Els comptes catalans

Giró continuarà explorant el suport del PSC per als Pressupostos malgrat el rebuig d’ERC

  • Els comuns surten amb avantatge en la negociació, amb l’aval del president i la consigna que no hi haurà retocs en els impostos

Giró continuarà explorant el suport del PSC per als Pressupostos malgrat el rebuig d’ERC

ACN / GERARD ARTIGAS

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Mentre al Palau de Pedralbes es produïa la cimera entre ERC i Junts per intentar pacificar el Govern, a l’altra punta de Barcelona el conseller d’Economia, Jaume Giró, es reunia amb la portaveu del PSC, Alícia Romero, per explorar la negociació dels Pressupostos. La doble fotografia retrata a la perfecció la dicotomia en la qual es troba Junts, tensada pel debat intern entre continuar en el Govern o trencar amb ERC. La trobada al carrer del Foc, on és la seu de la conselleria, no va anar malament i no en serà l’única. Malgrat que el president s’oposa a comptar amb el vot dels socialistes per aprovar els comptes, Giró i el PSC van acordar que hi haurà més trobades.

Segons ha explicat Romero, comparteixen amb Giró que els 3.100 milions addicionals fruit de l’ampliació del sostre de despesa s’han de destinar a les famílies vulnerables i a les empreses. «Compartim aquests objectius clau i ens emplacem a fer noves reunions», ha deixat caure la portaveu socialista, que ha definit com a «cordial» la interlocució.

Malgrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit per activa i per passiva que el PSC queda fora de la seva equació per validar els Pressupostos del 2023, el partit de Salvador Illa defensa que Giró està fent «la feina que li correspon» i entén que és «interlocutor vàlid» per donar per fet que també es pot negociar amb ells.

Els socialistes, que busquen fer-se un lloc com a possibles socis, demanen que s’allunyin els comptes de les turbulències entre ERC i Junts davant una tardor especialment complexa en l’àmbit econòmic. «Ens agradaria que el Govern se centrés a governar, Catalunya viu moments difícils», ha lamentat Romero, que considera que el desacord independentista va en detriment de la gestió.

Davant una eventual ruptura del Govern, el PSC considera que «no és moment» d’eleccions. Si finalment es donés aquest escenari, ha dit la portaveu socialista, l’actitud del partit seria «la mateixa» que fins ara: mà estesa per tirar endavant els comptes. «El Govern pot comptar amb nosaltres per avançar, ajudarem perquè igualment hi hagi Pressupostos», ha conclòs.

La carrera dels comuns

Notícies relacionades

Malgrat que Giró ha obert negociacions amb el PSC, ja fa setmanes que manté converses amb els comuns, amb els quals ja s’ha reunit tant aquesta setmana com l’anterior. L’Executiu no preveu cap canvi en els impostos. Tot i que Junts va aprovar al juliol en el seu congrés que apostava per eliminar l’impost de successions i reformar el de patrimoni, la consigna d’Aragonès és no tocar res en matèria fiscal. Aquesta és una línia vermella del president compartida pel partit de Jéssica Albiach.

Tampoc el PSC veu convenient obrir en aquests moments aquest meló. L’única novetat que es contempla és que s’incorpori el tribut als grans creuers que ultima la Conselleria d’Acció Climàtica, un gravamen ja pactat en la negociació dels comptes amb En Comú Podem l’any passat.