Política autonòmica

Moreno convida els empresaris catalans a tributar a Andalusia després de la rebaixa fiscal

«A més, no ens independitzarem mai, perquè estem orgullosos de la nostra terra», afirma el president de la Junta andalusa

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha fet una crida directa als empresaris catalans perquè ubiquin la seva seu a Andalusia després de la rebaixa fiscal que aprova aquest dimarts el Govern autonòmic, en la qual, entre altres aspectes, se suprimeix l’impost de patrimoni. «Aquí hi ha la seva terra», ha dit Moreno als empresaris catalans, i ha recordat: «A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de patrimoni, aquí no; i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d’Espanya». Moreno considera que hi ha «arguments de sobres» perquè «molts empresaris, capitals, famílies» traslladin la seva residència a Andalusia.

En un fòrum a la capital sevillana amb el lema ‘Sevilla en verd’, el president andalús ha assegurat que només aconseguint 7.200 nous contribuents fiscals es compensarà la pèrdua recaptatòria, amb la quota de l’IRPF sense sumar altres impostos.

La rebaixa fiscal, que demà es farà efectiva quan es publiqui al Butlletí Oficial de la Junta d’Andalusia, inclou també la deflactació de la quota autonòmica de l’IRPF en un 4,3% i suposarà un estalvi de 360 milions d’euros, que, afegits als 540 anteriors, suposaran 900 milions. A més, se suprimeix el cànon de l’aigua l’any vinent, cosa que significa 140 milions.

Moreno ha defensat que la supressió de l’impost de patrimoni tindrà un efecte positiu en l’ocupació, ja que hi ha milers de treballs associats de grans contribuents «que ja no tindran la temptació de sortir fugint com va passar el 2020, que tots fugien a Madrid».

Notícies relacionades

L’objectiu és competir amb la Comunitat de Madrid «al mateix nivell» i per a això el president de la Junta ressalta les qualitats andaluses, amb mil quilòmetres de litoral, façana atlàntica i mediterrània i un extens patrimoni històric i natural, entre d’altres.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, s’ha mostrat partidari de centralitzar impostos per evitar el «despropòsit» que les comunitats autònomes competeixin entre si en matèria fiscal a compte de la situació plantejada per Andalusia.