Debat de política general

Els comuns portaran a votació al Parlament mantenir l’impost de patrimoni

  • El partit de Jéssica Albiach carrega contra el viatge de la consellera d’Acció Exterior a Israel: «¿El comparteix Aragonès?»

Els comuns portaran a votació al Parlament mantenir l’impost de patrimoni

EPC

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La supressió de l’impost de patrimoni anunciada pel govern d’Andalusia tindrà ressò al Parlament de Catalunya. Els comuns han anunciat que pensen portar al debat de política general una proposta per forçar els grups a votar el manteniment d’aquest tribut, que paguen només l’1% dels catalans i que suposa 547 milions d’euros per a les arques de la Generalitat. La iniciativa pot ficar en un nou compromís ERC i Junts en plena negociació dels Pressupostos. Els republicans no són partidaris de tocar la carpeta de la fiscalitat i menys encara l’impost de patrimoni, mentre que els postconvergents van aprovar en el seu últim congrés, que calia analitzar-ne la supressió a més d’eliminar el de successions.

«No volem ser la platja de Madrid o l’Andorra del sud, no volem el model d’Ayuso en fiscalitat», ha advertit el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, que ha recordat que el patrimoni mitjà dels que paguen aquest tribut a Catalunya és de 2,7 milions d’euros. De fet, ha posat com a exemple que algú que tingui un patrimoni d’1,5 milions paga per aquest concepte 1.300 euros. L’objectiu dels comuns, que són els negociadors prioritaris del Govern per aprovar els Comptes, exigeixen que quedi clar el compromís amb una «fiscalitat justa». A més, argumenten que tampoc tindria sentit una reforma de successions quan fa dos anys ja es va acordar en el marc de l’acord dels pressupostos una modificació que permet recaptar 220 milions.

Notícies relacionades

Viatge polèmic

El partit de Jéssica Albiach ha ficat també el dit a la nafra pel viatge de la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, a Israel. «¿ERC i Aragonès comparteixen aquest viatge? ¿Representa el Govern? ¿O és que la consellera Alsina ha fet aquest viatge d’esquena a la Generalitat?», ha preguntat Cid. El portaveu d’En Comú Podem ha recordat que el mateix Parlament ha condemnat l’«apartheid d’Israel contra Palestina» i que sorprèn que un Executiu compromès amb els drets humans pot considerar Israel «com un aliat». Segons Cid, seria un «escàndol sideral» i fins i tot motiu de dimissió que la Generalitat obrís una delegació allà.