Els comptes catalans

Els comuns denuncien que la crisi en el Govern alenteix els Pressupostos

  • El partit de Jéssica Albiach detecta certa «paràlisi» en la negociació amb Economia, que «no entra en concrecions»

  • El PSC insisteix a oferir el seu suport sense condicions prèvies i dona per fet que continuarà reunint-se amb Giró

Els comuns denuncien que la crisi en el Govern alenteix els Pressupostos

EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Com més profunda és la crisi entre ERC i Junts, més en perill està l’aprovació dels Pressupostos. Així ho perceben els comuns, els negociadors prioritaris del Govern, que han arrencat la setmana advertint que la disputa oberta entre els independentistes és la tempesta perfecta perquè els comptes acabin embarrancant.

De fet, des del partit de Jéssica Albiach expliquen que, malgrat la interlocució fluida que mantenen amb la Conselleria d’Economia, detecten un alentiment, una «espècie de paràlisi» en les converses que impedeix que hagin entrat en el terreny de la concreció malgrat que Jaume Giró ha fixat la data del 20 d’octubre per presentar-los. «Estem en ‘stand by’», resumeixen els comuns, que continuen mirant de reüll com el PSC insisteix a posar a disposició el seu suport sense pràcticament condicions prèvies.

«Si no sortim del bloqueig és molt difícil que la negociació avanci», ha advertit el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. A la seu del carrer Marina saben que els seus vuit vots en el Parlament cotitzen a l’alça i estan disposats a esprémer tota la força negociadora possible. Malgrat els oferiments reiterats que fa Salvador Illa al Govern, donen per fet que el president Pere Aragonès no es mourà del rebuig d’aprovar els comptes amb els socialistes. Les reunions de Giró amb el PSC, que per ara tindran continuïtat, les atribueixen a una estratègia del conseller per «abaratir el cost» de les reclamacions que posaran ells sobre la taula i que han resumit en quatre punts: comptes expansius sense concessions a les rendes altes i plans per afrontar la crisi energètica i la inflació.

Les disputes obertes

En tot cas, els comuns no amaguen la preocupació per un Govern que consideren que «penja d’un fil» per culpa de la baralla sense caserna entre socis i que alerten que va en contra de la governabilitat en un context econòmic especialment advers. «No és acceptable que utilitzin els ciutadans com a ostatges per les seves batalles, en aquests moments és important tenir un Govern estable amb polítiques ambicioses», ha insistit Mena. Sota el seu punt de vista, és Aragonès el principal responsable de reconduir la situació per desfer l’embolic tant en l’Executiu com en la presidència del Parlament, on el desacord independentista manté Laura Borràs com a presidenta sense funcions.

Notícies relacionades

També el PSC apressa ERC i Junts a concloure una disputa oberta des de la Diada que temen que acabi monopolitzant el debat de política general. Però els socialistes acompanyen aquesta demanda amb una mà estesa que no decau i que fins i tot es fa més ferm a mesura que es disparen els decibels a la bronca independentista. «No serem un impediment», ha remarcat la portaveu del PSC, Elia Tortolero. El rumb socialista, derivi com derivi la crisi en el Govern, continuarà sent la de «col·laborar per ser útils» en la negociació dels Pressupostos, en els pactes en el debat que arrencarà el 27 de setembre i en l’intent de rellevar Borràs en el Parlament. Els socialistes no han rebut per ara cap resposta a la carta que van enviar la setmana passada a ERC, Junts i a la CUP oferint els seus vots per substituir la presidenta.

Les carpetes s’acumulen davant una profunda crisi en el Govern de final incert. A la cúpula del PSC veuen a prop la ruptura de la coalició. En la dels comuns, en canvi, creuen que la salvaran en temps de descompte. «Ni ells mateixos saben com acabaran», lamenten.