INVESTIGACIÓ

Suïssa deté el cap de la xarxa de blanqueig que va conspirar contra Unides Podem

L’argentí Luis Fernando Vuteff, que és gendre de l’exalcalde de Caracas Antonio Ledezma, va ser arrestat a Zuric després de reclamar-ho les autoritats de Washington, que investiguen el desfalc de la petrolera de Veneçuela (PDVSA)

Suïssa deté el cap de la xarxa de blanqueig que va conspirar contra Unides Podem

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

Les autoritats de Suïssa han detingut l’empresari argentí Luis Fernando Vuteff, un dels tretze empresaris imputats per la titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de Madrid, María Cristina Díaz Márquez, qui, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, els havia citat a declarar el 6 d’octubre per la seva participació en una organització criminal que s’encarregava de blanquejar capitals d’origen veneçolà a Espanya. Aquesta xarxa d’extorsió, segons la Policia espanyola, també va conspirar contra Unides Podem, formació política que ha demanat personar-se en la causa espanyola com a perjudicada.

Vuteff, que es manté investigat a Espanya en les operacions Carabela i Caranjuez, és gendre de l’opositor veneçolà i exalcalde de Caracas Antonio Ledezma. Ha sigut arrestat, segons la informació avançada pel diari dels Estats Units ‘El Nuevo Herald’, a instàncies de les autoritats de Washington, país en què un jutjat el va imputar en el si de l’anomenada operació Money Flight, en què s’analitza el presumpte blanqueig dels fons procedents del desfalc de la petrolera veneçolana (PDVSA).

El rotatiu de Florida, la versió en espanyol del ‘Miami Herald’, explica que Vuteff va ser arrestat a Zuric (Suïssa) després d’absentar-se d’Espanya de forma «irregular», ja que afronta les esmentades causes Carabela i Caranjuez. Precisament, un informe de la Policia d’aquest últim cas assenyala Vuteff com un dels «subjectes» que van posar les seves estructures empresarials i financeres al servei de ciutadans veneçolans per portar fons a Espanya.

Diners en efectiu

Els fons, que s’amagaven en paradisos fiscals, eren gestionats per la trama dirigida per Vuteff i Ignacio Sánchez Cumba, que s’encarregaven de rebre «grans partides de diners en efectiu» procedents d’activitats econòmiques opaques, per repartir-les posteriorment entre persones interessades en aquestes sumes econòmiques. Les dues parts abonaven comissions a l’equip de Vuteff, que facilitava diners en efectiu.

De les indagacions desenvolupades per la Policia espanyola es desprèn que Vuteff va utilitzar l’empresa Parkchester LLC per transferir almenys 744.769 euros al matrimoni de David Barrigüete i Noelia Serrano, tots dos investigats en el cas espanyol.

Els agents també conclouen que l’«organització criminal» dirigida per Vuteff va entregar 41.258 euros més i va pagar un viatge a Cambodja i el Vietnam, d’un import de 5.756 euros, al matrimoni compost per Daniel Renuncio Mateos i la seva dona Concepción Valenzuela Sanz. Precisament en relació amb Renuncio, la Policia destaca que en una conversa de WhatsApp l’empresari argentí detingut ara a Suïssa va posar de manifest que aquesta persona havia realitzat gestions «a favor» de l’exviceministre d’Energia veneçolà Nervis Villalobos.

Problema d’un fill

«El 19 d’octubre del 2017 es reflecteixen diverses tasques portades a terme per Daniel Renuncio a favor de Nervis Gerardo Villalobos, entre les quals es trobava la de solucionar uns problemes que estava tenint un dels seus fills, en què hauria comptat amb l’ajuda d’un comissari no identificat de la Policia Nacional, l’obertura de comptes bancaris i la intermediació amb periodistes [...] interessats a publicar informació», especifica l’ofici policial.

Perquè els clients poguessin gastar-se a Espanya els diners opacs de forma anònima, Vuteff els entregava targetes bancàries de prepagament de comptes oberts per una empresa establerta a Xipre, un dels països europeus amb més opacitat fiscal. Aquest mateix compte hauria sigut utilitzat en altres operacions de presumpte blanqueig de diner negre, com per exemple era el cas, segons la Policia, de l’exviceministre d’Energia veneçolà Villalobos.

D’altra banda, el Grup 20 de la Unitat d’Afers Interns del Cos Nacional de Policia (CNP) ja analitza els efectes informàtics i documentació que van ser intervinguts a l’advocat José Aliste Martín, que va cobrar almenys 1,1 milions d’euros pels treballs que va realitzar per a la xarxa de blanqueig. Segons consta a les agendes del comissari José Manuel Villarejo, aquest lletrat hauria col·laborat amb la cúpula policial en el cas Kitchen o espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas. També va buscar fer-se soci del mateix Villarejo, que va anotar nombroses reunions amb Aliste, que hauria participat en un pla contra Podem.

Alejandro Betancourt

A l’informe policial del cas Caranjuez els agents constaten que Aliste també hauria utilitzat una empresa opaca, anomenada Last Means, per ingressar 500.000 euros de la trama de blanqueig: «Finalment, i com a corol·lari de l’anàlisi del compte bancari de la societat Last Means, es pot afirmar que el compte va ser creat per José Aliste amb l’únic objectiu de canalitzar els fons rebuts a través de la societat de Martín Rodil, Erasmus Haven, i que estarien relacionats amb algun tipus de servei prestat a Alejandro Betancourt. Els fons van ser destinats a la compra d’almenys un vehicle i joies i a comptes bancaris titularitzats per aquest, les seves societats, o terceres empreses en què tenia interessos», conclouen.

L’advocat Aliste va justificar de forma documental aquest ingrés amb una factura del 4 de maig del 2015 el concepte del qual diu, de forma literal: «Honoraris professionals per consultoria i assessorament en la dimensió de mitjans de comunicació social. Segons full d’encàrrec professional Asto. L.A Betacourt». Aquest full professional va ser realitzat segons la Policia el 15 d’abril del 2015 per Betancourt López, que és cofundador de la firma Derwick Associates Corp, dedicada al sector energètic, i relacionada amb «múltiples casos de corrupció a Veneçuela i els Estats Units», recorden els agents d’Afers Interns.

Notícies relacionades

En aquest sentit, en el sumari s’inclou un document que correspon al full de l’encàrrec professional del 15 d’abril del 2015, realitzat per Betancourt López, i que va ser emès mitjançant un document de la Mutualitat General de l’Advocacia, en què s’encarrega a l’advocat José Martín Aliste la intervenció professional en les tasques d’assessorament, tant a la persona de l’encàrrec com a la seva família, així com la seva societat principal Derwick Associates Corp i els seus familiars en línia directa.

Aquest dijous 30 de juny la magistrada María Cristina Díaz Márquez interrogarà com a testimonis l’exviceministre Javier Ochoa Alvarado, l’exdirector de la Direcció de Serveis d’Intel·ligència de Veneçuela Carlos Luis Aguilera i el denunciant Dimas Antúnez, segons va avançar Europa Press.