebrar temps passats, aspira a reflexionar sobre com construir, gestionar i mantenir infraestructures ferroviàries, escoles i hospitals. «Volem mirar al demà», ha apuntat el president de l’empresa pública, Miquel Buch.

Batalletes de polítics

Tant Nadal com Rull s’han prestat a analitzar el que pot passar en aquest àmbit. A la sala els escoltaven, a més d’un altre dels consellers del sector, Lluís Recoder (2010-2012), exmembres del consell d’administració d’Infraestructures.cat (GISA per als més longeus), empresaris, enginyers i polítics. En total, 170 persones que assentien, negaven amb el cap o somreien amb les batalletes de tots dos.

Notícies relacionades

Han coincidit que Catalunya va tard en transició energètica. «Els molins de vent són reversibles, però el canvi climàtic no», ha insistit l’exconseller de CiU, mentre que el socialista es queixava que no li agrada la imatge «si ens mirem al mirall». Els dos han convingut que una de les fórmules per sufragar el manteniment de les carreteres és la implantació d’una vinyeta, malgrat que els successius governs de tots els colors l’han posposat.

¿Les infraestructures tenen ideologia? «Seria una catàstrofe», ha contestat el convergent, una afirmació a la qual Nadal ha optat per «discrepar amb matisos», ja que, ha asseverat, «qualsevol política està carregada d’ideologia». Més d’una dècada després, els exconsellers continuen confrontant-se.