Amb l’entrada en vigor dels punts principals del text

El Govern i el PP escalfen motors amb el pla energètic per al llarg curs electoral

  • L’enfrontament entre els dos grans partits s’agreuja: els populars diuen que l’Executiu imposa la «cartilla de racionament» i els socialistes acusen el PP de generar «soroll», confusió i «boicot» al pla d’estalvi

  • Tots dos assagen posicions de cara a un llarguíssim any amb autonòmiques i municipals i generals. El Govern creu que la batalla mobilitza els seus

El Govern i el PP escalfen motors amb el pla energètic per al llarg curs electoral

EUROPA PRESS / ISABEL INFANTES

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les mesures d’estalvi energètic que van entrar en vigor aquest 10 d’agost signifiquen, per al PP, «estar abraçats a la cartilla de racionament». Per als socialistes, de l’oposició només emergeix «soroll artificial, destructiu», i no creuen que tingui futur el recurs d’inconstitucionalitat que la Comunitat de Madrid hi ha anunciat en contra. I per als conservadors, afirmar que Isabel Díaz Ayuso haurà de fer «contorsions jurídiques» per aconseguir tombar el decret llei de l’Executiu és tant com «interferir» en els tribunals.

L’embolic polític a causa del pla d’estalvi energètic del Govern, aprovat l’1 d’agost, no deixa de fer-se gros. Dia rere dia. Fins al punt de colonitzar el debat públic en un agost que s’ha convertit pràcticament en un agitat pròleg d’un llarguíssim curs electoral que arrencarà al setembre, tindrà la principal meta volant al maig, amb les autonòmiques i les municipals, i s’acabarà, si no hi ha canvis, el desembre del 2023, amb les generals que enfrontaran Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Fins aleshores no hi haurà treva perquè la batalla es presenta acarnissada, amb un PP que nota que té la Moncloa a l’abast i un president que no està disposat a rendir la plaça sense combatre amb totes les seves armes. «Aquest any serà de molt voltatge electoral», preconitzen des de l’equip de Sánchez. Tot ja tindrà gust d’urna.

Per això la llarga serp estiuenca del reial decret llei d’estalvi i eficiència energètica està actuant com un assaig per a l’Executiu i l’oposició. L’espiral ni tan sols s’alentia aquest dimecres, quan va entrar en vigor l’obligació de regular la temperatura interior de locals públics i privats –27 graus a l’estiu, 19 a l’hivern (amb moltes excepciones)– i l’apagada dels aparadors i els edificis administratius públics desocupats a partir de les 22 hores.

El nou portaveu socialista al Congrés, Patxi López, apuntava des de Bilbao que el text conté «literalment» les mesures que demanava Feijóo, però «Ayuso diu que no, demostrant qui mana de veritat al PP». Els populars s’apunten a l’«egoisme insolidari», «la seva utilitat en aquests moments de crisi és cap ni una», «diuen que el pla no els agrada però no plantegen ni una proposta per dir el que els agrada». Segons López, el problema és que Espanya no té «un partit conservador raonable», el PP no té «ningú al capdavant», «ningú capaç d’agafar el timó i fer-lo tornar al sentit d’Estat del que es va allunyar fa molt temps». «No han dit absolutament res, només soroll artificial, destructiu, que no construeix absolutament res», va afegir.

«Infern energètic»

L’ex ‘lehendakari’ va reconèixer que «segurament» va faltar més comunicació amb els sectors afectats pel decret perquè en política «sempre falta pedagogia», però «alguns s’han encarregat d’estendre el que no apareixia al decret amb l’objectiu de fer mal i posar-ho en qüestió». Traducció: que el PP ha jugat a la confusió, encoratjant «qüestions negatives», els dubtes i la insubmissió dels comerciants i hotelers. «¿Quin és el problema del PP amb aquest pla? Exclusivament, que l’ha proposat Pedro Sánchez. Aquesta és la seva gran visió d’Espanya, el seu sentit d’Estat i la seva solidaritat amb els nostres socis europeus», va denunciar López, que va considerar un «escàndol» que els populars augurin que perquè els aparadors s’apaguin a les 10 de la nit «empitjorarà la seguretat» al carrer, com si tot Espanya fos «la Gran Via de Madrid».

El PP, al seu torn, va pujar diversos esglaons en la seva estratègia de crítica sense treva al decret. El vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, va parlar d’«infern energètic», va tornar a demanar la retirada del decret, va retreure al Govern que alimenti una «cortina de fum» per no parlar de la condemna del Suprem pel cas dels eros. «Estem abraçats a una cartilla de racionament energètic», va dir, optant per l’hipèrbole.

Rollán, a més, va avalar l’anunciat recurs de la Comunitat de Madrid contra el decret llei: els arguments estan «prou raonats» i veu una «invasió de competències», perquè la potestat de regular el comerç és de les comunitats autònomes, i són aquestes les que determinen les franges d’obertura o quants diumenges i dies festius poden obrir les botigues. La veritat és que fins al moment cap Govern regional, ni tan sols els d’Euskadi i Catalunya, han apuntat la possibilitat d’anar al Constitucional. Tampoc els altre quatre en mans del PP. És més, l’andalús Juanma Moreno, tot i que creu «probable» una invasió de competències, no vol obrir una «batalla judicial» contra el Govern en aquesta matèria.

L’Executiu manifesta estar tranquil amb la redacció del text. Moltes «contorsions jurídiques» haurà de fer Ayuso per tombar el decret, afirmava a Telecinco la ministra de Justícia, Pilar Llop. Segons el seu parer, «és difícil considerar que sigui inconstitucional», ja que la norma només modifica punts concrets del Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques als Edificis (RITE), del 2007, els que fan referència a la temperatura interior dels recintes refrigerats o calefactats. El reial decret llei 14/2022 també té en compte la normativa de 1997 de seguretat a la feina, ja que quan es tracti de feines lleugeres (o sigui, no sedentàries), la temperatura ha d’estar entre els 14 i els 25 graus.

Que no tingui «por» d’Ayuso

Llop va tornar a secundar l’argumentari de l’Executiu per pintar Feijóo com un líder titella d’Ayuso. Li va demanar que «posi ordre dins el seu partit», que demostri el seu lideratge i no tingui «por» de la presidenta madrilenya. «De veritat estic trobant a faltar el senyor [Pablo] Casado, que sí que es va enfrontar a la senyora Díaz Ayuso i tanmateix el senyor Feijóo sembla que té por d’enfrontar-s’hi, no sé si perquè creu que li esperen les mateixes conseqüències que al senyor Casado», va burxar.

Que la titular de Justícia parlés de «contorsions jurídiques» és un «insult» al PP. Rollán la va acusar d’«interferir» en una decisió judicial, i aquestes paraules manifesten que «el Govern de cap manera respecta la separació de poders».

En definitiva, guerra total per l’estalvi energètic en plena canícula. A la Moncloa, malgrat el ruixat incessant de crítiques, creuen que la seva estratègia està donant fruits. «Està bé que es vegin obligats a dir coses com les que va dir Pedro Rollán davant els mitjans. Els estem pressionant. Són una passada, és clar, però està bé que perdin els papers. Per descomptat que el seu missatge cala en una part de la ciutadania, i dels comerciants i hotelers, però també mobilitzen els nostres com més insolents es posen», analitza un ministre.

Des de Transició Ecològica, el departament que ha portat la pauta de les mesures, es pregunten on és Feijóo després de llegir el tuit d’Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, que va aplaudir les «valuoses mesures voluntàries» adoptades per diversos estats membre per reduir la factura energètica. Ella, recorden, ja ha alertat de l’escenari negre que ens espera a la tardor si Vladímir Putin talla el subministrament del gas.

Notícies relacionades

«¿Per què animen al boicot? La demagògia campa al seu aire a Génova. Són negacionistes i busquen qualsevol excusa per disfressar el que són: trumpistes. Saben que no guanyaran res en el Constitucional, i saben que els comerços i l’hostaleria estan complint les normes perquè volen estalviar. Però ha quedat clar que a Génova mana Ayuso, que ha imposat les seves tesis contra Feijóo i ha guanyat», remarquen en l’equip de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera.

L’estalvi energètic com una eina electoral. El PP entén que aquesta matèria tan sensible (i visible) es pot traduir en suport de certs sectors. Igual que els socialistes creuen que la crida al «boicot» per part dels conservadors els passarà factura i deixa en evidència Feijóo davant Ayuso.