Congrés

El pla energètic de Feijóo: no tancar les nuclears ni les plantes de carbó i reactivar el gasoducte amb França

El líder del PP avança algunes de les iniciatives que portarà al debat sobre l’estat de la nació la setmana que ve

El pla energètic de Feijóo: no tancar les nuclears ni les plantes de carbó i reactivar el gasoducte amb França

Fabián Simón / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat un acte a Saragossa per avançar algunes de les iniciatives que proposarà el PP en el debat de l’estat de la nació, que se celebra la setmana que ve. Els conservadors han elaborat cinc propostes de resolució amb el seu pla energètic que es resumeix amb una frase: no desprendre’s de cap font d’energia per reduir al mínim la dependència de l’exterior, llegeixi’s, Rússia.

En plena guerra de Vladímir Putin contra Ucraïna i contra la unitat europea, Feijóo vol que el Govern es replantegi el tancament de les cinc centrals nuclears, no clausuri cap planta de carbó més (la d’As Pontes, a la Corunya, té els dies marcats al calendari ja) i utilitzi els fons europeus per reactivar el gasoducte Midcat amb França. A més, vol que s’aposti pel biogàs i l’hidrogen, que Feijóo considera que Pedro Sánchez ha deixat «incomprensiblement de costat», i es redueixi l’impost de l’IVA al gas al 5%.

Sobre la sempre polèmica energia nuclear, el president del PP ha demanat ser «responsable i conseqüent» amb el context de guerra i ser «pragmàtics», «com estan fent els socis europeus». A França construiran nous reactors nuclears. Espanya, en canvi, igual com Alemanya, Dinamarca o Portugal, té previst anar tancant-les. Aquí s’ha decidit que les centrals (Vandellòs, Ascó, Cofrentes, Trillo i Almaraz) vagin tancant entre el 2028 i el 2035.

Notícies relacionades

«Volem ajudar el Govern a prendre decisions davant les dificultats internes i les divisions que advertim de manera contínua en el mateix Govern», ha declarat Feijóo davant la premsa. «Advertim des de fa un any i mig que la inflació és incompatible amb el creixement econòmic. El Govern ha trigat molts mesos a reconèixer-ho i, quan ha reaccionat, ho ha fet de manera incompleta», ha denunciat.

El PP podrà presentar fins a 15 propostes de resolució en el debat sobre l’estat de la nació i buscarà els suports d’altres grups per guanyar algun pols parlamentari al Govern de coalició PSOE - Unides Podem.