Lesmes anuncia que dimitirà aquest dilluns per la falta d’avanços en la renovació del CGPJ

  • Se’n va sense aconseguir nomenar els dos magistrats del TC que corresponien al Consell pel bloqueig conservador

  • Després de la notícia, la Moncloa ha convocat el president del PP aquest dilluns per mirar d’arribar a un acord

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha anunciat que aquest dilluns presentarà la seva dimissió, per la incapacitat dels dos grans partits, el PSOE i el PP, de renovar aquest òrgan, a punt d’arribar als quatre anys en funcions, i la falta de devolució de la seva capacitat per fer nomenaments, mentre estigui en funcions, no només per al Tribunal Constitucional.

La renúncia de Lesmes, que almenys ha aconseguit que la Moncloa anunciï una reunió aquest dilluns amb el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, planteja una crisi institucional sense precedents en el Poder Judicial. A la falta de renovació del Consell, amb la consegüent impossibilitat de cobrir les vacants que es generen al Suprem, s’afegirà el seu relleu, perquè l’opció que ha proposat que el substitueixi el president de la Sala Primera de l’alt tribunal, Francisco Marín Castán, per ser el més antic, no convenç tots els vocals.

I tot això en un escenari en què un nucli dur de consellers nomenats a proposta del PP manté bloquejada tota opció de nomenar els dos magistrats del TC que corresponen al CGPJ. Lesmes va condicionar des del primer moment la seva renúncia a deixar «encarrilada» la renovació, però la pressió des de sectors conservadors del Suprem i el mateix Consell cada vegada es va fer més forta perquè complís la seva paraula.

No ser còmplice

La decisió de Lesmes s’ha fet pública en un vídeo, en què diu que els acostaments entre el Govern i l’oposició no han donat fruit i que no vol «convertir-se en còmplice d’una situació» que diu que «deplora». Tornarà al Suprem per ajudar a pal·liar mínimament la greu situació que travessa.

A la situació precària de l’òrgan de govern dels jutges –limitat en les seves funcions després de les últimes reformes legals– s’ha afegit la divisió entre blocs que ha fet fracassar l’altra renovació, la del Tribunal Constitucional, que ha de substituir quatre dels seus magistrats perquè el seu mandat va caducar el 12 de juny passat. Dos han de ser designats pels vocals del CGPJ, que havien d’haver arribat a un consens per triar els noms abans del 13 de setembre, en compliment d’una recent reforma legal.

L’ambient viciat que la falta d’acord polític ha traslladat al Consell ha impedit l’acord, col·locant el president en una difícil situació. Lesmes va expressar la seva voluntat de deixar l’òrgan una vegada els vocals complimentessin el seu encàrrec legal, una cosa que ha sigut impossible fins al moment i que semblava que es retardaria almenys fins dijous vinent, dia 13, a l’haver convocat un nou ple per procedir a nomenar els magistrats del TC llavors.

Ple anterior

Notícies relacionades

La renúncia, que serà efectiva una vegada publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el reial decret corresponent, arriba un cop que aquest diumenge va finalitzar el termini que el mateix Lesmes va anunciar als vocals del Consell en la reunió plenària del 29 de setembre passat, sense que hi hagi hagut cap dels condicionants que ho podien evitar: que hi hagués hagut algun acostament entre el PP i el PSOE o que s’hagués produït la devolució de les funcions de nomenament al CGPJ.

Lesmes ha anunciat que ha decidit cessar immediatament de les funcions que li corresponen legalment al capdavant del poder judicial en un vídeo, en què explica que després de la crida que va fer durant el discurs d’obertura de l’any judicial al president del Govern i al cap de l’oposició perquè posessin solució definitiva a la insostenible situació en què es troben el Tribunal Suprem i el CGPJ i de les exhortacions en el mateix sentit fetes pel comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, que va visitar Espanya la setmana passada, «els contactes desenvolupats aquests últims dies», dels quals ha sigut informat, no han donat cap resultat positiu.