Poder Judicial

Sánchez i Feijóo avancen en la renovació conjunta del CGPJ i del TC i en el canvi en la llei

El cap de l’Executiu i el president del PP s’han reunit aquest matí a la Moncloa després de l’anunci de dimissió del president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes | El Govern i l’oposició estaven ja molt pressionats per Brussel·les, que, amb la visita del comissari de Justícia de la UE, va deixar clar que s’havia de renovar el Consell i «immediatament» canviar la llei

3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, acaba d’avançar a través de les xarxes socials que hi ha avenços per a una «renovació conjunta del CGPJ i del Tribunal Constitucional, en un nou marc que aprofundeixi en criteris d’independència». Crec, ha dit, «que aquest pas es podia haver fet molt abans, i confio que també serà possible una reforma legal com la que demana la UE i com la que fa mesos que demana el PP».

L’anunci es produeix després que el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder popular hagin estat reunits aquest matí més de tres hores. A la trobada s’hi han afegit més tard el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons. Una cita que fa uns dies semblava impossible, però que ha acabat forçant la confirmació que el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, formalitzaria la seva renúncia aquest dilluns i la mateixa pressió de Brussel·les, que, en la visita recent del comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, va deixar clar que s’havia de renovar el Consell i «immediatament» canviar la llei.

La situació en el Poder Judicial s’havia tornat insostenible. En realitat, és inaguantable des de fa mesos. El Consell està a punt de complir quatre anys amb el mandat caducat. Després de diversos intents d’acord amb l’anterior president del PP, Pablo Casado, que van resultar infructuosos, el Govern es va despenjar amb un canvi en la llei per impedir que l’òrgan de gestió dels jutges pogués fer nomenaments mentre no fos renovat, una regulació especial per quan es trobi en funcions.

Això ha impedit cobrir les places pendents i ha generat una situació de col·lapse. Però ni així s’havia produït un acostament entre la Moncloa i el PP. La substitució de Casado per Feijóo va semblar obrir una escletxa a l’entesa, però aquesta presumible oportunitat es va consumir molt ràpid. Després que Sánchez i el dirigent gallec es reunissin per primera vegada a l’abril, en la seva primera trobada oficial, van designar Bolaños i González Pons com a negociadors.

Entre tots dos va arribar a celebrar-se alguna entrevista, però es van creuar les eleccions andaluses i el PP va posar el fre a les converses. Els populars van assegurar llavors que en un mes enviarien una proposta sobre la Justícia i aquesta decisió va enervar la Moncloa, que va optar per desbloquejar en solitari la renovació del Tribunal Constitucional –un terç s’havia de canviar abans del 12 de juny–. Com que d’aquests nous nomenaments dos corresponien al Govern i dos al CGPJ, des de l’Executiu es va decidir impulsar una altra reforma legal, a través del grup socialista i d’Unides Podem al Congrés, per aixecar la suspensió inicial i que el Consell sí que pogués designar els dos magistrats del TC.

Notícies relacionades

Amb aquesta maniobra, el Govern es garantia que el Constitucional tindria una majoria progressista. Fins i tot va incloure en la modificació legislativa l’obligació que el CGPJ designés aquests dos magistrats abans del 13 de setembre. Però el Consell no ha complert aquest mandat legal per la rebel·lió del sector conservador.

El persistent bloqueig és el que va fer que el president del Tribunal Suprem i del CGPJ suggerís, en el seu discurs d’obertura de l’any judicial, a principis de setembre, que dimitiria si no hi havia avenços entre l’Executiu i el PP per superar aquest col·lapse. Durant aquestes setmanes, Lesmes ha mirat d’aconseguir un acord per designar els membres del TC, la quota del qual depèn del CGPJ. Però ahir diumenge va fer pública la seva intenció de formalitzar aquest dilluns la seva dimissió. Això i les contínues reprimendes de Brussel·les –el comissari de Justícia, Didier Reynders, va visitar Espanya fa dues setmanes i va instar a la renovació– han forçat la trobada entre el president del Govern i el líder de l’oposició. Reyders, que es va reunir per separat amb Bolaños i la ministra de Justícia, Pilar Llop, i amb Esteban González Pons, va reclamar actualitzar el CGPJ i «immediatament» canviar la llei per afavorir que els jutges, i no els polítics, elegeixin els jutges.