Els comptes catalans

El PSC es fa un lloc en el ball dels Pressupostos de la Generalitat

  • La Conselleria d’Economia fixa una trobada amb els socialistes, però recalca que «no són un grup preferent de negociació» i prioritza els comuns

El PSC es fa un lloc en el ball dels Pressupostos de la Generalitat
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Mentre els partits independentistes digereixen la Diada i s’arremanguen per explorar si hi ha argamassa possible que reconstrueixi una relació feta miques, al despatx del conseller d’Economia, Jaume Giró, es comença a coure la negociació dels Pressupostos del 2023. Un ball en què ERC i Junts sempre han volgut, tot i que sense èxit, la CUP, i on els comuns tornen a ser peça clau.

De fet, fa setmanes que la formació de Jéssica Albiach manté converses sobre els comptes. Però el PSC, que reivindica que es forgin pactes amplis al Parlament, no renuncia a jugar aquesta partida. Tot i que el president Pere Aragonès ha rebutjat reiteradament el seu suport, el líder socialista Salvador Illa ha anunciat en una entrevista a TV-3 que el seu partit es reunirà amb Giró aquesta mateixa setmana. «Anem de debò amb aquest tema», ha insistit.

El cert és que, per colar-se a l’agenda negociadora del Govern, que aquest dimarts aprovarà el sostre de despesa, va ser el PSC qui va reclamar una trobada amb el conseller. La portaveu Alícia Romero li va enviar una carta la setmana passada i la seva petició ha sigut atesa. Fonts de la conselleria asseguren que ho fan per deferència al principal partit de l’oposició, però que això «no vol dir que siguin el grup preferent de negociació».

Aquest paper, per ara, el reserven a En Comú Podem, que ja va facilitar l’aprovació dels últims pressupostos i a qui miren de reüll els moviments socialistes. Si una cosa no volen els comuns és perdre aquest rol que fa que els seus vuit diputats cotitzin a l’alça. El seu interès conflueix amb el d’ERC, que tanca la porta a aprovar els comptes amb el PSC perquè entén que això li restaria força negociadora en els Pressupostos de l’Estat.

Les condicions

Però l’estratègia d’Illa, que busca fer quallar que ell és l’alternativa a un Govern atrapat en una discrepància crònica que va en detriment de la gestió, passa per insistir i que, en tot cas, sigui Aragonès el responsable de rebutjar l’oferiment malgrat la bona interlocució que el PSC manté amb Giró. «No depèn d’ell, depèn del president», lamenten a la seu de Pallars, que recorden que l’Executiu ja ha topat de cara a l’hora de negociar amb la CUP i que no és incompatible sumar amb ells i amb els comuns alhora.

Els socialistes no han avançat amb quines propostes assistiran a la reunió perquè primer volen «escoltar» el plantejament de comptes, però s’han afanyat a assenyalar que la Generalitat comptarà amb més de 3.000 milions addicionals del Govern de Pedro Sánchez per fer front a una tardor marcada per la inflació i la crisi energètica.

Notícies relacionades

En canvi, els comuns sí que s’han afanyat a detallar les quatre condicions per garantir el seu suport. Per boca del portaveu, Joan Mena, han concretat que reclamen uns Pressupostos «expansius» i, per tant, sense retallades; que no es facin concessions fiscals a la rendes altes i que hi hagi plans per fer front a la pobresa i la sobirania energètica, així com per ajudar les famílies a contrarestar la inflació.

La carpeta dels impostos serà, de nou, especialment espinosa. En el seu últim congrés, Junts va aprovar la supressió de l’impost de patrimoni i la reforma del de successions, aposta que, a més de foragitar els comuns, xoca amb ERC. No en va Mena ha plantejat als republicans que tornaran a trobar-se davant la dicotomia d’escollir entre «els regals fiscals als rics» que volen els postconvergents i la patronal o un «Estat del benestar fort».