Acte a Barcelona

Feijóo dona el Govern per amortitzat i ofereix el PP com a alternativa de «moderació» i «estabilitat»

  • Diu que l’oposició «deslleial» a Sánchez seu amb ell en el Consell de Ministres

Feijóo dona el Govern per amortitzat i ofereix el PP com a alternativa de «moderació» i «estabilitat»

David Mudarra / PPC

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En política, i més en els últims anys, les circumstàncies canvien a una velocitat cada vegada més vertiginosa. Ho ha remarcat l’exministre Josep Piqué durant la presentació de la conferència que ha pronunciat a Barcelona el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo: «L’Alberto ha aconseguit un tomb espectacular de l’escenari polític en tot just 100 dies». És una apreciació de part, però les enquestes i el resultat de les eleccions andaluses permeten interpretar que els populars han recuperat força amb la defenestració de Pablo Casado i l’aterratge del seu nou president.

Feijóo no és un nouvingut a la política, tot i que ha dit que no li molesta que la gent parli de «nou PP». En tot cas, i segurament envalentit per la majoria absoluta a Andalusia, durant el seu discurs s’ha preocupat en remarcar dues idees: que l’actual Govern està amortitzat, perquè es va formar «en un context que ja no existeix»; i que l’alternativa passa per la «moderació» i l’«estabilitat», i no per receptes com les de Vox. «La solució al radicalisme no és l’assumpció d’un radicalisme de signe contrari, sinó la recuperació del prestigi institucional i la defensa d’objectius comuns. Les reformes duradores neixen del consens i del diàleg», ha afirmat.

Aquesta defensa de les bondats del pacte com a tauler de joc polític, que contrasta tant amb les accions del seu antecessor en el càrrec com amb algunes de les actituds del mateix Feijóo –per exemple, en la renovació del Consell General del Poder Judicial–, l’ha portat a afirmar que la veritable oposició contundent a Pedro Sánchez «seu al costat d’ell en el Consell de Ministres», en al·lusió a Podem. «Durant la cimera de l’OTAN, una part del Govern complimentava els líders mundials i una altra es manifestava contra ells», ha afegit. L’oposició del PP, en canvi, «allarga la mà en els assumptes transcendentals del nostre país», ha dit.

Reformes inajornables

Feijóo ha traslladat en tot moment la percepció que el Govern està esgotat no només per les seves baralles internes, sinó també per la seva naturalesa «radical». «Que hagin aconseguit majories i pressupostos no significa que siguin capaços d’afrontar grans reformes, que són inajornables. Una suma de minories pot conformar una majoria parlamentària, però no una majoria de govern ni una majoria social», ha afirmat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el líder del PP ha exposat la tesi que, si fins ara aquesta suposada divisió del Govern i la seva presumpta radicalitat podien ser defectes disculpables, l’agitat context internacional després del començament de la guerra a Ucraïna els fan ja insostenibles. I ha insistit a remarcar els pitjors indicadors econòmics –obviant per exemple els bons números en la creació d’ocupació– com a demostració del deteriorament institucional.

En qualsevol cas, Feijóo s’ha mostrat en tot moment «disposat a acordar assumptes importants amb el Govern» per presentar-se com un home d’Estat. I ha dit que la seva recepta també serveix per a Catalunya, on diu que vol «contribuir a la reconciliació social» i a la «recuperació econòmica». «La meva tesi final és que la bona política sempre val la pena: cal defensar l’estabilitat, la centralitat i els acords. Un país no s’ha de governar amb la crisi institucional i la divisió governamental com a norma. Catalunya ha de beneficiar-se de l’estabilitat del conjunt d’Espanya i viceversa», ha conclòs.