Relacions internacionals

Albares treu pit per la relació Espanya-EUA: «És la més estreta dels últims 20 anys»

El ministre d’Exteriors qualifica de tragèdia humana el salt de la tanca de Melilla i insisteix que «les màfies existeixen»

Albares treu pit per la relació Espanya-EUA: «És la més estreta dels últims 20 anys»

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat que la relació d’Espanya amb els Estats Units «és la més estreta dels últims 20 anys» i ha considerat l’acord de la base de Rota n’és un exemple.

En una entrevista de ‘La Vanguardia’ aquest dilluns recollida per Europa Press, ha reafirmat la necessitat d’augmentar el pressupost en defensa i ampliar la base de Rota per respondre a amenaces de seguretat i afrontar les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna.

«A mi em sembla inconcebible que forces progressistes que tenen com a senya d’identitat la protecció dels febles no comprenguin que ara cal donar protecció als espanyols a¡en dos fronts: les amenaces a la seva seguretat, que provenen del front est i també del sud, i les conseqüències econòmiques de la guerra», ha asseverat.

Ha considerat «un èxit de país» l’organització de la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid i ha destacat que el nou Concepte Estratègic assenyala Rússia com una amenaça tangible i que –en les seves paraules– la Xina no és a aquest nivell.

Així mateix, ha remarcat que en l’Aliança Atlàntica «hi ha consciència del que pot significar l’ús de la immigració irregular com a arma política».

Tanca de Melilla

Albares ha qualificat els fets durant el salt a la tanca de Melilla, divendres 24 de juny –en el qual van morir almenys 23 migrants–, com una tragèdia humana i ha considerat pràcticament impossible controlar la frontera sense la col·laboració de la policia marroquina.

«Li asseguro que les màfies existeixen», ha asseverat quan li han preguntat si el Govern coneix la dinàmica exacta dels fets, i ha recomanat esperar a les conclusions de les investigacions independents obertes a Espanya i al Marroc per establir responsabilitats.

Ha defensat que «a aquest Govern no se’l pot acusar d’inestabilitat» i que el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, no coneixia tota la informació de l’ocorregut al comparèixer per primera vegada.

Enviament de gas

Notícies relacionades

El ministre ha remarcat la disposició d’Espanya a «col·laborar amb els seus veïns» en l’enviament de gas –com està fent amb el Marroc i Franç– mitjançant projectes transfronterers, com el gasoducte Midcat.

«És el que volem fer amb les noves connexions transfrontereres i amb aquesta connexió Barcelona-Livorno, que ja està inscrita en els plans europeus», ha explicat.