La Moncloa celebra el suport de Von der Leyen

El Govern pinta Feijóo com un titella d’Ayuso: ella «mana» al PP

  • Els ministres es llancen al coll del líder del PP i el dibuixen com mancat de «lideratge» i «arrossegat per qui mana de veritat»: la presidenta madrilenya

  • Ribera endureix el to i avisa que l’Executiu també pot acudir al Constitucional si les comunitats opten per la insubmissió i no aplicar el decret

El Govern pinta Feijóo com un titella d’Ayuso: ella «mana» al PP

EFE / ADIF

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’estratègia és i continuarà sent recurrent per part del Govern. Confrontar amb Alberto Núñez Feijóo utilitzant com arma Isabel Díaz Ayuso. Acusant-lo de «falta de lideratge», preguntant «qui mana» al PP, si ell o ella, insistint que el partit ha canviat de líder, però no de model d’oposició «obstruccionista», «negacionista» i «insolidària». És clar que, a més de redoblar el to de crítica, l’Executiu també avisa que pot anar al Tribunal Constitucional si comunitats –com Madrid– es rebel·len contra el pla energètic que aquest 10 d’agost entra en vigor en els seus dos punts més controvertits: la regulació de la temperatura de locals comercials o d’hostaleria i l’apagada d’aparadors i edificis públics buits a partir de les 22 hores.

El soroll de l’última setmana no ha cessat arran de l’aprovació del reial decret llei 14/2022, d’estalvi energètic. Amb la desembocadura de la Conferència Sectorial d’Energia, Turisme i Comerç de dilluns passat es va tancar un capítol, ja que el Govern va concloure que no hi haurà cap modificació en el text i que les mesures, per tant, segueixen endavant. Però arrenca un nou pols, en el qual de nou porta la davantera la presidenta madrilenya, a l’anunciar recurs davant el Constitucional, batalla que de moment cap altra autonomia, ni tan sols del PP, ha decidit donar.

Una resposta que a l’Executiu li sembla, com a mínim, «trista», en paraules del titular de la Presidència, Félix Bolaños. «Treball tenen els advocats de la Comunitat de Madrid per posar dempeus tota la col·lecció de mentides que s’han dit i convertir-ho en un escrit que no faci envermellir la presidenta», va afirmar en declaracions als mitjans durant una visita a les obres d’alta velocitat ferroviària entre Múrcia i Almeria a la localitat de Vera. El ministre va remarcar que en la Conferència Sectorial de dilluns, en què van participar la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera; la titular d’Indústria, Reyes Maroto, i la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, a més dels consellers autonòmics i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), es va poder «desmentir algunes mentides que, de manera bastant basta, s’havien instal·lat en alguns discursos». «Els espanyols es mereixen unitat, rigor, nivell, que es llegeixin els decrets, que es digui la veritat», va apuntar Bolaños, mà dreta del president, Pedro Sánchez.

El titular de la Presidència va recordar que el pla espanyol ha sigut «valorat» pels socis europeus i no és dels més «severs» o «restrictius», adoptats per altres governs del club comunitari i que sí que han sigut recolzats pel Partit Popular Europeu. Va recordar que el 21 de juliol Feijóo demanava un pla d’estalvi energètic. Pla que «ja existeix» i el va aprovar el Consell de Ministres el passat 1 d’agost, va reivindicar. «Tanmateix, mirin per on –va dir als periodistes–, va parlar la que mana al PP [Ayuso] i va desautoritzar per complet Feijóo. Per això ara el senyor Feijóo ha d’elegir entre estar amb Europa, amb els governs europeus de diferents colors que recolzen plans d’estalvi energètic, o està en una oposició obstruccionista, del no a tot, destructiva, insolidària i irresponsable».

Posició «raonable i assenyada»

A continuació, Bolaños es va adreçar directament al cap del PP: «¿Està vostè en condicions de decidir quina és la posició del PP i d’estar de la mà d’Europa o ha de preguntar a la que mana al PP?». L’Executiu vol presentar un Feijóo gairebé com una marioneta, un titella de la presidenta madrilenya, mancat de «lideratge» (com afirmés la vigília la ministra i número dos del PSOE María Jesús Montero) i d’autoritat. Que no és capaç de «posar ordre a les seves files» perquè al final guanya l’ala dura que representa Ayuso.

Aquesta és la seva tesi i amb la qual els socialistes continuaran martellejant el dirigent gallec. Per a Bolaños, la pregunta de «qui mana» en el principal partit de l’oposició és rellevant perquè Espanya ha d’estar «unida en la resposta» a l’amenaça de tall de subministrament del gas per part de Vladímir Putin. El pla energètic, va remarcar, significa estalviar en la factura de la llum, però també «consumir menys», fomentar un «medi ambient més sostenible» i respondre «units» davant l’autòcrata rus. El ministre, com va fer dilluns Sánchez, va reclamar «unitat, responsabilitat i solidaritat» al PP.

La mateixa línia argumental va seguir el titular de Cultura i Esport, Miquel Iceta, membre del nucli dur del president. «Al PP van canviant de líders, però qui mana és Ayuso. Abans sembla que en tenien un que era [Pablo] Casado, ara Feijóo, però qui mana en el fons és Ayuso», va dir Iceta a RNE, informa Europa Press. Per al ministre, el PP, en lloc de tenir «una posició comuna dins d’Espanya» que sigui «raonable i assenyada», de vegades sembla que «es tira a la muntanya arrossegat per qui mana de veritat», Ayuso. Feijóo, segons el seu parer, «no està mai on se’l necessita», i això, va augurar, no els sortirà gratis als conservadors.

Ribera, a la SER, també va assenyalar Ayuso, però en una altra línia. Avisant que el Govern també pot acudir al TC si una administració abaixa els braços i no exerceix les seves competències. El lògic, a partir de l’entrada en vigor de la temperatura als locals –27 ºC en els espais refrigerats, amb excepcions, com quan es tracti de treballs lleugers, cas en què el termòstat podrà ser a 25 ºC, i 19 ºC als recintes calefactats, a l’hivern– i de l’apagada dels aparadors i edificis públics buits a partir de les 22 hores, és que no s’imposin multes «ràpidament».

Iceta acusa el PP de no estar mai on se’l necessita

És a dir, que el normal és que hi hagi un període d’adaptació, de màniga ampla. Però «si passa el temps i aquí no passa res», si una comunitat no actua per garantir el compliment del decret, cap l’opció del recurs, un «conflicte negatiu de competències» si es constata que una autonomia no aplica la norma. «Crec que qualsevol govern responsable sap que les normes estan per aplicar-les i s’evitarà la insubmissió», va mantenir. Però si no hi ha sancions, la mateixa llei orgànica del Tribunal Constitucional preveu el supòsit que, quan una Administració competent no exerceix les seves competències, pot ser advertida per l’Administració superior.

I «si malgrat l’apercebiment es continua sense exercir la competència, es podrà plantejar un conflicte davant el Tribunal Constitucional», tot i que «hi ha altres alternatives davant els tribunals contenciosos, però és una cosa que hauran de valorar els serveis jurídics», va indicar la titular de Transició Ecològica, per a qui la col·laboració de les comunitats en aquest decret és «capital».

Madrid portarà el decret energètic al Constitucional

«Busquen excuses perquè són negacionistes»

El Govern va desplegar aquest dimarts una «línia d’acció» conjunta traçada per Ribera, Iceta i Bolaños, de càrrega contra el PP, d’intent de setge a un Feijóo «arrossegat» per Ayuso, perquè «l’embolic que li ha muntat ella a ell és bo», segons l’opinió d’un membre del Gabinet.

Tant la Comunitat com l’Ajuntament de Madrid van deixar ben clar que fan la seva pròpia lectura del decret. Les dues administracions, liderades pel PP, van avançar aquest dimarts que els edificis de les seves seus, la Casa de Correus a la Puerta del Sol i el palau de Cibeles de la capital continuaran il·luminats més enllà de les deu de la nit. «Per interès cultural i turístic», com altres Béns d’Interès Cultural de la regió, va assenyalar el vicepresident autonòmic Enrique Ossorio, o perquè al terrat del Consistori funciona un restaurant que no tanca a les 22 hores.

Notícies relacionades

«Busquen excuses perquè són negacionistes. José Luis Martínez-Almeida [l’alcalde] i Isabel Díaz Ayuso van contra el que va demanar el seu cap, Feijóo. El desautoritzen. Ayuso desmunta Feijóo. Tots dos fan una crida al boicot, a una perillosa rebel·lió negacionista i pensem com ha acabat en altres països», apunten des de l’equip de Ribera, assenyalant l’exemple dels Estats Units, l’assalt al Capitoli incitat per Donald Trump.

L’Executiu celebrava mentrestant el reconeixement proporcionat per la presidenta de la Comissió Europea, la conservadora Ursula von der Leyen, en un missatge de Twitter de la tarda d’aquest dimarts: «El nostre pla d’emergència per reduir la demanda de gas a tota la UE ja està en vigor. Diversos estats membre ja han pres valuoses mesures voluntàries per aconseguir el nostre objectiu: junts, el nostre objectiu és reduir el consum de gas en almenys un 15% [a Espanya, per l’excepció ibèrica, serà d’un 7%]. L’estalvi d’energia és vital per a la seguretat energètica d’Europa», va escriure la dirigent alemanya per Twitter. Per a la Moncloa, una mostra de suport enmig dels atacs del PP.