Gira del líder del PP

Feijóo busca el suport de l’empresariat basc i català per desgastar Sánchez en el terreny econòmic

Amb la ressaca de la dada de la inflació del juny i les nuvolades econòmiques que sotgen, el líder del PP viatja a dues comunitats clau per obtenir suports a la seva alternativa | Feijóo aprofita el desgast que Sánchez acumula des de la derrota andalusa i el seu discurs contra «els poders econòmics» per seguir el seu camí de relacions amb l’empresariat

Feijóo busca el suport de l’empresariat basc i català per desgastar Sánchez en el terreny econòmic

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

Mentre transcorre l’última jornada de la cimera de l’OTAN a Madrid i en plena ressaca de la dada coneguda sobre la inflació del juny, que ja supera el 10%, Alberto Núñez Feijóo emprèn una gira de dos dies al País Basc i Catalunya on pretén fer-se sentir en diverses trobades amb empresaris a la recerca que s’escenifiqui suport a la seva alternativa a Pedro Sánchez. 

El PP no aclareix quina postura prendrà quan el Congrés voti el nou decret de mesures anticrisi (que inclou la rebaixa de l’IVA de la llum fins al 5% i un xec de 200 euros per a les persones més vulnerables, dues propostes que figuraven en el pla econòmic que Feijóo va enviar a la Moncloa a l’abril i que el Govern va obviar en el seu primer paquet). El que és clar és que fa dies que el líder popular prepara el terreny d’un vot en contra perquè entén que el pla de Sánchez arriba tard i queda molt curt en mesures clau, com totes les dirigides a les classes mitjanes. 

Segons fonts populars, la situació econòmica és «cada vegada més delicada». A la cúpula conservadora reconeixen una «preocupació en augment» davant «el que ha de venir», i auguren «moments molt durs per a la societat espanyola» en els pròxims mesos. En aquest moment de debilitament en el terreny econòmic, unit al fort desgast que pateix Sánchez des de la derrota electoral andalusa (amb l’oasi que ha suposat exercir d’amfitrió en la cimera de l’Aliança Atlàntica aquesta setmana), el líder popular s’implicarà de ple a explicar als empresaris de dues comunitats clau quines mesures creu el PP que s’han d’aplicar immediatament per combatre la inflació i garantir un respir a empreses i famílies.

Ahir mateix, el líder popular va aprofitar la seva intervenció de clausura en la XIX Assemblea General de l’Empresa Familiar de Madrid per retreure les previsions de l’Executiu sobre l’evolució de l’IPC: «Deien que seríem el país que menys patiríem les conseqüències de la guerra per ser el país més allunyat del conflicte. Fa més d’un any que estem sumits en una espiral inflacionista mentre el Govern s’ha entossudit durant molts mesos a mirar cap a una altra banda», va concloure.

Si alguna cosa ha caracteritzat Feijóo des de la seva arribada a la presidència ha sigut l’obsessió per explicar la seva alternativa econòmica a Sánchez. Ja va visitar Catalunya (el primer viatge que va fer com a líder de l’oposició) amb aquest objectiu, i ho tornarà a fer aquest divendres per reunir-se amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. En la jornada prèvia, la d’aquest dijous, visitarà les instal·lacions de Petronor, posant el focus en el sector petroquímic enmig de la imparable pujada del preu dels combustibles, que ha acabat per devorar la subvenció aprovada pel Govern. Just després Feijóo dinarà al Cercle d’Empresaris Bascos, on també exposarà el seu projecte econòmic. 

El líder del PP ha donat prioritat a recompondre les relacions amb l’empresariat, començant per la CEOE, després d’una etapa difícil entre la patronal i l’anterior cúpula popular. Pablo Casado va trencar alguns ponts que mai abans s’havien trencat. Aquestes visites de Feijóo suposen un nou reforçament en una òrbita que forma part de la naturalesa política del PP, mentre que Sánchez insisteix en un discurs molt diferent que va recuperar fa dies, des del palau de la Moncloa, quan va assegurar que el seu Govern és «molest» per a «determinats poders econòmics». «No ens faran fer fallida», va dir llavors el president.

En el primer partit de l’oposició assisteixen amb sorpresa a aquest nou pendent pel qual llisca el cap de l’Executiu i que associen «als seus orígens com a secretari general del PSOE», quan va fer un gir marcat a l’esquerra entre retrets a empreses i mitjans de comunicació. Tot i així, consideren que Sánchez està en «una nova estratègia com a resposta a les eleccions andaluses», que han capgirat el tauler polític a Espanya. I precisament adverteixen que Feijóo no vol desviar el seu camí ni una mica i continuarà apostant per vendre el seu projecte econòmic i que el seu missatge prengui força entre els empresaris.

Es dona la circumstància que al País Basc i Catalunya la veu de l’empresariat és molt potent, i a Génova asseguren que la «preocupació» davant les nuvolades que venen en el curt i mitjà termini els intranquil·litzen molt a tots. 

També coincideix que els partits nacionalistes dels dos territoris (el PNB en el primer de forma clara i els independentistes catalans de dues formacions diferents en el segon) són suports clau per a Sánchez. En depèn en gran manera el que pugui durar la legislatura.

Notícies relacionades

El convenciment a l’equip de Feijóo és que el seu projecte és «nítid» i s’està tornant confiable en sectors molt transversals. «En aquest moment cal preguntar als empresaris si es fien més de les receptes de Sánchez o de les que proposa Feijóo», reflexionen en el nucli dur del president popular. Amb aquest ànim es desplaça a les dues comunitats i el colofó de la gira per territoris històrics arribarà amb Galícia dissabte.

En el cas de Catalunya, l’afany del PP té a veure amb frenar el protagonisme del debat identitari i del conflicte permanent entre Generalitat i Estat, i obrir el focus com ja va fer el maig passat al Cercle d’Economia. Llavors, Feijóo va defensar el model utilitzat a la Xunta, que li va permetre acumular quatre majories absolutes sota les sigles del PP en una comunitat amb llengua cooficial i frenant amb rotunditat les aspiracions nacionalistes. «Hi ha un model i es pot fer», tornen a repetir dins del partit.