Reunió al matí

El Govern es mou després de les crítiques al pla d’estalvi i cita dimarts les autonomies per aclarir dubtes

  • Ribera convoca les comunitats la vigília que el decret es comenci a aplicar per rebaixar la tensió i resoldre les qüestions pendents

  • Per part de l’Executiu central anirà a la reunió el director de l’IDAE, Joan Groizard, ja que es tracta d’una reunió de caràcter tècnic

El Govern es mou després de les crítiques al pla d’estalvi i cita dimarts les autonomies per aclarir dubtes

EFE / MARISCAL

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern intenta apagar el foc dels últims dies a compte del pla d’estalvi i eficiència energètica. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va enviar aquest divendres una carta a les comunitats autònomes per convocar-les a una reunió dimarts vinent, 9 d’agost, al matí per aclarir-los dubtes sobre l’aplicació del reial decret llei que entrarà en vigor l’endemà, el dimecres 10.

La convocatòria, avançada per ‘El Español’ i que van confirmar a aquest diari fonts del departament que lidera Ribera, és de caràcter tècnic, i de fet la dirigirà, per part del Govern, Joan Groizard, director general de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que és l’organisme que pilota aquestes polítiques.

El que està convocat dimarts al matí, de fet, és la Comissió Consultiva de Directors Generals, i amb aquesta reunió Transició pretén resoldre tots els dubtes que han anat sorgint els últims dies, especialment els relatius a la seguretat i la salut laboral. Fonts del ministeri van assenyalar que no es tracta de cap «format excepcional», ja que la Comissió Consultiva se celebra «habitualment» i en cada moment es tracten «les qüestions que siguin necessàries», des de la gestió de fons europeus, la normativa autoconsum o ara aquesta norma.

Des que el Consell de Ministres va aprovar dilluns passat el decret llei no han deixat de succeir-se les preguntes però també les crítiques per part d’algunes autonomies –especialment del PP, tot i que també inicialment del PNB– respecte al pla d’estalvi energètic. La comunitat més rebel, la que pràcticament ha cridat a la insubmissió, és Madrid. Però les preguntes sobre la lletra petita van fer que fins i tot Ribera aclarís aquest divendres a Onda Cero que els bars i comerços podran posar l’aire condicionat «al voltant dels 25 graus», seguint la legislació laboral, que també recull el decret.

La vicepresidenta insistia que les mesures contingudes en el text s’aplicaran amb «flexibilitat» i va posar exemples com el de les discoteques, les cuines o els gimnasos, que requereixen una temperatura diferent, a la d’una llibreria. «No es pot demanar als treballadors que estan en condicions d’un exercici físic important que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix respecte als màxims i mínims de temperatura», va assegurar Ribera.

Feines lleugeres i sedentàries

L’article 29 del decret recull aquesta «flexibilitat» de què parlava aquest divendres la vicepresidenta: «El llindar de temperatura indicat anteriorment [no superior als 19 ºC en els recintes calefactats i no inferior als 27 ºC en els que estiguin refrigerats, sempre que la humitat relativa se situï entre el 30% i el 70%] s’haurà d’ajustar, en el seu cas, per complir el que preveu el reial decret 486/1997, del 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut a la feina». El reial decret de 1997 és el que especifica que la temperatura, per a les anomenades feines lleugeres (les que impliquen una mobilitat i esforç físics del treballador), haurà d’estar entre els 14 ºC i els 25 ºC, i que en les feines sedentàries oscil·li entre els 17 ºC i els 27 ºC.

A més, el decret llei remarca que «no hauran de complir les esmentades limitacions de temperatura els recintes que justifiquin la necessitat de mantenir condicions ambientals especials o disposin d’una normativa específica que així ho estableixi. En aquest cas hi ha d’haver una separació física entre el recinte amb els locals contigus que estiguin obligats a mantenir les condicions indicades anteriorment».

Aquestes excepcions expliquen que el llindar de temperatura no s’apliqui, per tant, en cuines, gimnasos, perruqueries... o els llocs on s’hagi de preservar la cadena de fred.

L’Executiu defensa que sí que hi va haver «diàleg previ» amb les comunitats autònomes

Ribera va remarcar que la llei «està per complir-se» i representa un «esforç raonable i amb respecte a les condicions laborals que, en tot cas, s’han de tenir presents». Va remarcar que el Govern, com ha vingut informant aquest diari, no farà modificacions. Aquest és un «primer paquet» de mesures, va recordar, i es persegueix «el mínim impacte en l’activitat productiva».

Notícies relacionades

La vicepresidenta va assegurar que sí que hi ha hagut un «diàleg previ» amb les comunitats autònomes abans de l’aprovació del pla d’estalvi, malgrat que diferents governs (del PP, però també el PNB) s’han queixat de la imposició unilateral de les mesures. A Catalunya Ràdio va afirmar que dijous passat es van celebrar les conferències sectorials d’energia i medi ambient, en què es va traslladar l’impuls del paquet de «mesures immediates» i l’articulació d’un pla de contingència per al setembre, i per al que va demanar a les comunitats que presentin propostes.

«Vam tenir una conversa enormement constructiva, positiva, hi havia un consens molt alt sobre la necessitat d’adoptar mesures que tinguessin el menor impacte possible en el teixit productiu», va indicar, informa Europa Press, tot i que es va mostrar predisposada a obrir totes les vies de diàleg, com finalment ha fet. Segons el seu parer, s’ha «canviat el focus deliberadament», posant l’accent sobre com incomplir la normativa i evitar una sanció i no pensant en l’objectiu de l’estalvi, que és el que inspira el pla i el que demana Europa. Ribera ho deia, és clar, per Madrid.