Pla d’estalvi energètic

El Govern aclareix que els bars i comerços podran posar l’aire condicionat a 25 graus

Ribera recorda que els 27 graus s’aplicaran amb flexibilitat | Els comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura

El Govern aclareix que els bars i comerços podran posar l’aire condicionat a 25 graus
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Davant la tempesta política i la polèmica al carrer sorgit entorn delpla d’estalvi per a edificis anunciat pel Govern dilluns, la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha sortit a aclarir que els bars i restaurants poden limitar l’ús de l’aire condicionat a l’«entorn dels 25 graus», tenint en compte les recomanacions de la legislació laboral, davant els 27 graus que contempla el reial decret de mesures d’estalvi i eficiència energètica aprovat pel Govern.

No és res nou, si es té en compte les seves pròpies declaracions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Llavors va enumerar una a una les quatre mesures, entre les quals limitar la calefacció i refrigeració entre 19 graus a l’hivern i 27 graus a l’estiu en establiments administratiuscomercials (botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i similars), culturals (teatres, cines, auditoris, centres de congressos, sales d’exposicions i similars), d’espectacles públics i activitats recreatives, bars, restaurants i cafeteries i estacions de tren o autobús i aeroports. I alhora va afegir que el Govern seria «flexible» per «garantir les condicions de seguretat laboral o sempre que estigui justificat per condicions tèrmiques».

És a dir, que no es tracta d’una norma escrita en pedra sinó que es podran subjectar aquests límits segons el tipus d’activitat econòmica i la feina que es dugui a terme a cada establiment. I així s’aclareix també a la redacció de la norma en el BOE: «Els llindars de temperatura indicats anteriorment hauran d’ajustar-se, en el seu cas, per complir el previst en el reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball». I s’afegeix: «No hauran de complir les esmentades limitacions de temperatura aquells recintes que justifiquin la necessitat de mantenir condicions ambientals especials o disposin d’una normativa específica que així ho estableixi».

Notícies relacionades

D’altra banda, es pot recordar que des de l’any 2009 aquests mateixos establiments estan subjectes a un límit de 21 graus a l’hivern i 26 graus a l’estiu, així com a l’obligació de tenir un sistema de tancat de portes quan tinguin aquests sistemes de climatització encesos, cosa que pressuposa als afectats el coneixement de la norma.

«No es pot demanar a treballadors que estan en condicions d’exercici físic important que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix respecte als màxims i mínims de temperatura», ha assegurat Ribera en declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press. Així, ha distingit les feines sedentàries –treballar en una oficina– de les feines actives –l’activitat en un restaurant–. «El mateix decret llei incorpora una crida que allà on hi hagi espais on els treballadors hagin de desplaçar-se i tinguin un exercici físic, s’ha d’aplicar amb la flexibilitat que correspongui», ha aclarit la ministra sobre la variació del termòstat inicial.