ENTREVISTA

Alberto Núñez Feijóo: «El PP tindria una majoria àmplia per governar si hi hagués eleccions avui»

«Estic convençut que la nova política ja s’ha convertit en la vella política»

Alberto Núñez Feijóo: «El PP tindria una majoria àmplia per governar si hi hagués eleccions avui»

Epi_rc_es

10
Es llegeix en minuts

¿Veu possible tombar el PSOE d’aquí un any?

Aquest diumenge sí. D’aquí un any... Miri, no semblava que el PP pogués treure majoria absoluta a Andalusia, més aviat semblava un fet recòndit. Però ho ha aconseguit. Hi ha hagut un canvi sociològic que vam experimentar a Andalusia, que és la reguera de vots que ha perdut el PSOE. Però si vostè suma els vots del PP i de les altres forces polítiques que estan a la dreta del PP, el percentatge s’acosta al 60%. Crec que hi ha un canvi electoral a Espanya com a conseqüència de la fatiga de materials polítics del partit socialista i d’un Govern atípic, un tripartit entre el PSOE, Izquierda Unida i Podem que, a més, es basa parlamentàriament en l’independentisme de Bildu i d’ERC. Això ha produït un desgast i un descrèdit molt important del partit del senyor Sánchez.

¿I què passarà d’aquí un any?

El més normal és que aquest descrèdit continuï i que fins i tot s’incrementi. Però a mi m’agrada ser prudent i analitzar les coses segons van passant. Crec que aquest Govern, l’actual, no ha sigut escollit per governar una crisi, sinó una bonança econòmica. Amb la crisi de la pandèmia s’ha acreditat que no l’ha gestionat el Govern central, sinó les comunitats. I ara estem en una crisi econòmica en què som el pitjor país de la Unió Europea en PIB, en deute, en dèficit, en atur... I això és un hàndicap per a un partit socialista en qualsevol comunitat autònoma.

¿Quina opinió li mereix la fragmentació de l’esquerra i aquest reagrupament que està mirant de fer Yolanda Díaz amb Sumar?

Hem de ser respectuosos amb la resta de partits, amb les seves escissions i les seves plataformes. Però és irònic que en el moment que hi ha més divisió de l’esquerra aparegui un nou partit que es diu Sumar. Potser no és el nom més adequat, i sens dubte no descriu la situació que intenta gestionar. I prefereixo no seguir, no tinc cap intenció de fer una crítica a un partit que no és el meu. Però sí que és irònic que en el moment de més divisió del Govern una vicepresidenta encapçali una plataforma en contra del Govern, tant de Podem com del PSOE, i que es digui Sumar.

¿Per què ha canviat tant el PP en tan poc temps?

És veritat que fa quatre mesos vam tenir una parada cardíaca, però hem reactivat el pacient i fa vida normal. Hem motivat el partit en general i, a més, hem tingut un èxit sense precedents. A Andalusia hem pogut amb els 40 anys del PSOE i les enquestes que es publiquen diuen que anem per endavant. Però una cosa és una enquesta i una altra l’escrutini electoral. El que és evident és que hem aconseguit unió, il·lusió i un èxit sense precedents com el d’Andalusia. El partit necessitava unes regles bàsiques d’organització i funcionament, que és respectar els territoris i demanar responsabilitats a l’exercici de les seves competències.

¿No s’atribueix algun mèrit?

El mèrit de les eleccions andaluses és, sens dubte, del PP d’Andalusia. Però que la sigla sumi o resti és més una responsabilitat del president del partit. I crec que en aquest cas la sigla nacional ha sumat, tot i que l’èxit sigui seu.

La marca electoral, no obstant, va ser més ‘Juanma’ que PP.

Sí. ¿Però a Tarassona es vota el PP o es vota el candidat? L’Espanya de les autonomies està molt consolidada, de tal manera que una persona pot votar al poble el PSOE i a la comunitat el PP. És clar que els partits tenen una enorme importància, però cada vegada en té més el balanç, la gestió, el projecte i el candidat.

¿Model Ayuso?

Sí. Model Ayuso a Madrid, model Juanma Moreno a Andalusia...

¿Com veu el tema de les beques a Madrid?

No he vist la normativa de Madrid perquè no em correspon. ¿Però què ha fet Ayuso? Ha incrementat el nivell de renda fins a 36.000 euros. Bé, es pot discutir si és molt o si s’hauria de quedar en 28. Tot i que hi ha una dada objectiva i és que la renda a Madrid és superior a altres comunitats, com ho són els preus. Si això es fa traient la beca a les rendes baixes no podem compartir-ho. Però si això es fa mantenint la beca a les rendes baixes i pujant a les rendes mitjanes, és una discussió perfectament legítima, tant per qui ho fa com per qui ho critica.

Acostumat a les majories absolutes al llarg de la seva carrera, ¿veu alguna possibilitat que això es pugui produir en les pròximes eleccions generals?

Si hi hagués eleccions aquest diumenge, estic convençut que el PP trauria un excel·lent resultat, que suposaria una majoria molt àmplia per governar. Però ni sabem quan són les eleccions ni el moment que s’estarà vivint a Espanya quan se’ns convoqui a les urnes. Per tant, serem prudents. Millorarem els nostres equips, posar els que creiem que són els millors en cada lloc i a il·lusionar amb la política de la moderació, de la centralitat i l’estabilitat. I continuarem fent propostes.

¿Com quines?

Com baixar els impostos a les rendes de menys de 40.000 euros. Perquè no té sentit que un senyor que està pagant més per tot, hagi de pagar també més impostos. Almenys si apugen els preus, que no se li apugi en la mateixa proporció l’impost. Si vostè tenia previst recaptar 9.000 milions més durant els 12 mesos del 2022 i n’ha recaptat 15.500 més en els 5 primers mesos, torni aquest excés de recaptació a les rendes més modestes. Em sorprèn que una aliança de partits que es diu d’esquerres decideixi que les rendes més modestes l’hi paguin. La retallada més gran dels últims anys és el 10% a tothom, que és l’IPC.

¿També en matèria de defensa?

Hem plantejat un pacte per a la política de seguretat i defensa nacional davant l’OTAN. Resposta: sense comentaris. Ja es va veure què va passar, amb divisió abans de la cimera, manifestacions durant i anunci posterior de ‘desacatament’ als compromisos que havia assumit el president del Govern en relació amb els EUA i la despesa militar. I hem fet aquest divendres una proposta energètica. El que estem intentant fer és dir-los als espanyols que no ens vegin com el grup de l’oposició, sinó com a l’alternativa al Govern, que és la meva manera d’exercir la meva responsabilitat.

¿Sense ser oposició?

Oposicions li sobren. Les té dins del Govern, dins dels seus socis parlamentaris i múltiples en el Congrés. Però alternatives només n’hi ha una. Ja veurem si som capaços que ho vegin els espanyols, aquesta serà la meva feina.

¿Com llegeix la immolació de Ciutadans en clau electoral?

Crec en els edificis amb els fonaments molt sòlids, en els arbres amb arrels profundes que tenen molt tronc i molta fusta. No crec en els edificis que construeixen en poc temps perquè es desmunten en menys temps. ¿Què ha passat amb la nova política? Que s’ha convertit en la vella política. Quan veies gent que mai havia gestionat res però que tenia solucions per a tot, això pot produir un efecte mirall, però dura poc temps. Hi ha bona gent a Cs, va fer bons fitxatges, molt aprofitables en alguns casos. Al final, l’electorat del centredreta sap que quan a Espanya hi ha hagut una profunda crisi econòmica, el PP ha sigut cridat al Govern.

¿Per què?

Perquè tenim experiència en gestió i fa 40 anys que estem en la vida política. Tenim arrels a tot arreu i crec en aquest projecte. La concentració del centredreta trigarà més o menys però es farà. I tot sembla que indica que Cs tornarà a la casa comuna d’un partit reformista i de centre com és el PP.

Fa l’efecte que vaticina el final dels populismes.

Sí. Estic convençut que la nova política s’ha convertit ja en la vella política.

¿Què li sembla que l’energia nuclear i el gas siguin energies verdes?

Em sembla correcte, realista, pragmàtic. I en aquesta situació de conflicte internacional amb una de les potències mundials en gas i en hidrocarburs, em sembla que és una mesura responsable i necessària. No sabem si aquest hivern funcionarà la indústria química alemanya, si hi haurà talls de subministrament en el gasoducte rus, fins on arribarà l’IPC o fins quan durarà el conflicte. Davant de situacions excepcionals, cal adoptar mesures inevitables. Entenc que això no dona vots des del punt de vista de què és l’òptim, però és el més responsable. El que em sorprèn molt és que un dels països amb més increment de preus d’Europa i el que més ha incrementat el deute públic dels països de l’euro, que és Espanya, digui que no, que tots estan equivocats tret del nostre país. Jo m’apunto al sentit comú europeu.

Recordant allò del «com pitjor, millor», hi ha veus que apunten que la inflació és una cosa que al PP li interessa que es mantingui pel benefici electoral que pot comportar.

En la teoria política tradicional és així (riu). Com pitjor, millor per a l’oposició. Però torno a reiterar que ens interessa guanyar com a alternativa de govern. Hem pres una decisió arriscada, que és: ¿Vostè què proposa en matèria econòmica? Jo l’hi dic. ¿En seguretat i defensa nacional? Jo l’hi dic. ¿I en l’àmbit energètic? També. Podíem callar-nos i vostès mateixos. Però nosaltres hem abaixat la renda perquè tenim 15.000 milions i aquesta operació en val 9.000. És a dir, hi ha diners per fer-ho. I no estic posant en solfa cap servei públic.

¿Què diu dels fons europeus?

Els fons europeus, per exemple, ningú sap on són. Avui he estat amb empresaris d’Aragó i algun m’ha dit que ni els demanaria al conèixer tants papers i requisits que sol·liciten. Aquí a l’Aragó com a tot Espanya, no conec ningú que hagi cobrat fons europeus. Estem a mitjans del 2022 i els fons són del 2021. I hem fet propostes en matèria econòmica. A l’abril vam dir que caldria reduir l’IVA de la llum al 5% i ens van contestar que era una mera ocurrència. Però ara ho han fet. ¿I per què el Govern no va reduir l’IVA del gas al 5%? A Espanya, a més, a ningú se li ha dit que li baixarem un 10% el preu del gas a les economies domèstiques que no tenen contracte a mitjà i llarg termini i que aquests diners els pagaran les llars i les empreses que tenen contractes a llarg termini. ¿No hauria sigut millor baixar l’IVA al 5% com han fet d’altres? És a dir, estem fent propostes econòmiques.

¿També en defensa?

Abans de la cimera de l’OTAN, i davant el risc que després es va confirmar que hi hagués tensions en el Govern, vam plantejar que la despesa militar en aquest moment, més que intentar apujar-la de manera raonable i amb càrrec a l’excés de despesa pública politicoburocràtica que el Govern té, vam plantejar que l’OTAN ens donés garantia de la nostra sobirania territorial, per tant dels nostres territoris extrapeninsulars. Bé, és un document que si es compara amb el que va sortir de la cimera es veurà que és pràcticament el mateix. Però nosaltres no hem tingut ni justificant de recepció. I així tot... Estem en una situació molt complicada, la realitat és que som els últims. És molt dur acceptar que el teu país és l’últim de la classe en l’euro. 

¿Què espera del debat sobre l’estat de la nació?

Primer que se celebri. Tants anys sense debat no sembla gaire transparent. Escoltarem el president amb tots els respectes, veurem si parla en nom del Govern o en el del PSOE exclusivament. A veure si parla en nom d’un o de dos. O de tres. Ja veurem si proposa polítiques que millorin la situació dels espanyols i no exclusivament els seus equilibris parlamentaris. I després nosaltres farem les nostres propostes.

Notícies relacionades

¿Serà molt dur ser-hi sense poder parlar?

Doncs sí. Normalment en un debat el cap de l’oposició pot parlar. Jo assumeixo les regles. No soc diputat i la taula ha entès que no tinc dret a prendre la paraula i ho compliré.