Els comptes catalans

Els comuns avisen el Govern que si no resol la seva crisi interna la negociació dels Pressupostos no avançarà

  • En Comú Podem emplaça el president Aragonès a desfer el «bloqueig» que el xoc entre ERC i Junts provoca a la Generalitat i al Parlament

Els comuns avisen el Govern que si no resol la seva crisi interna la negociació dels Pressupostos no avançarà

Catalunya en Comú

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els comuns estan disposats a tornar a ser peça clau per aprovar els pressupostos de la Generalitat, però sabent que els seus vuit vots cotitzen a l’alça estan disposats a esprémer tota la força negociadora possible. Si la setmana passada el diputat David Cid ja va deixar caure que no faran «de cascos blaus» del Govern, aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha sigut encara més explícit i ha advertit que si ERC i Junts no resolen la crisi en què estan sumits des de la Diada difícilment podrà avançar la consolidació del suport als Comptes.

És un avís a navegants que ha tingut com a principal destinatari el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre qui els comuns situen la màxima responsabilitat per resoldre un «bloqueig» que denuncien que afecta tant l’Executiu com el Parlament, on el desacord per a la substitució de Laura Borràs, suspesa del càrrec de presidenta, fa que la institució estigui en una situació d’interinitat. «Si no sortim del bloqueig és molt difícil que la negociació de pressupostos avanci», ha insistit Mena.

Notícies relacionades

La lectura del partit que lidera Jéssica Albiach al Parlament és que el Govern «penja d’un fil» per culpa de la baralla sense treva entre socis, una crisi que des dels comuns recalquen que no té res a veure amb la governabilitat. «No és acceptable que utilitzin els ciutadans com a ostatges per les seves batalles, en aquests moments és important tenir un Govern estable amb polítiques ambicioses», ha afegit Mena, que ha advertit que la política hauria de girar en aquests moments al voltant del combat contra la crisi energètica i la inflació.

Si bé Aragonès va assenyalar aquest cap de setmana en una entrevista a l’‘Ara’ que el problema el té Junts, dividit en aquests moments entre partidaris de sortir del Govern i partidaris de quedar-se, En Comú Podem insisteix que és ell qui ha «d’assumir» que aquesta crisi també l’arrossega a ell. «És urgent que es tregui la bena dels ulls», ha urgit Mena. Aprofitant que el president està en aquests moments en un viatge institucional a Nova York per la Setmana del Clima, els comuns han reclamat que anunciï una limitació dels creuers com la que demana Ada Colau per a Barcelona i que aclareixi si està en contra o no de l’ampliació de l’aeroport del Prat.